Is angst voor corona een goede reden om u ziek te melden van werk?
Voor veel mensen geldt dat ze niet thuis kunnen werken tijdens de coronacrisis, maar tegelijk maken ze zich zorgen over hun gezondheid. Liever zouden ze nu niet meer werken of thuiswerken. Is angst voor corona een goede reden om u ziek te melden? En mag de werkgever u dwingen om vakantiedagen op te nemen? We leggen deze en andere vragen voor aan MAX Ombudsman Rogier de Haan.
Kan iemand verplicht worden om door te werken terwijl hij angst heeft voor een (fatale) coronabesmetting?
“Dit is een terechte vraag. Want de regering heeft ons allemaal opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Toch mag je als werknemer niet zomaar zelf beslissen om niet meer naar je werk te gaan. Want niet de regering, maar je werkgever gaat hierover. En als je baas vindt dat je naar je werk moet komen, dan moet je naar je werk komen. Angst voor besmetting met het coronavirus is op zichzelf geen geldige reden om niet te komen. Dus ja, je werkgever kan je dwingen om toch naar je werk te gaan.”
Moet ik naar mijn werk of mag ik thuiswerken?
“In de praktijk maken veel werkgevers in deze tijd natuurlijk afspraken over thuiswerken. Maar of thuis werken mogelijk is, is erg afhankelijk van het soort werk. Als thuiswerken echt niet mogelijk is, dan zal je gewoon op je werk moeten komen. Dat is de ene kant. Maar de andere kant is dat je werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. In deze coronatijd betekent dat, dat je werkgever maatregelen zal moeten nemen om verspreiding van het virus te voorkomen en jou als werknemer zo goed mogelijk tegen het virus te beschermen.”
Kan mijn werkgever me dwingen om vakantiedagen op te nemen?
“Nee. Vakantie kan alleen in overleg worden opgenomen. Ook als er, bijvoorbeeld door de coronamaatregelen, minder werk is, kan uw werkgever u niet dwingen om dan maar vakantiedagen op te nemen.”
Mag mijn baas me dwingen om onbetaald verlof op te nemen?
“Nee, ook dit is niet zomaar mogelijk. Maar ja, dit kan werkgevers in een financieel onmogelijke situatie brengen. Heeft je werkgever echt aanzienlijk minder werk en hierdoor ook een flinke omzetdaling, dan kan hij daarom hulp vragen aan de overheid. Je werkgever kan dan een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Met deze regeling kan de werkgever financiĆ«le steun krijgen om toch de lonen te kunnen doorbetalen. Dit om te voorkomen dat mensen hun baan kwijtraken.”
Wanneer is sprake van werkweigering?
“Van werkweigering is sprake als je je niet beschikbaar stelt om je werk te doen, terwijl je niet ziek bent en ook geen verlof hebt. Dit kan een reden voor ontslag zijn.”
Maakt het uit of iemand een ‘cruciaal beroep’ heeft of niet?
“Op mensen met een cruciaal beroep wordt nu zwaar geleund; het is belangrijk dat juist zij kunnen blijven werken, om de gezondheidszorg en de maatschappij draaiende te houden. Maar ook voor deze werknemers geldt: bij klachten als neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of verhoging is het niet raadzaam om naar je werk te gaan.
Als je twijfelt of je kunt werken, neem dan contact op met je werkgever en/of je bedrijfsarts. Een bedrijfsarts kan hierover een goede inschatting maken. Een bedrijfsarts kan adviseren dat iemand blijft werken, maar niet op de huidige plek of onder de huidige omstandigheden. De werkgever zal hiernaar moeten luisteren, en dus voor een veilige werkomgeving voor deze werkgever moeten zorgen.”
Is de angst voor corona een goede reden om u ziek te melden?
“Nee. Thuisblijven zonder klachten bij een veilige werksituatie is een vorm van werkweigering. Doe dit dus niet. Kom je er niet uit met je werkgever, dan kun je natuurlijk wel normale verlofregelingen gebruiken, zoals vakantiedagen. Ook dit gaat in overleg met je werkgever.”
Heeft u ook een vraag voor de MAX Ombudsman? Op deze pagina vindt u meer informatie over de MAX Ombudsman. U kunt ook een reactie achterlaten op ons forum.