Rogier de Haan: ‘Pensioenfondsen KPN en PostNL: ‘We nemen niemand wat af en beschermen verworven rechten’’
De kop boven deze pagina is de garantie van de pensioenfondsen KPN en PostNL, in reactie op onze berichtgeving over de pensioenen van oud PTT’ers. Diegenen die vóór de privatisering in 1989 al in dienst waren van de PTT, hadden pensioen opgebouwd bij ABP. Door de privatisering werden hun pensioenen verplicht overgeheveld naar het toen nieuwe PTT-pensioenfonds, dat later is opgesplitst in de fondsen KPN en PostNL.
Van ABP naar KPN en PostNL
Veel tweeverdieners hadden in hun ABP-tijd een flinke aanvulling op hun pensioen opgebouwd: de aanvulling samenvallende diensttijd. Deze aanvulling bestaat vanwege de te lage pensioenopbouw die ABP hen destijds gaf. Tot op de dag van vandaag keert ABP de aanvulling uit aan honderdduizenden gepensioneerden. Het PTT-pensioenfonds heeft deze aanvulling niet opgenomen in de pensioenregeling. PTT’ers die de aanvulling bij ABP hadden opgebouwd, lopen deze daardoor mis. Onze publiciteit hierover zorgde voor meer dan 3.000 reacties van oud PTT’ers. Wij onderzoeken voor hen of het zinvol is om hierover een claim in te dienen bij de rechter.
Verontwaardiging
Ook de pensioenfondsen zelf reageerden. Naast hun krachtige boodschap was er ook verontwaardiging. Wij zouden het publiek op het verkeerde been zetten. Het kwam ook tot een gesprek, waarin ze ons uitlegden hoe de vork wél in de stel zit. U kunt de verslaglegging hiervan lezen hier op de website.
Op het verkeerde been gezet
Helaas, we zijn het nog niet met elkaar eens. Pas later ontdekten we bovendien na uitvoerige dossierstudies dat wijzelf op het verkeerde been waren gezet. Het ingrijpendste gevolg van de privatisering was ons namelijk niet verteld. In de pensioendossiers van sommige PTT’ers zagen we dat het PTT-pensioenfonds een deel van hun tot dan toe bij ABP opgebouwde pensioen apart had gezet. In de jaren erna werd dat deel van het pensioen steeds kleiner. Totdat het volledig was verdwenen. De PTT’ers die hiermee te maken hadden, bleken 3 dingen met elkaar gemeen te hebben: ze zijn vrouw, getrouwd en zijn na de privatisering blijven werken.
Verdwenen pensioendeel van oud PTT-medewerkers
Het verdwenen pensioendeel is veelal 25 tot 50 procent van het tot aan de privatisering opgebouwde pensioen. We legden dit voor aan de fondsen. Hun uitleg: getrouwde vrouwen hadden bij ABP een gunstiger pensioenregeling dan getrouwde mannen (onze toevoeging: dit was vastgelegd in de wet en daar was een goede reden voor). Het PTT-pensioenfonds heeft deze ongelijkheid opgeheven door het voordeel apart te zetten. Dit apart gezette bedrag kunnen ze alleen kwijtraken, als ze na de privatisering pensioen zijn blijven opbouwen. Daardoor ontvangt niemand uiteindelijk minder pensioen dan het bedrag dat ABP vóór de privatisering heeft vastgesteld.
Verder onderzoek
Dit gaat over de pensioenen van duizenden en duizenden vrouwen. Door deze regeling hebben zij vaak nog jaren gewerkt, voor nauwelijks extra pensioen. Uiteraard nemen we dit mee in ons onderzoek. Dat kost tijd, want we gaan zorgvuldig te werk. We willen niemand op het verkeerde been zetten. En natuurlijk denken we aan die beloftevolle boodschap van de fondsen: “We nemen niemand wat af en beschermen verworven rechten”.
De vele reacties op de uitzending van Meldpunt en de columns van MAX Ombudsman over de PTT-pensioenen in MAX Magazine en op MAX Vandaag, leiden tot lange wachttijden in het telefonische spreekuur. Daarom: wilt u informatie over de PTT-pensioenen? Laat het weten via het formulier op deze pagina.
(Bron: MAX Magazine. Foto: ANP)