Registeren Inloggen

Deze souvenirs mag u niet meenemen vanuit het buitenland

Als aandenken aan de vakantie of vakantiebestemming worden regelmatig souvenirs meegenomen voor thuis. Alleen mogen sommige dingen niet met u mee terug. Welke dat zijn, zetten wij op een rij.

Niet duurder dan 430 euro

Allereerst is het belangrijk om te weten dat als u buiten de Europese Unie (EU) op vakantie gaat, u voor 430,00 euro per persoon aan souvenirs mee terug mag nemen. Heeft u spullen met meer waarde bij u, dan moet u aangifte doen. Dit kan op de luchthaven zelf. Op Schiphol kiest u dan voor de uitgang met ‘aangifte goederen’. Binnen de EU geldt deze regel niet. Wel geldt voor zowel binnen als buiten de EU dat u er goed aan doet om bepaalde producten links te laten liggen.

Dieren en planten

Beschermde dieren mag u bijvoorbeeld niet meenemen naar huis. Ook spullen die hiervan gemaakt zijn, zijn ten strengste verboden. Hieronder vallen bijvoorbeeld krokodillenleren handtassen en sieraden van ivoor. Ook kleden van dierenhuiden worden afgeraden, want deze kunnen gemaakt zijn van beschermde dieren.

Gevaarlijke souvenirs

Misschien voor de hand liggend, maar ook verdovende middelen, drugs, (nep)wapens, pepperspray, munitie en explosieven mag u niet meenemen vanuit het buitenland. Doet u dit wel, dan kunt u minstens een gesprek met de Douane verwachten.

Schelpen en koraal

Ze zijn prachtig, maar grote schelpen en koraal kunt u beter laten liggen. Ook is het het beste om sieraden die hiervan gemaakt zijn, niet te kopen. Koraal en sommige schelpen zijn namelijk beschermd.

Planten

Ziet u een mooie plant op uw vakantiebestemming? Neem deze of een stekje hiervan dan niet mee als souvenir. De plant kan ziektes bij zich dragen en deze in Nederland verspreiden. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de natuur, telers en handelaren.

Eten

Ook iets onschuldigs zoals het meenemen van eten als souvenir kan ervoor zorgen dat u wordt staande gehouden. Voor het invoeren van groente en fruit van buiten de EU gelden namelijk regels. “Op deze manier wordt geprobeerd om de verspreiding van plantenziekten en plagen te voorkomen”, legt Pascale Schreurs, persvoorlichter van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit aan nieuwswebsite NU.nl. Ook vlees en zuivel van buiten de EU mogen niet mee om uitbraken van besmettelijke dierziekten te voorkomen. Wilt u toch dierlijke producten meenemen voor uzelf? In deze lijst staat waar u rekening mee moet houden.

Drank en tabak

In het buitenland kunnen sterke drank en tabak goedkoper zijn dan hier in Nederland. Goed om te weten voordat u de producten inslaat, is dat er regels gelden voor het meenemen. Tot bepaalde hoeveelheden mag u deze producten invoeren. Een overzicht van de exacte hoeveelheden vindt u op de website van de Belastingdienst. Heeft u meer meegenomen? Dan kunt u op Schiphol aangifte doen.

Nep

Ziet u een namaak zonnebril, polo, tas of riem van een duur merk? Dan mag u die gewoon meenemen. Koop deze souvenirs echter niet voor al uw vrienden of familie, dit is namelijk niet toegestaan. Voor eigen gebruik en in kleine hoeveelheid mag het mee. Bent u in het bezit van echte dure spullen? Neem dan altijd een aankoopbewijs mee. De Douane is sinds juni 2021 namelijk extra gefocust op reizigers met dure spullen om witwaspraktijken beter aan te pakken.

Uitgebreide lijst

Naast de regels voor bovenstaande souvenirs, gelden er ook regels voor de invoer van contant geldkunst en geneesmiddelen. Een actueel overzicht vindt u op de website van de Belastingdienst.

Souvenirs meenemen? Checken met de app

Bent u nu in het buitenland en twijfelt u over een bepaalde souvenir? Maak er een foto van en plaats deze op de Facebook-pagina van Douane Nederland met de hashtag #magditmee. De Belastingdienst heeft ook een Douane reizen app. Deze vertelt u precies wat u vanuit welk land ter wereld mee terug mag nemen. De app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Hoeveel contant geld mag u belastingvrij in huis hebben en hoe veilig is dat?

Bron: Rijksoverheid, Belastingdienst, MAX Vandaag, NU.nl. Foto: Shutterstock 

Geef een reactie