Deze fouten moet u niet maken bij het stemmen per post
Als u zeventig jaar of ouder bent mag u bij de komende Tweede Kamerverkiezingen per post stemmen vanwege corona. Dat stemmen met een brief lijkt makkelijk. Maar tijdens een proef in Den Haag bleek de helft van de stemmen ongeldig door gemaakte fouten. Zo zorgt u ervoor dat úw stem straks geldig is.
Stap 1: Het ontvangen
U kreeg eerst uw stempluspas in de brievenbus. Een tijd later ontving u het stembiljet met alle andere benodigdheden. Namelijk: een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en een uitleg. Stemmen per post is anders dan u gewend ben. Lees de meegestuurde uitleg dus goed door, want vaak gaat het daar al mis.
Stap 2: Het stemmen
Het stembiljet vult u in zoals u normaal doet. Dat hoeft niet met rood. Een andere kleur is ook goed. Gebruikt u bij het stemmen een pen? Zorg er dan voor dat de inkt goed droog is voordat u het stembiljet dichtvouwt. Anders komen er overal vlekken op en is het misschien niet meer duidelijk op wie u stemt.
Stap 3: De enveloppen
Uw stembiljet moet na invullen in de envelop waar ‘stembiljet-envelop’ op staat. Sluit die envelop meteen goed. Vervolgens doet u de gesloten stembiljet-envelop in de retourenvelop samen met uw stempluspas. Vergeet de pas niet te ondertekenen. Alleen als u niet in staat bent om een handtekening te zetten hoeft dit niet.
Stap 4: Het verzenden
Controleer nog een keer of de stembiljet-envelop goed gesloten is. Kijk ook of de stembiljet-envelop en uw ondertekende stempluspas in de retourenvelop zitten. Als alles klopt, kunt u ook de retourenvelop sluiten. Hier hoeft geen postzegel op. U kunt uw stem vervolgens zelf op de post doen. Of u kunt het afgeven bij een gemeentelijk afgiftepunt.
Niet geldig
Uw stem is ongeldig op het moment dat u vergeet uw stempluspas mee te sturen. Maar ook als u de stempluspas bij het stembiljet in dezelfde envelop heeft gedaan. De gemeente maakt de retourenveloppen namelijk op 15 en 16 maart open om te controleren op ongeldige stemmen. Maar de medewerker van de gemeente mag de stembiljet-envelop niet openen voor 17 maart. Hij kan daardoor voor die tijd niet controleren of de stem geldig is. De stem wordt dan ongeldig verklaard.
Heeft u toch wat meer hulp nodig bij het stemmen? Bel dan met de telefonische hulplijn van de overheid: (0800 – 1351), of bekijk de video op deze pagina.
Lees verder
Weet u nog niet op wie u moet stemmen? Kijk dan even naar de standpunten van partijen dit jaar over de zorg. Of lees hier wat de partij van uw voorkeur doet met het pensioen.
Bron: NOS en Rijksoverheid