Registeren Inloggen

Kamervragen aan minister over pensioenaanvulling ABP

Het dossier van de duizenden ABP-gepensioneerden die nog een aanvulling moeten krijgen op hun pensioen, ligt nu ook op het bordje van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De minister moet hierover Kamervragen beantwoorden van Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Gemist pensioen

De CDA-politicus was eerder te gast in de televisie-uitzending van Meldpunt van 24 januari 2020 over de massaal misgelopen pensioenaanvulling. Die kan worden aangevraagd door ABP-gepensioneerden die samen met hun partner vóór 1995 gelijktijdig hebben gewerkt en pensioen hebben opgebouwd. Mensen kunnen hierdoor een aanvulling krijgen op hun maandelijks pensioen van enkele tientjes tot soms honderden euro’s. Als ze de aanvulling al jaren hebben gemist, kunnen ze ook nog een eenmalige nabetaling ontvangen. Deze kan in de duizenden of zelfs tienduizenden euro’s lopen.

“Slordig”

Omtzigt wil van Koolmees vooral weten om hoeveel mensen het gaat. ABP kan daar geen precieze cijfers over geven. In de uitzending was de CDA-politicus daar eerder verbaasd over. Ook noemde Omtzigt de gang van zaken bij het ABP ‘slordig’. Omtzigt trekt Koolmees ook aan de jas omdat het ABP in de periode vóór 1995 nog geen zelfstandige organisatie was, maar onderdeel van de Rijksoverheid. Daarnaast vraagt Omtzigt zich af of oud-werknemers van staatspost- en telefoonbedrijf PTT bij de privatisering wel netjes de rechten op de ABP-aanvulling hebben behouden.

Formulier onduidelijk

Omtzigt wil van de pensioenminister ook weten of Koolmees wèl weet welke rechthebbenden al benaderd zijn. Welk bedrag kunnen ze maximaal krijgen? Ook stelt de CDA’er vragen over het formulier ‘samenvallende diensttijd’, waarmee mensen alsnog de aanvulling op hun ABP-pensioen kunnen aanvragen. In de uitzending van Meldpunt was Omtzigt al kritisch over dit formulier. Dat voldoet volgens hem prima voor standaardgevallen. Maar mensen die te maken hebben gehad met bijvoorbeeld echtscheiding, overlijden of een overdracht van opgebouwd pensioen naar een ander pensioenfonds, komen ‘in de problemen’.

Ingewikkelde gevallen

In de televisie-uitzending van Meldpunt van 7 februari besprak MAX Ombudsman 3 van dergelijke meer gecompliceerde gevallen. Dit naar aanleiding van de vele duizenden kijkers die zich na de eerste uitzending melden. Zij vragen zich af of ze ook aanspraak kunnen maken op de ABP-aanvulling. Presentator Elles de Bruin belt de drie kijkers om te vertellen hoe ABP hun situatie beoordeelt. Krijgen ze geld? Een filmpje daarvan ziet u op deze pagina. Bekijk in deze bijlage de vragen van Pieter Omtzigt aan pensioenminister Wouter Koolmees.

Geef een reactie