Registeren Inloggen

Mag uw verhuurder huisdieren verbieden? En moet u daar gehoor aan geven?

Voor veel mensen is het hebben van een huisdier een verrijking van hun leven. Sommigen beschouwen het dier zelfs als familie of beste vriend. Helaas zijn verhuurders niet altijd even blij met huisdieren en staat er in huurcontracten regelmatig een verbod op. Maar mag dat eigenlijk wel? En moet u hier dan gehoor aan geven? We vragen het aan een huurexpert van de Woonbond, de belangenvereniging voor huurders.

Huisdieren in huurwoningen

Stel, u bent al geruime tijd op zoek naar een huurwoning en komt eindelijk in aanmerking. Maar dan leest u in de voorwaarden dat huisdieren niet zijn toegestaan. Uiteraard gaat u uw trouwe dier niet wegdoen. Moet u dan weer verder zoeken naar een ander huis? En hoe zit het als u al in een huurhuis woont waar huisdieren verboden zijn en u toch een huisdier wilt aanschaffen?

Wat zegt de wet?

In de wet staat niets over het verbieden van huisdieren in huurovereenkomsten. Mathijs ten Broeke, huurexpert van de Woonbond, vertelt dat een verhuurder dus niet zomaar een verbod mag plaatsen in de huurovereenkomst. “Verhuurders stellen vaak dat er geen huisdieren mogen zijn, zonder onderbouwing. Bijzondere exotische dieren die sowieso verboden zijn, mogen natuurlijk niet. Maar om normale huisdieren te verbieden moet er een goede reden zijn, zoals gevaarlijke situaties of overlast.” Toch denken veel huurders dat wanneer zij de huurovereenkomst tekenen, ze in principe akkoord gaan met deze voorwaarden. ”Een verhuurder mag van alles noemen in een contract en als een huurder tekent, lijkt alles zwart op wit vast te staan. Maar als het niet strookt met de wetgeving, dan kan het contract niet rechtsgeldig zijn”, zegt Ten Broeke. Maar wat zijn uw rechten wanneer u niet naar de huurovereenkomst handelt en toch een huisdier in huis heeft of neemt?

Mag een verhuurder mij uit de woning zetten of eisen dat ik mijn huisdier wegdoe?

De grootste angst voor huurders met huisdieren, die er van een verhuurder eigenlijk niet mogen zijn, is dat de verhuurder hen uit de woning zet of eist dat het huisdier weggaat. Toch kan een verhuurder dit niet zomaar doen. Zelfs niet wanneer er een specifiek verbod op huisdieren staat in de huurovereenkomst. U heeft als huurder namelijk rechten, waaronder het recht op privéleven. Dit recht geniet bescherming door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), waardoor er niet zomaar van kan worden afgeweken. En hieronder kan het hebben van huisdieren vallen. Volgens Ten Broeke moet een verhuurder dan ook een gegronde reden hebben om u en/of uw huisdier uit de woning te krijgen. Bijvoorbeeld ernstige overlast of schade. Vervolgens zal de verhuurder dit moeten voorleggen aan de kantonrechter. Pas als deze de verhuurder in het gelijk stelt, moet u en/of uw huisdier de woning verlaten.

Wat zeggen rechters over zaken rondom huisdieren en huurwoningen?

De rechter zal uw belangen afwegen tegenover die van de verhuurder en eventuele omwonenden. Hierbij zal er worden gekeken naar een aantal factoren, zoals:

  • Hoeveel emotionele schade het u zou toebrengen wanneer het dier weg moet.
  • Het belang van de verhuurder om huisdieren te verbieden.
  • Wat voor soort woning het betreft: is het een ruim rijtjeshuis of gaat het om een (klein) appartement?
  • Om welke diersoort gaat het? Een (grote) hond of kat? Of heeft u een reptiel, vogel of knaagdier?
  • Is de woning geschikt voor het betreffende dier?
  • Hoeveel overlast of schade veroorzaakt het dier?

De rechter zal aan de hand van onder andere bovengenoemde factoren besluiten of het belang van de verhuurder groter is dan dat van u. Iedere zaak is daardoor anders. Maar volgens meerdere bronnen, zoals de Woonbond, de Rechtstelefoon en Huurstunt.nl, is er in Nederland nog geen rechter geweest die een huurder uit huis heeft gezet vanwege het niet naleven van een huisdierverbod in de huurovereenkomst.

Ga voor zekerheid en vraag toestemming aan verhuurder

Het lijkt dus alsof het belang van huurders zwaarder weegt in deze kwestie. Toch kunt u het beste op voorhand overleggen met uw verhuurder en eventueel uw buren. Iedere situatie is immers anders en zo voorkomt u gedoe en mogelijk stress. Mocht uw verhuurder uw huisdier(en) alsnog weigeren, dan kunt u uiteraard zelf de keuze maken om door te zetten of niet.

Ik krijg de borg niet terug van de verhuurder: wat nu?

(Bron: De Woonbond, De Rechtstelefoon, MKBrecht, Huurwoningen.nl, Huurstunt, Hart voor Dieren. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie