Geluidsoverlast van de buren: wat zijn uw rechten en wat kunt u ertegen doen?
Geluidsoverlast kan voor ernstige irritaties zorgen tussen buren onderling. Zeker als de overlast lang aanhoudt. Maar wat zijn uw rechten bij geluidsoverlast? En hoe pakt u de situatie tactisch aan?
Geluidsoverlast
Niet kunnen slapen omdat de muziek tot ’s avonds laat hard aanstaat bij de buren. Of juist in de vroege uurtjes gewekt worden door het geluid van boormachines, het is geen pretje. Zeker niet als deze situaties zich regelmatig voordoen. Geluidsoverlast kan zelfs uw gezondheid en woongenot schaden. In de wet staat omschreven dat u anderen (en andersom) geen onrechtmatige hinder mag toebrengen. Denk hierbij aan lawaai, stank of rook. Of dit ook echt onrechtmatige hinder is, hangt af van de ernst, duur en eventuele gevolgen van de overlast. Maar wat kunt u ondernemen wanneer u geluidsoverlast ervaart van de buren?
Houd bij wanneer u overlast ervaart
Om te beginnen is het van belang dat u kunt aantonen dat u overlast ervaart, en wanneer precies. Door bijvoorbeeld een logboek bij te houden kunt u eventuele patronen herkennen en laten zien waar voor u het probleem zit.
Bespreek de geluidsoverlast
Nadat u bewijs heeft van de overlast, kunt u dit het beste bespreken met uw buren. Misschien hebben zij helemaal niet door dat u veel van hun dagelijkse leven meekrijgt. Kaart aan waar u last van heeft en probeer hierover afspraken te maken. Bijvoorbeeld dat zij na bepaalde tijdstippen geen muziek meer aanzetten of de wasmachine op volle toeren laten draaien.
Misschien kunt u zelfs samen kijken of er praktische maatregelen genomen kunnen worden, zoals bijvoorbeeld andere vloerbedekking of rubberen doppen onder de wasmachine.
Buurtbemiddeling
Heeft het gesprek met uw buren (nog) geen succes? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Dit kunt u doen door contact op te nemen met uw gemeente of een sociaal wijkteam. Biedt uw gemeente geen buurtbemiddeling aan? Dan kunt u een mediator om hulp vragen. Maar beide opties zijn wel alleen mogelijk als u en uw buren allebei vrijwillig meewerken.
Kaart de overlast aan bij de toezichthouder, verhuurder of VvE
Blijft de overlast aanhouden, meld dit dan bij de toezichthouder van uw woning. Deze kan meerdere meldingen samenvoegen en in 1 keer melding doen bij de juiste instantie. U kunt ook zelf de overlast aankaarten bij uw verhuurder of de vereniging van eigenaren (VvE). Soms moeten zij maatregelen nemen om de overlast te beperken. Zo zijn er regelmatig woonregels of huishoudelijke reglementen opgesteld om geluidsoverlast te voorkomen. De woning kan eventueel worden aangepast om eventuele overlast te verminderen. Houdt de eigenaar of huurder zich niet aan de woonregels, dan kan er zelfs een boete opgelegd worden.
Schakel de gemeente in
Veel gemeentes hebben een meldpunt waar u overlast kunt melden. Krijgen zij veel dezelfde meldingen binnen, dan kunnen zij een rapporteur langs sturen om de situatie te inspecteren. Daarna schakelen zij de juiste organisaties in. Bovendien kan de burgemeester iemand een tijdelijk locatieverbod opleggen of een boete geven voor iedere dag dat de overlast aanhoudt.
Politie
Een wat extremere stap, maar het kan helpen als u ernstige overlast ervaart: de politie inschakelen. Zeker wanneer u ’s nachts last heeft van bijvoorbeeld harde muziek of geluiden. In alle gemeenten is nachtelijk ‘burengerucht’ namelijk strafbaar, zoals omschreven in het Wetboek van Strafrecht en de algemene plaatselijke verordening (APV). De politie kan bij een melding hiervan een proces-verbaal opmaken of radio, boxen en muziekinstrumenten in beslag nemen.
Naar de rechter
Mag niets baten? Dan kunt u tot slot naar de rechter stappen. U moet de overlast van uw buren wel kunnen bewijzen en aantonen dat dit voor ‘onrechtmatige hinder’ zorgt. Hiervoor kunt u de hulp van een advocaat inschakelen. Pakt uw verhuurder de overlast niet voldoende aan? Dan kan dit ervoor zorgen dat u recht heeft op huurverlaging. Of de rechter kan de verhuurder dwingen om de overlast aan te pakken.
(Bron: Archief, Rijksoverheid, Het Juridisch Loket, Vereniging Eigen Huis, Wetboek van Strafrecht. Foto: Shutterstock)