Registeren Inloggen

Zo regel je je nabestaandenpensioen goed

U bouwt samen pensioen op voor uw oude dag, maar wat nou als u of uw partner komt te overlijden? Waar heeft de ander dan recht op en hoe regelt u dit nabestaandenpensioen goed?

Niks

Yvonne van Doorn denkt recht te hebben op nabestaandenpensioen van haar man. Maar vlak voor hij overlijdt, blijkt er niks te zijn. Reden: het nabestaandenpensioen dat hij opbouwde, was op risicobasis.

Verschillende soorten nabestaandenpensioen

Een pensioenregeling kent meestal een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen. Dit laatste kan op risicobasis of opbouwbasis zijn. Ieder pensioenfonds bepaalt dit zelf. Als deelnemer van het pensioenfonds heeft u hier dus geen keuze in.

Wat zijn de verschillen tussen opbouw- en risicobasis?

Bij risicobasis krijgt uw partner alleen een nabestaandenpensioen als u overlijdt terwijl u nog werkt. Het pensioenfonds waar u op dat moment bij was aangesloten, keert het daar opgebouwde nabestaandenpensioen uit. Dus: wisselt u van baan en daarmee ook van pensioenfonds? Dan vervalt het tot dan toe opgebouwde nabestaandenpensioen bij het vorige pensioenfonds. Maar ook als u met pensioen gaat, vervalt op dat moment het nabestaandenpensioen op risicobasis.

Het verschil kan dramatisch zijn: overlijdt u op uw laatste werkdag, dan heeft uw partner recht op een nabestaandenpensioen. Overlijdt u op de eerste dag van uw pensioen, dan krijgt uw partner helemaal niets. Een beroep op coulance van het pensioenfonds is in zo’n geval overigens wel het proberen waard.

Bij opbouwbasis is dit veel beter geregeld. Uw partner heeft na uw overlijden altijd recht op nabestaandenpensioen. Het maakt geen verschil of u op dat moment nog deelnam aan het pensioenfonds. Het maakt ook niet uit of u al gepensioneerd was.

Overeenkomsten risicobasis en opbouwbasis

Voor beide soorten nabestaandenpensioen geldt dat áls uw partner er recht op heeft, het nabestaandenpensioen vanaf het moment van overlijden wordt uitgekeerd. Dus ook als uw partner zelf nog niet met pensioen is. Het nabestaandenpensioen wordt vervolgens de rest van zijn of haar leven uitgekeerd.

Echtscheiding en nabestaandenpensioen

Bij echtscheiding komt het nabestaandenpensioen op risicobasis te vervallen. Het nabestaandenpensioen op opbouwbasis vervalt niet. Dat wordt apart gezet, en heet vanaf dan bijzonder nabestaandenpensioen. In het echtscheidingsconvenant mag u wel afspreken dat de ex-partner afstand doet van het bijzonder nabestaandenpensioen.

Kunt u zelf dan helemaal niks doen om een situatie zoals bij mevrouw Van Doorn te voorkomen?

Tegenwoordig krijgt u vóór pensionering de keuze om een deel van uw ouderdomspensioen in te ruilen voor een (hoger) nabestaandenpensioen. Andersom kan overigens ook: een hoger ouderdomspensioen in ruil voor een lager nabestaandenpensioen. Dit kan interessant zijn als beide partners zelf een hoog genoeg ouderdomspensioen hebben.

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om zelf een levensverzekering af te sluiten. Maar dan moet u wel eerst weten of dat nodig is. Het is dus zaak om op tijd te weten of u nabestaandenpensioen hebt opgebouwd. Maar ook hoeveel dat is en of het op opbouw- of risicobasis is. Kijk dat dus na in uw pensioenregeling of vraag het na bij het pensioenfonds.

Ook niet onbelangrijk: bent u ongehuwd, maar heeft u bijvoorbeeld wel een samenlevingscontract? Vergeet dan niet uw partner aan te melden bij het pensioenfonds.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Geachte mevrouw,

    Ik vind het niet gepast om de pensioenfonds op de TV zo aan te spreken. U bent gescheiden en wat hebt u geregeld met uw pensioen. Mogelijk ga jij ook pensioen ontvangen als uw ex mannen zijn overleden. U ontvangt dan mogelijk ook extra nabestaande pensioen. Hebt u het goed geregeld in uw convenant, namelijk ieder zijn pensioen en u maakt geen gebruik van het recht van extra nabestaande pensioen. Tevens maak ik de kanttekening “u ontvangt, met regelmaat, een UPO”! U overleden man, in mijn perceptie, was naar mijn mening goed op de hoogte dat hij een behoorlijk bedrag aan Ouderdomspensioen moet inleveren, inruilen voor nabestaande pensioen, omdat de Contante Waarde op moment van pensioen gaan, gelijk blijft echter hij heeft jaren bakken meer geld ontvangen, ouderdomspensioen! Conclusie: In mijn perceptie niet gepast om naar de pensioenfonds te wijzen. Jullie hebben samen gekozen voor zolang jullie bij elkaar zijn zo veel mogelijk pensioen te ontvangen en dan is de keuze van uw overleden man achteraf gezien gewoon perfect geweest!

    Wat is een na bestaande pensioen is dat van de werkgever of aow