Registeren Inloggen

Huurwoning vinden: waarom moet u zoveel gegevens aanleveren en hoe zit het met uw privacy?

Als u op zoek bent naar een huurwoning, is dat anno 2025 een uitdaging op de krappe huurmarkt. Maar zelfs nog voor u een bezichtiging heeft, wordt al om allerlei informatie gevraagd. Waarom is dat? En hoe zit het met uw privacy?

Woningmarkt is chaos

Een huis vinden, huur of koop, is anno 2025 zo makkelijk nog niet. Het aanbod is schaars, de vraag en prijzen echter hoog.  Maar wanneer u dan eindelijk een huurwoning vindt die aan uw wensenlijst voldoet, kunt u te maken krijgen met het aanleveren van een berg informatie. Want nog voordat u een bezichtiging kunt aanvragen, vragen sommige verhuurders al om allerlei vertrouwelijke gegevens. Denk aan een inkomensverklaring, recente loonstroken, bewijs van eigen vermogen, een werkgeversverklaring, een verhuurdersverklaring en ga zo nog maar even door. Maar waarom doen ze dit? En mag dat wel, met het oog op uw privacy?

Waarom moet u zo veel gegevens aanleveren bij huurwoningen?

Dat u veel gegevens moet aanleveren, doen de verhuurders of makelaars met bepaalde redenen. Ze willen bijvoorbeeld weten of u de huur wel echt kunt betalen. Dat is belangrijk voor hen, maar ook voor u, om te voorkomen dat u financiële problemen krijgt. En door al deze gegevens op te vragen kan een verhuurder ook zien of een potentiële huurder serieus geïnteresseerd is in de woning. Maar mogen zij eigenlijk wel vragen om al deze persoonlijke gegevens?

Mag een verhuurder zoveel gegevens opvragen?

Een verhuurder of makelaar mag alleen de gegevens opvragen die van belang zijn voor het huurcontract en welke afspraken hiermee gepaard gaan. Hier zijn uw identiteitsbewijs (u mag en kunt het beste uw BSN-nummer afschermen) en documenten die aantonen dat u de huur kunt betalen nodig. Uw nationaliteit is bijvoorbeeld niet van belang.

Maar bij een bezichtiging is er nog geen sprake van een huurcontract dat ondertekend wordt. Want misschien wilt u de woning uiteindelijk niet eens. Op dat moment wordt er dus wel erg vroeg om vertrouwelijke informatie gevraagd. Om een afspraak voor de bezichtiging te maken zijn immers alleen uw naam en contactgegevens nodig. Toch mag een verhuurder of makelaar dit wel doen, zo vertelt Mathijs ten Broeke van de Woonbond in 2024 aan NU.nl. Er is geen wet die onderscheid maakt tussen wat een verhuurmakelaar mag vragen op het moment van bezichtiging en op het moment van het opstellen van een huurovereenkomst.” De makelaar of verhuurder moet vanuit de privacywet echter wel vertrouwelijk omgaan met uw gegevens.

Kunt u weigeren?

In de privacywet staat ook dat u altijd het recht heeft om na te vragen waarom er om deze gegevens gevraagd wordt en wat hiermee gebeurt. Zo kunt u ook achterhalen hoe lang uw gegevens bewaard blijven. Bovendien heeft u ook altijd het recht om uw gegevens in te zien en te eisen dat deze verwijderd worden.

Voelt het toch niet goed om uw gegevens (zo vroeg in uw zoektocht) op te sturen? U kunt altijd besluiten om bepaalde gegevens niet op te sturen. Het nadeel is dan wel dat u hoogstwaarschijnlijk niet in aanmerking komt voor een bezichtiging en dus ook geen woning. In deze situatie bent u afhankelijk van de eisen van een verhuurder en heeft u dus eigenlijk geen keuze. Als u het er niet mee eens bent, kunt u wel een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zij houden toezicht op de privacywet en kunnen optreden wanneer uw recht op privacy in het geding komt.

Mag uw verhuurder huisdieren verbieden? En moet u daar gehoor aan geven?

(Bron: Rijksoverheid, AVG, NU.nl, Huurwoningen.nl, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    De Eindhovense woningcorporaties vragen o.a. uittreksel uit de basisregistratie personen met adreshistorie van alle personen die meeverhuizen, inkomensverklaring via belastingdienst, echtscheidingsovereenkomst, verklaring verhuurder/hypotheekhouder met o.a. de open vraag of er wat te melden is over bewoning/betaling en nog veel meer. Het is niet duidelijk of deze gegevens bewaard blijven als de huur niet doorgaat.