Vrijdag op tv: gestolen e-bikes terugvinden met GPS-tracker
Dagelijks worden er 200 tot 300 e-bikes gestolen. Presentatrice Elles de Bruin gaat op pad met een bedrijf dat via GPS-techniek tegen een vergoeding dure gestolen e-bikes opspoort. Is dat geen politietaak? Ook spreekt Meldpunt met een echtpaar waarvan in korte tijd 2 elektrische fietsen zijn gestolen.
E-bike gestolen met power key
Victoria Erren wordt tot 2 keer toe slachtoffer van diefstal van haar e-bike. Beide keren zet ze hem met een ketting vast aan een object, maar toch wordt haar e-bike gestolen. Mevrouw Erren vermoedt dat haar slot is geforceerd met een power key, ook wel een Poolse sleutel genoemd. Dit is een soort moersleutel met een sleutelvormig uiteinde die in het slot gaat. De dief kan met dit stuk gereedschap eenvoudig het slot uit elkaar trekken. Dat gaat soms even snel als de fiets openen met de echte fietssleutel.
GPS-trackers
Het bedrijfsleven speelt in op de hausse aan e-bikediefstallen. Elles de Bruin gaat mee met een bedrijf dat dure e-bikes en elektrische bakfietsen voorziet van GPS-trackers en hiermee probeert gestolen e-bikes terug te vinden. Te gast in de studio zijn René Middag, Landelijk Projectleider Mobiel Banditisme van de Nationale Politie en Rogier Eenkhoorn van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal.
Pensioen valt lager uit dan beloofd door ABP
En verder: Bert Loof (73) en zijn vrouw Aly Dijkman (68) besluiten een paar jaar geleden hun hypotheek open te breken en over te sluiten om wat extra geld achter de hand te hebben. Omdat de bank erom vraagt, verstrekt pensioenfonds ABP informatie over het pensioen dat mevrouw mag verwachten. Maar zodra mevrouw AOW ontvangt, blijkt dat ABP haar nabestaandenpensioen meer dan halveert. Het stel heeft nu te hoge hypotheeklasten en stelt ABP hiervoor aansprakelijk. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de kwestie.
De uitzending van Meldpunt is te zien op vrijdag 22 september om 19.50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.
(Foto: © MAX)