Registeren Inloggen

Rutte: nu geen toezeggingen over AOW en jeugdzorg

Het kabinet is niet van plan nu al de bezuinigingen op de jeugdzorg van 500 miljoen euro, of de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon los te laten. Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd tijdens het debat over de regeringsverklaring. Wel erkent hij dat er gekeken moet worden naar de koopkracht van ouderen en de beschikbaarheid van jeugdzorg voor kwetsbare kinderen.

Kabinet aangevallen

Op beide thema’s werd het kabinet dinsdag hard aangevallen door de oppositie. Ook de coalitiepartijen zitten in hun maag met de informatie over de koopkracht. Daar zijn het Centraal Planbureau (CPB) en het Nibud mee gekomen. Uit deze informatie blijkt dat de koopkracht van veel groepen, en dan het meest bij ouderen, achteruitgaat. Ook de bezuiniging op de jeugdzorg zit veel partijen niet lekker. En daar zijn gemeenten het mee eens. Want die zeggen daardoor geen goede zorg te kunnen leveren. Zolang de bezuiniging blijft, willen ze niet met het kabinet praten over hoe de jeugdzorg verbeterd kan worden. Dat schreef dagblad Trouw vorige week.

Tegenvaller

Rutte erkent de achteruitgang van de koopkracht. Hij zegt dat dit een tegenvaller is waar het kabinet iets op moet verzinnen. De afspraak was dat alle groepen er juist op vooruit moeten gaan. “Al kun je dat natuurlijk niet voor ieder individu garanderen.” Maar de hoge inflatie, veroorzaakt door de gestegen energierekening maar ook door duurdere boodschappen, heeft daar een streep door gezet.

Ook de “politieke realiteit” dwingt het kabinet om de oppositie tegemoet te komen. Dat erkent Rutte. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben wel een kleine meerderheid in de Tweede Kamer. Maar ze zijn afhankelijk van andere partijen om wetten aangenomen te krijgen in de Eerste Kamer. Vooral GroenLinks, de PvdA en JA21 spelen daarin een belangrijke rol. Want zij kunnen de coalitie aan een meerderheid helpen.

Verhoging bijstand en minimumloon

Mensen die weinig verdienen, moeten het beter krijgen. En daar willen de coalitiepartijen voor zorgen met de verhoging van het minimumloon. De verhoging van de bijstand helpt dan weer het bestaansminimum te verhogen. Maar als ook de AOW meestijgt, zou dat miljarden kosten. En ook mensen met een goed aanvullend pensioen zouden er verder op vooruit gaan. Daarom wil het kabinet eenmalig een uitzondering maken. Zij willen de AOW dus niet laten meestijgen met het minimumloon, terwijl dat al sinds de jaren tachtig automatisch gebeurt. Als het aan de gehele oppositie ligt, dan blijft dat ook nu zo.

Geef een reactie

Reactie

    er zijn geen woorden voor dit schofterige beleid van de overheid