Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: ABP compenseert financiële schade door nabetaling

Binnenkort ploft bij 7500 ABP-gepensioneerden een schadevergoedingsvoorstel op de deurmat. Het startschot van een schaderegeling die ABP in overleg met MAX Ombudsman Rogier de Haan heeft ontwikkeld. De regeling compenseert teruggevorderde toeslagen en belastingnadeel dat ontstond bij de nabetaling van de aanvulling samenvallende diensttijd.

Duizenden schaderegelingen

Dit gold voor stellen waarbij de één pensioen opbouwde bij ABP en de partner bij een ander fonds. Na deze eerste lichting kunnen nog eens duizenden ABP-gepensioneerden zo’n voorstel voor een schaderegeling tegemoet zien. ABP-directeur Harmen van Wijnen geeft toelichting hierop in de televisie-uitzending van Meldpunt op vrijdag 3 december.

Nabetaling aanvulling samenvallende diensttijd

Vorig jaar toonde de MAX Ombudsman in Meldpunt dat een groep ABP-gepensioneerden zonder het te weten een te laag pensioen ontvangt, vaak al jarenlang. Als hun partner voor 1995 gelijktijdig pensioen heeft opgebouwd, kunnen zij in veel gevallen een aanvulling op hun pensioen krijgen. De uitzending leidde tot tienduizenden aanvragen van deze aanvulling. ABP trok hiervoor ruim 200 miljoen euro alsnog uit voor circa 15.000 gepensioneerden. 85 miljoen euro aan eenmalige nabetalingen en 112 miljoen euro voor structurele verhoging van het pensioen.

Belastingnadeel

Door de forse nabetalingen raakten veel gepensioneerden hun huur- en zorgtoeslag kwijt, en ontvingen zij enorme belastingaanslagen. Hierdoor bleef er van de nabetaling vaak minder pensioen over dan wanneer ABP de aanvulling op tijd zou hebben uitbetaald.

In mei dit jaar kondigde de MAX Ombudsman in Meldpunt aan dat ABP een schaderegeling gaat maken voor deze gedupeerden. Deze unieke regeling is nu klaar. Elles de Bruin spreekt hierover met Harmen van Wijnen, algemeen directeur van ABP en MAX Ombudsman Rogier de Haan.

Samenleving onvriendelijk voor mensen met overgewicht

In de televisie-uitzending van Meldpunt is ook te zien hoe de samenleving onvriendelijk is voor mensen met overgewicht. Deze zwaarlijvigen lopen tegen allerlei problemen aan: theaterstoeltjes die te klein zijn, maar ook te krappe vliegtuig- of terrasstoelen. In diverse auto’s is de autogordel te kort. In pretparken kunnen obese mensen van diverse attracties geen gebruik maken. In kledingzaken ontbreken vaak de juiste grote maten. Kim van Meghen ervaart met haar overgewicht veel van dit soort problemen.

Dikke mensen benadeeld in de zorg

Ook de zorg is onvoldoende voorbereid op de onvermijdelijke toename van dikkere patiënten, merkt verpleeghuisbewoner Dennis van Rooij. De juiste hulpmiddelen ontbreken. Zijn gewicht wordt gemeten op een goederenweegschaal. In de studio pleit Anoesjka Minnaard van de actiegroep Dikke Vinger voor een vriendelijker samenleving voor de dikkere medemens.

Geef een reactie