Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Wel schoolgeld betalen maar nauwelijks les

Studenten krijgen nauwelijks college, volgen mondjesmaat lessen online, maar betalen wel het volle pond aan collegegeld. Studenten en hun ouders zijn boos en eisen fatsoenlijk onderwijs voor het geld dat ze betalen. En als exen met een alleenstaande-AOW te intensief met elkaar omgaan, worden zij gekort. Is dat wel terecht? De SVB geeft uitleg over hun werkwijze.

Alleen online les

Als Erik Peeters het collegeld van zijn 18-jarige dochter Fleur betaalt, verwacht hij dat ze kwalitatief goed onderwijs krijgt. Ondanks corona zouden eerstejaars namelijk voorrrang krijgen bij het beperkte fysieke onderwijs in de collegezaal. De realiteit is anders: tot aan de kerst geeft de universiteit alleen online les. Een slechte start voor zijn dochter, vindt Erik. Ook bij studenten van het HBO en MBO is onvrede omdat ook bij hen de relatie tussen betaald lesgeld en uren aan onderwijs zoek is. Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) licht dit toe in Meldpunt.

Tekort aan openbare toiletten

Omdat Ursula Garconius diabetespatient is, moet ze vaak naar het toilet. Maar sinds corona wordt ze geweigerd bij winkels en instellingen. Soms ziet ze maar één oplossing: plassen op straat. Meldpunt neemt de proef op de som en test in welke openbare gebouwen en winkels je nog gebruik mag maken van het toilet. En wordt  de toegang geweigerd als we een medische toiletpas laten zien? In de studio legt Bernique Tool (directeur Maag Darm Lever Stichting) uit hoe groot de impact is om niet naar het toilet te kunnen als je moet.

Gekort door de SVB

Gepensioneerde stellen die gescheiden leven, maar niet formeel gescheiden zijn, lopen kans gekort te worden op hun AOW. Zoals de 86-jarige Trudy Diaz. Haar man leeft al meer dan 30 jaar in Spanje, maar toch krijgt ze een gehuwden AOW. Mevrouw vindt dat ze recht heeft op een hogere alleenstaanden AOW. MAX Ombudsman Rogier de Haan vraagt tekst en uitleg aan Bert van Laar van de Sociale Verzekeringsbank.

Geef een reactie

Reactie

    Jammer dat het alleen over collegegeld bij universiteiten en hbo’s gaat. Ook op het MBO betaal je ruim 1200 Euro alleen heet dit dan “Lesgeld” en dit en andere kosten moet je ook zelf betalen. Kwijtgescholden wordt het alleen als je binnen een bepaalde periode slaagt. Mijn zoon studeert voor kok en moet dit natuurlijk vooral hebben van practica en stage. U kunt wel nagaan hoe dit sinds maart is verlopen. Stage door Corona afgebroken en digitale lessen die pas eind April-Mei zijn opgestart. Leer maar eens digitaal koken. Ze hebben het geprobeerd op te vangen door thuis iedere week een recept te laten maken en foto’s hiervan via de computer op te sturen, maar dit is natuurlijk niet te vergelijken met een professionele keuken en begeleiding. Zijn vervolg stage gaat gelukkig voorlopig nog door, maar hoe dit in het voorjaar verder moet? Hij moet examen doen dit jaar. Hoe wil je die uren practica inhalen? Moet ik weer mijn keuken ter beschikking stellen? Wie vergoed onze kosten , tijd en ruimte? We improviseerden wat af. Met liefde , want is je kind. Maar het is niet de bedoeling, toch? Jammer dat zo weinig aandacht is voor het MBO .