Pensioenen waarschijnlijk toch verder omhoog in 2023
Na een eerdere pensioenverhoging in juli dit jaar (2022), ziet het er nu naar uit dat er al een herhaling volgt binnen een half jaar. De rentestand zorgt voor deze onverwachte meevaller voor gepensioneerden. Maar het is nu ook weer niet zo dat het de inflatie van meer dan 14 procent in zijn geheel compenseert.
Opgelopen rente
De grote pensioenfondsen ABP en PMT laten in hun kwartaalberichten ruimte voor mogelijke pensioenverhogingen in 2023. Zo kort op de vorige verhoging, dát had geen enkele gepensioneerde verwacht. Want recent waarschuwden enkele grote fondsen nog dat zo’n verhoging onzeker was. Maar door de opgelopen rente is de beleidsdekkingsgraad verhoogd. Dat is het laatste zetje in de goede richting. Er is overigens wel nog een maar: in november beslissen de besturen van de fondsen over de mogelijke verhoging in 2023. Pas dan is het 100 procent zeker of het ook echt doorgaat.
Verantwoorde verhoging
Wel is het zo dat de fondsen op hun beleggingen momenteel juist grote verliezen lijden. De verhogingen van de pensioenen mogen daarom nu ook weer niet zo groot zijn, dat dat ten koste gaat van toekomstige generaties. Want er moet ook nog geld in de gezamenlijke pot overblijven voor jongeren. Die willen namelijk ook ooit nog van hun pensioen kunnen genieten. Daar betalen ze immers voor. Deze doelgroep mag dus niet vergeten worden. Hun inleg mag niet nu al in zijn geheel in een bodemloze put verdwijnen. Dat besef is ten volle aanwezig bij de betrokken fondsen.
Daarom spreken ze ook liever van een verantwoorde verhoging. Die zal dus niet de huidige inflatie van 14 procent in zijn geheel kunnen compenseren, hoe graag men dat ook zou willen. Maar die ruimte is er echter niet.
(Bron: ANP, ABP en PME. Foto: ANP )
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Pensioen meldpunt
Minister Schouten liet zich onlangs ontvallen dat de pensioenuitkering in het nieuwe stelsel met hooguit 5% omlaag gaat.
Is deze 5% ook voor de toekomstige pensioenen? Zo ja dan is dit bedrag 5% van € 1,5 biljoen,- en dat is €7,5 miljard .
Alleen maar aan kosten om de pensioenpotjes op de “juiste” waarde te zetten.
Vanwege deze kosten worden de huidige pensioenen niet geïndexeerd wordt er in het nieuws geopperd, terwijl het ABP een dekkingsgraad heeft van 134%! Eerst was de smoes om niet te indexeren de te lage kunstmatige dekkingsgraad en nu geldsmijterij naar de zakken van de actuarissen. Zie tv programma Zwarte Zwanen.
Mensen zitten al meer dan 13 jaar met het zelfde pensioenbedrag behalve de 2,39% stijging afgelopen augustus en dan 5% er af!!!!
Mijn 2de vraag is : Is deze 5% een harde toezegging of als opzetje tot een nog grotere diefstal uit onze portemonnee omdat de toekomst toch “onzeker “ is.
3de vraag : Op welke manier kunnen mensen hun protest het beste laten horen? Of welke partij gaat hier het serieuste mee om?