Registeren Inloggen

Sportevenementen kijken met IPTV-technologie: illegale miljoenenbusiness, voor aanbieders én kijkers

Het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen zijn voor iedereen toegankelijk op tv. Want deze sportevenementen zijn op de publieke omroep te zien. Maar de Formule 1 zit achter een betaalmuur, net als veel films. Veel mensen kijken niettemin illegaal. Hoe werkt dat en wat zijn de gevolgen?

Wat is IPTV? Wat is ervoor nodig?

Sportevenementen kijken via illegale IPTV-technologie is goedkoper en soms zelfs gratis. Laten we eerst eens kijken wat IPTV eigenlijk is. De normale variant is gewoon legaal en de meeste mensen hebben het thuis.

IPTV, oftewel Internet Protocol Television, is een technologie waarmee televisieprogramma’s via het internet worden uitgezonden. Het komt niet in de huiskamer via traditionele kabel- of satellietsystemen. IPTV maakt gebruik van een ADSL- of glasvezelverbinding om tv-signalen naar een speciaal kastje te sturen. Dat apparaatje zet deze signalen om naar een tv-uitzending. In Nederland zijn er meerdere legale aanbieders van IPTV, zoals NLZIET, Canal Digitaal, Ziggo en KPN.

VPN en IPTV

Even een klein tussenstapje, voordat we komen bij de illegale tv-markt. Met een Virtual Private Network (VPN) kunnen gebruikers veilig en anoniem IPTV kijken. Met een VPN creëert u een beveiligde en versleutelde verbinding tussen de gebruiker en het internet. Daardoor kan het internetverkeer niet worden onderschept. Dit is vooral nuttig voor mensen die vanuit het buitenland toegang willen tot Nederlandse tv-diensten, die u daar door geografische beperkingen niet kunt ontvangen. Met een VPN kan de gebruiker zijn of haar locatie verbergen. Zo lijkt het alsof hij of zij zich in Nederland bevindt.

Het zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld via uw Ziggo Go- of KPN-app toch een op de Nederlandse tv uitgezonden sportevenement kunt kijken in het buitenland. Bij illegaal tv kijken – de volgende stap – kan deze techniek vanzelfsprekend ook van groot nut zijn.

De Illegale IPTV-markt voor sportevenementen in Nederland

Naast legale IPTV-diensten bestaat er ook een grote illegale markt. In Nederland maken meer dan 1 miljoen mensen gebruik van zulke illegale IPTV-diensten. Deze illegale aanbieders bieden abonnementen aan alsof ze zelf een soort Ziggo of KPN zijn. Daarmee krijgen gebruikers voor een veel lager bedrag toegang tot duizenden tv-zenders en streamingdiensten. Daar zitten ook premium sportkanalen bij als Viaplay (Formule 1 en Premier League) en video-on-demand diensten zoals Disney+, Netflix en Videoland. Laat Viaplay nu net duurder zijn geworden… Mensen gaan dan kijken naar een goedkoper alternatief. Dat kan dan een illegaal kastje in de huiskamer worden.

Strafbaarheid en handhaving

Het aanbieden, maar ook het gebruiken van illegale IPTV-diensten is strafbaar vanwege inbreuk op auteursrechten. Een recent voorbeeld van handhaving is de actie van de FIOD en het Openbaar Ministerie in mei 2023, waarbij ze een illegale IPTV-aanbieder oprollen. Daarbij worden 4 personen opgepakt. Het abonnement voor slechts 10 euro per maand trekt honderdduizenden abonnees. De FIOD legt hierbij een datacenter in Den Helder stil en legt beslag op diverse goederen en contant geld.

Hoe hoog is de boete bij illegaal sportevenementen kijken?

Volgens een rapport van het Bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie (EUIPO) gebruikt 12 procent van de Europeanen en 15 procent van de Nederlandse consumenten illegale streamingdiensten voor sportevenementen. Bij jongeren tussen 15 en 24 jaar is dit zelfs 31 procent. Boetes voor het gebruik van illegale IPTV-diensten in Nederland kunnen oplopen tot 20.750 euro. De nadruk ligt voornamelijk op het aanpakken van aanbieders. Maar ook gebruikers riskeren boetes.

Hoe zit het met kijken op illegale websites via laptop of telefoon?

Overigens is, voor het illegaal sportevenementen of films kijken, de tv met zo’n kastje natuurlijk een heel omslachtige route. Het kan via allerlei piratenwebsites ook op uw laptop of smartphone. Maar de strekking blijft hetzelfde: het is verboden, want het is een-op-een hetzelfde verhaal. De Stichting BREIN houdt een oogje in het zeil. Geregelde gebruikers lopen net zo hard het risico op een fikse boete.

Financiële schade voor rechthebbenden van uitzendrechten van sportevenementen

De schade door illegale IPTV is significant, vooral bij sportevenementen. De uitzendrechten voor grote sportcompetities zoals de Engelse Premier League zijn extreem kostbaar: Sky Sports en TNT Sports betalen hiervoor bijvoorbeeld 7,8 miljard euro. Dat is 2 miljard meer dan bij de vorige licentie van 3 jaar. Zulke illegale streams ondermijnen deze investeringen aanzienlijk.

Parallel met namaaksportproducten

Naast IPTV is ook de handel in namaaksportproducten een probleem. In de EU koopt 10 procent van de jongeren namaaksportspullen. Dat kost fabrikanten jaarlijks 851 miljoen euro. In Nederland ligt dit verlies op 96,4 miljoen euro, met 8 procent van de jongeren als bewuste kopers, bericht de NOS.

(Bron: EUIPO, FIOD, NOS, Seniorweb, Spreekbuis. Foto: Shutterstock)

Abonnement wordt duurder: opzeggen dan maar? Dit kunt u doen

Geef een reactie