Hond veroorzaakt fietsongeluk. Wie is aansprakelijk?
Aangelijnd of niet, honden kunnen zomaar een fietsongeluk veroorzaken. Dat gebeurt ook regelmatig op plekken waar ze mogen loslopen. Wie is er aansprakelijk? En wat is het verschil tussen een civiele aansprakelijkheid en strafrechtelijke schuld? We leggen het uit in dit artikel.
Aangelijnde of loslopende hond? Maakt dat uit?
Honden moeten binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd zijn, behalve op een afgeschermde uitlaatplek. Buiten de bebouwde kom mogen ze loslopen, tenzij borden anders aangeven. Of het ook uitmaakt voor eventuele aansprakelijkheid na een door uw hond veroorzaakt ongeval, komt hieronder nog ter sprake.
Eerst de civielrechtelijke kant: de aansprakelijkheid voor het gedrag van de hond
Stel u loopt of fietst met uw hond op een fietspad. Uw huisdier loopt los in de berm. En dat is daar ook nog eens toegestaan. Maar plotseling vliegt hij tóch het fietspad op en brengt een tegemoetkomende fietser ten val. Die komt lelijk terecht en bezeert zijn knieën en kan daardoor maandenlang zijn beroep als stratenmaker niet meer uitvoeren. Bent u dan aansprakelijk?
Het antwoord op deze vraag luidt bevestigend. U bent als eigenaar van de hond vrijwel altijd aansprakelijk voor de (letsel)schade veroorzaakt door uw hond. Zeker als die iemand bijt. Dat heet risicoaansprakelijkheid. Maar als u daartegen verzekerd bent is er niets aan de hand. Uw verzekeraar regelt de schade.
Voor het slachtoffer is het nog interessant om te weten dat de schade niet alleen de fysieke (medische kosten ) of materiële is, maar ook de gederfde inkomsten, omdat hij niet heeft kunnen werken. Deze zaak, die speelt tussen 2 burgers, die eventueel ook voor de (burgerlijke) rechter kan worden uitgevochten, is een voorbeeld van een civielrechtelijke afhandeling (burgerlijk recht).
Bij strafrecht gaat het om wie de schuld heeft aan het ongeval door de hond
Het wordt anders als de politie erbij moet komen, het OM vanwege de ernst van het ongeval de zaak oppikt, en de zaak voor de strafrechter komt. Dan gaat het niet meer om de aansprakelijkheid maar om de schuld. Moet iemand een straf krijgen vanwege dit ongeval? Dan moet het wel heel naar zijn.
In een tamelijk spraakmakende zaak voor de rechtbank in Arnhem op 14 augustus 2023 spreekt de rechter de eigenaar vrij van een dodelijk ongeval, dat zijn hond veroorzaakt bij een fietser. De eigenaar verliest op een dijk zijn loslopende hond heel even uit het oog. Op die plek mag het dier los lopen. Een passerende fietser valt door toedoen van de hond en overlijdt later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De rechter acht de schuld zelfs in 3 mogelijke scenario’s niet bewezen.
Er moet volgens de wet (artikel 5 van de Wegenverkeerswet) sprake zijn van hinder of gevaar. Maar de toedracht in deze zaak blijft onduidelijk. Daarom volgt vrijspraak. Dit laat een civielrechtelijke veroordeling voor aansprakelijkheid overigens onverlet. Dus de nabestaanden kunnen altijd nog naar de burgerrechter als de verzekeraars er onderling niet uitkomen, wat niet erg waarschijnlijk is.
Huisdieren dumpen is niet de oplossing: hier kunnen ze wel terecht
(Bron: Fietsersbond, Letsel en Schade, Rechtspraak. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Moraal van dit verhaal: sluit éérst een WA-verzekering af (as je die nog niet had) en neem pas dàn een hond in huis. Niet alleen als eigenaar, maar ook als je even een logeerhond in huis neemt. Eigenlijk kun je nooit zonder WA-verzekering, met of zonder hond.