Surprise box bestellen of ontvangen? Dit zijn uw rechten.
Het bestellen van een verrassingsdoos is soms best verleidelijk. Maar lang niet elk bedrijf dat dit soort surpriseboxes stuurt is betrouwbaar. Wat kunt u doen als u opeens vast zit aan een abonnement of als er nergens een retouradres te vinden is?
Verrassingsdoos
Een doos vol producten waarvan u de inhoud past ziet als de doos heeft ontvangen. Verschillende bedrijven bieden dit soort verrassingsdozen, suprise-boxen of mystery-boxen aan. Vaak betaalt u een bepaald bedrag en belooft de verkoper dat de waarde van de producten in de box veel hoger is.
Rechten als consument
Als u een surprise box heeft besteld en de inhoud komt niet overeen met de verwachting die u had bij het bestellen, dan mag u de koop ongedaan maken. Daarnaast heeft u bij een online aankoop in de meeste gevallen ook 14 dagen bedenktijd. Binnen die bedenktijd mag u zonder opgaaf van reden het product of in dit geval de surprise box terugsturen. De verkoper moet u het aankoopbedrag dan terugbetalen. De verzendkosten kunnen wel voor eigen rekening zijn.
Tips voordat u bestelt
1.Lees de reviews van andere klanten over het bedrijf
2. Kijk of het bedrijf contactgegevens op de website heeft staan zoals klantenservice, postadres en bezoekadres
3. Bekijk goed wat u precies bestelt en wat u daarvoor moet betalen
4. Bekijk goed wat de regels zijn voor retourneren en binnen welke termijn dit moet
5. Bewaar altijd de koopovereenkomst
Ongevraagde toezending
Krijgt u zonder dat u iets heeft besteld een pakket of producten toegestuurd? En wil het bedrijf dat u hiervoor betaalt? Dat heet ongevraagde toezending. Dit is verboden en u hoeft dan ook niet te betalen. Heeft u zelf een gratis proefpakket aangevraagd en krijgt u daarna vervolgzendingen? Ook die hoeft u niet te betalen.
Meer informatie over wat u kunt doen als u te maken heeft met ongevraagde toezending leest u op de website van Consuwijzer. Meer informatie over surpriseboxen vindt u op de website van het Europees Consumenten Centrum. En meer informatie over uw rechten als consument bij online aankopen leest u op de website van de Consumentenbond.
Bronnen: ECC, Consuwijzer, Consumentenbond