Dit moeten ze nog regelen voor het pensioenakkoord écht af is
Nu de Nederlandse vakbondsleden voor het concept-pensioenakkoord hebben gestemd, lijkt er na 9 jaar onderhandelen eindelijk een nieuw akkoord te komen. Toch moet er nog veel gebeuren voordat het echt zo ver is. Over de meeste punten uit het akkoord is het laatste woord nog lang niet gezegd.
AOW-leeftijd
Nu de vakbondsleden ‘ja’ hebben gezegd tegen het principeakkoord, moet er veel geregeld worden. Het enige punt waarover duidelijkheid is, is de AOW-leeftijd. Die stijgt door dit principe-akkoord minder snel dan gepland en staat de komenden 2 jaar vast op 66 jaar en 4 maanden. Dit is voor de vakbonden heel belangrijk, maar in het pensioenakkoord gaat het natuurlijk over nog veel meer dan alleen de AOW-leeftijd. Over deze zaken moeten de bonden en de politiek nog beslissen.
Doorsneepremie en vroegpensioen
Zo is er nog geen beslissing genomen over een vroegpensioen voor mensen die een zogenoemd zwaar beroep uitoefenen. Volgens het akkoord komt zo’n regeling er, maar hierover is nog niets concreets afgesproken. Ook over de veelbesproken doorsneepremie is nog niets zeker. Er komt een nieuw manier van premieheffen, zodat dit evenwichtiger wordt. Bij de doorsneepremie betaalt elk lid van de beroepsbevolking naar verhouding evenveel pensioenpremie per jaar, waardoor een euro van een jong lid veel langer heeft om te renderen dan de euro van een lid dat al in de 60 is. Oneerlijk, is de mening van velen. Hoe er in de toekomst uit komt te zien, moet nog besloten worden.
Hoogte van de pensioenen
Ook over de hoogte van de pensioenen is nog veel onzekerheid. Nu krijgen een gepensioneerden vaak jarenlang hetzelfde bedrag, maar dat gaat veranderen. In het nieuwe akkoord staat dat gepensioneerden er geld bij krijgen als het goed gaat met de economie en dat zij moeten inleveren als het slecht gaat. De dekkingsgraad van pensioenfondsen gaat omlaag naar 100 procent, waardoor het opbouwen van verplichte buffers tot het verleden behoort. Voor gepensioneerden is dit op papier gunstig, maar het is nog afwachten welk beleid hier daadwerkelijk uit zal voortvloeien.
Om de tafel met de vakbonden
Zodra de uitslag van de pensioenstemming onder de leden van VCP (Vakcentrale professionals) ook binnen is, wil minister Koolmees van Sociale Zaken om de tafel met de bonden om de punten uit het akkoord verder te concretiseren. Het is nog niet te zeggen hoe lang zij nodig hebben.
Bron: MAX Vandaag
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wanneer wordt het pensioen weer geindexeerd. Ik krijg al 9 jaar hetzelfde pensioen terwijl de prijzen de pan uit stijgen. Alle groepen krijgen min of meer salaris verhoging maar de pensioenen staan al jaren stil. Ik hoor daar buiten leeftijdsgenoten weinig over.
Alleen maar bla bla bla …..
Er is een strijd gaande over wie ons pensioengeld krijgt, de gepensioneerden of de politiek.
De politiek weigert om de rekenrente op een eerlijk niveau vast te stellen.
Wet en regelgeving zijn nu zo, besloten door de politiek, dat pensioenfondsen moeten rekenen met een rekenrente van ca 1 %
Terwijl ze ons geld beleggen met een rendement van 5 a 7%
Maar als je van de politiek moet rekenen alsof het rendement maar 1% is, dan lijkt he tof er te weinig geld in de fondsen zit.
De politiek eist dan dat fondsen moeten korten, geld achterhouden, dat voor gepensioneerden is bedoeld, maar ze niet gaan krijgen
Dat geld blijft achter in de fondsen, terwijl ze al genoeg geld hebben.
De vraag is, waarom stelt de politiek eisen aan pensioenfondsen, waardoor ze geld overhouden?
Geen politicus die dat wil zeggen.
Officieel mogen pensioenfondsen hun gels alleen als pensioen aan deelnemers uitbetalen
Maar als de politiek gepensioneerden hogere inkomsten belasting gaat opleggen.
Dan blijkt dat de fondsen dat kunnen bijbetalen, omdat ze nu moeten korten.
Zo pakt de politiek ons pensioen geld af
Klaas Knot was recent in het nieuws, met de onverbiddelijke leugen dat korten van pensioen echt niet anders kan.
Hij heeft ook een eigen doel voor ons pensioen geld, als verklaring waarom hij zo liegt.
Klaas Knot is van de De Nederlandse Bank, DNB, en daarmee ook lid van de ECB. Die moet Zuid Europese landen helpen van hun schulden af te komen.
De ECB heeft miljarden in banken gestopt, sommige van die banken, hebben dat als slechte leningen weer uitgeleend. Dat gaan ze nooit terug krijgen
En Nederland, Klaas Knot, die daar ook aan heeft bijgedragen, zal dus een deel van zijn uitgeleende geld moeten afschrijven.
Dat is dan te verdoezelen, als pensioenfondsen waardeloze schuldpapieren gaan kopen. De politiek kan hen daartoe dwingen. Als dat gebeurt, en pensioenfondsen gaan die waardeloze schuldpapieren uit Zuid Europa kopen, dan stroomt o ns pensioengeld weg, en mogen wij, van ons pensioengeld, de schulden in Zuid Europa afschrijven.
Dat valt minder op, dan dat we een extra belasting post krijgen: “afschrijving Zuid Europese schulden”, 500 EUR.
Het is onbegrijpelijk dat onze pensioenpotten tezamen groot een bedrag van ruim 1450.000.000.000 niet de ruimte hebben om te indexeren. Ja onze politici hebben een geruime tijd terug besloten dat de pensioenfondsen moeten voldoen aan een beleidsdekkingsgraad van 110 %. Recent gewijzigd in 105%. Bij een koppeling aan de Europese rekenrente van 1% zal dat nog lang duren om dat te bereiken. Maar nergens wordt gesproken over de beleggingsresultaten van de fondsen. Die zijn gewoon florisant. Én indexatie én pensioenen kunnen daar makkelijk van betaald worden. Houden ze nog geld over. Maar ja het is voor de fondsen makkelijk schuilen onder een politiek verordement. Geen enkel pensioenfonds protesteert. Vreemd toch! Het is alom bekend ook bij de politiek dat de vermogens van de fondsen zijn verdrievoudigd. Het begint te lijken op “rupsje nooit genoeg”. Het zou interessant zijn als bijvoorbeeld van het ABP eens een doorrekening van hun boekhouding zou plaatsvinden. Ik denk dat we dan vergelijkbare toestanden zullen zien als bij de toeslagenaffaire. Hoe heeft ons dit kunnen overkomen. Ik zeg maar “vertrouwen is goed maar controleren is beter”. Tot slot ik vindt het merkwaardig dat wij gepensioneerden – 20% inkomensdaling!!! – niet bij machte zijn ons te verenigen en een krachtig protest te laten horen.