Genoeg van uw partner? Zo komt u er vanaf
Scheiden na een huwelijk van tientallen jaren. Volgens het CBS komt dit verhoudingsgewijs steeds vaker voor. Zo’n 4.000 gehuwden boven de 60 jaar vroegen in 2020 de scheiding aan. Een op de 6 scheidingen is van 60-plussers. Maar is het wel verstandig om op zo’n hoge leeftijd te uit elkaar te gaan? En hoe moet u dat doen? In dit artikel vindt u de antwoorden.
De relatie repareren
“Denk goed na wat je doet,” waarschuwt relatiebemiddelaar Marie-José Bosch. In haar praktijk ziet ze steeds vaker dat oudere stellen uit elkaar gaan. “Maar het is geen verkering die je uitmaakt. Scheiden is een laatste redmiddel. Kijk wat je anders kan doen om toch bij elkaar te blijven,” zegt Bosch, want de gevolgen zijn sociaal gezien groot. Zo ziet ze vaker dat hele vriendengroepen uit elkaar vallen. En zijn er kinderen in het spel, dan kunnen die partij kiezen. Dit gebeurt ook bij Annechien Boerema in de video hierboven. Na vijftig jaar strandt haar huwelijk. Haar vriendinnen en twee van haar kinderen ziet ze niet meer. “En dat is heel zuur,” vertelt de relatiebemiddelaar. “Vroeger was je gevangen in het huwelijk, schoof je de ergernissen onder het tapijt. Maar als dat daar blijft zitten, gaat het broeien. En dan kom je er samen niet uit. Dus ga eerder met elkaar in gesprek.”
Een financieel plan maken
Komt het echt niet meer goed, maak dan een financieel plan. Dat is de gouden tip van financieel echtscheidingsadviseur Edwin Zeegers. “Ga om de tafel en bekijk wat financieel de gevolgen zijn. Als je gaat scheiden, wordt het pensioen vereffend. Dus jij krijgt de helft van het pensioen van de partner en andersom, dat is zo bij wet geregeld. En daarnaast ontvang je als alleenstaande een hogere AOW. Maar kun je van dat bedrag rondkomen?” En dan is er nog het vermogen wat het echtpaar samen heeft opgebouwd. “Om dit te verdelen moet vaak de woning verkocht worden, omdat het grootste gedeelte hiervan in de stenen zit. Een woning is zo 4 ton waard. Maar hoe ga jij je ex-partner uitkopen? En waar ga je wonen?”
Het testament aanpassen
Waar je volgens Zeegers ook over na moet worden, is het overlijden van de ex-partner. “Dan kun je in de problemen komen, omdat het partnerpensioen veel lager is. Als je jong bent, kun je nog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Maar op hoge leeftijd is dat heel lastig.” Daarnaast moet na een scheiding vaak ook het testament worden opengebroken. “Omdat het vermogen niet meer naar de langstlevende gaat.” Volgens Zeegers allemaal zaken waar bij een scheiding rekening mee moet worden gehouden.
Kies voor jezelf
Niet alleen op financieel vlak, maar ook sociaal gezien kan scheiden een fikse tegenvaller zijn. Dat merkt ook relatiebemiddelaar Marie-José Bosch. “Als je de beslissing hebt genomen om bij je man of vrouw weg te gaan, ben je vaak blij. ‘Ik heb het gedaan, nu begint mijn leven.’ Maar als de stof van de opwinding is neergedaald, sta je alleen. De positieve kanten van het huwelijk raak je dan ook kwijt: je maatje, het gezinsleven en de gemeenschappelijke herinneringen.” Maar desondanks kiezen steeds meer mannen en vrouwen voor een scheiding op latere leeftijd. “Je hoeft niet meer te blijven in een huwelijk dat je ongemakkelijk maakt. We worden allemaal ouder, hebben meer vooruitzicht. En je wilt op je 60e niet nog 30 jaar tegen het hoofd van je partner aankijken.”
De tussenvorm: scheiden van tafel en bed
Wie niet wil scheiden maar ook niet samen wil wonen, kan scheiden van tafel en bed. Het grootste verschil tussen een reguliere scheiding en een scheiding van tafel en bed is dat u voor de wet getrouwd blijft. Dat kan een uitkomst zijn. In sommige religies en culturen is het namelijk een taboe om als gehuwd stel uit elkaar te gaan. Ook bestaan er verschillende fiscale voordelen zoals het krijgen van een alleenstaanden AOW, maar dit wordt niet altijd toegekend. In mei 2020 besteedde Meldpunt aandacht aan stellen die wel getrouwd zijn, maar allebei een eigen woning hebben. Toch ziet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ze als samenwonend, waardoor ze honderden euro’s per maand minder AOW ontvangen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een “rot-kop” boven dit artikel. Had dat niet anders verwoord kunnen worden? Bah…