Het partnerpensioen in het nieuwe pensioenstelsel: wat gaat er precies veranderen?
Na jaren van discussie en voorbereiding gaat de grootste pensioenhervorming aller tijden er nu echt komen. Sterker nog, de eerste kleine fondsen zijn per 1 januari 2025 al overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit heeft mogelijk gevolgen voor uw pensioenopbouw, bij welk fonds u ook bent aangesloten en hoe ver u ook van uw pensionering af zit. Want wat zijn bijvoorbeeld de nieuwe regels rondom het partnerpensioen?
Wat is partnerpensioen? En wat is het verschil met nabestaandenpensioen?
De meeste pensioenregelingen hebben een nabestaandenpensioenregeling. Deze regeling is bedoeld om uw nabestaanden financieel te ondersteunen, als u onverhoopt komt te overlijden. Het partnerpensioen (voor de achtergebleven partner) en het wezenpensioen (voor de achtergebleven kinderen) zijn voorbeelden van dit nabestaandenpensioen. Met andere woorden, mocht u iets overkomen, dan zorgt het nabestaandenpensioen ervoor dat uw partner en/of kinderen een uitkering krijgen. Als u overlijdt, dan ontvangt uw partner het partnerpensioen via de pensioenregeling waar u bent aangesloten. Bent u alleenstaand en heeft u geen kinderen, dan volgt er dus geen uitkering van het partnerpensioen.
Daarnaast is er nog een bijzonder partnerpensioen, als de overledene ooit is gescheiden. Want in dat geval krijgt de ex-partner van de overledene ook een uitkering. Maar in dit artikel richten we ons op het reguliere partnerpensioen. Hoeveel geld een achtergebleven partner krijgt, hangt nu nog van veel verschillende factoren af. “Nu is er nog een ingewikkelde berekening van hoe hoog de uitkering is, waarin het aantal dienstjaren bijvoorbeeld belangrijk is”, vertelt Marlies Hensen, werkzaam bij financieel adviesbureau Herenvest. “Maar in die rekenmethode zit gewoon een fout. En de nieuwe wetgeving herstelt die fout.” In het nieuwe pensioenstelsel moeten de regels rondom het partnerpensioen duidelijker en minder complex worden. Ook moet de regeling aantrekkelijker worden voor degenen met een laag inkomen.
Wat verandert er in het nieuwe pensioenstelsel aan het partnerpensioen?
Het nieuwe pensioenstelsel gaat, bij overlijden vóór de pensioendatum, uit van een nabestaandenpensioen op risicobasis. Dit is in feite een verzekering, die doorloopt zolang u bij uw werkgever in dienst bent. Zodra uw dienstverband stopt, vervalt die dekking, maar krijgt u bij een nieuwe werkgever weer een andere nabestaandenregeling. Daarnaast is er geregeld dat er een tijdelijke dekking is, als u even niet werkt. “Die dekking blijft nog 3 tot 6 maanden doorlopen. En vaak hebben medewerkers nog de keuze om dat langer aan te houden”, aldus Hensen.
Komt u te overlijden terwijl u nog werkt? En heeft uw pensioenregeling een nabestaandenregeling? Dan ontvangt uw partner een gedeelte van uw laatst ontvangen salaris, maximaal 50 procent. De hoogte van deze uitkering staat voortaan los van het aantal jaren dat u in dienst bent bij uw werkgever. “Het uitgangspunt is: hoe hoog is uw salaris? Dan krijgt uw gezin een afgeleide daarvan. Dat is veel eerlijker eigenlijk. En interessanter voor mensen die later in dienst komen”, legt Hensen uit.
Let er wel op dat het precieze percentage verschilt per pensioenregeling. Het kan dus maximaal 50 procent zijn, maar vaak is het 20 of 25 procent, afhankelijk van uw pensioenregeling. U heeft zelf dus geen invloed op hoe hoog dat percentage is. “Maar het kan zijn dat u als medewerker een extra optie krijgt, om het aan te vullen tot 50 procent”, aldus Hensen. Bij het wezenpensioen gaat het overigens om maximaal 20 procent van het laatst ontvangen salaris, voor kinderen tot 25 jaar oud.
Tot slot, de uitkering is vaak standaard geregeld, of u nu alleenstaand bent of een partner hebt. Soms moet u zelf uw partner aanmelden als u samenwoont. “Gelukkig is dat allemaal gedigitaliseerd. In het geval van een overlijden krijgt de pensioenuitvoerder een melding van de Basisregistratie Personen (BPR). Dan krijgen de nabestaanden een brief en dan wordt er gekeken: wie hebben er überhaupt recht op een uitkering? Want misschien is er nog een ex-partner, die dan recht heeft op bijzonder nabestaandenpensioen”, vertelt Hensen. En wat dat bijzonder nabestaandenpensioen betreft, er komen ook nieuwe regels rondom het verdelen van pensioenen na een scheiding. Maar dat gebeurt pas na 2027.
Wat is een Anw-hiaat?
Denkt u dat uw partner niet rond kan komen van het partnerpensioen? Dan kunt u het bedrag aanvullen met een Anw-hiaat (ook wel nabestaanden-overbruggingspensioen genoemd). Deze krijgt u van uw verzekeraar, als u hier tenminste voor verzekerd bent. “Dit is een uitkering die compleet losstaat van uw salaris. Het is een vast bedrag, dus het maakt niet uit hoeveel u werkt en hoeveel u verdient”, vertelt Hensen. “Het is het gat dat de overheid in de algemene nabestaandenwet (Anw) heeft laten vallen, want de Anw is best uitgekleed en versoberd. En overal waar een gat valt, daar springt een verzekeraar in, die zegt: als u premie betaalt, dan krijgt u het gewoon weer wel.”
Een Anw-hiaatverzekering kan zowel verplicht als vrijwillig worden aangeboden in een pensioenregeling. Soms betaalt de werkgever de premie, maar in de meeste gevallen doen de werknemers dat. “Het Anw-hiaat ontvangt uw partner tot aan het bereiken van de AOW-leeftijd. Het partnerpensioen is juist levenslang”, aldus Hensen.
Rouw en regelen: wat moet er verder gebeuren bij het overlijden van uw partner?
Na het overlijden van uw partner komt er uiteraard nog veel meer op u af dan alleen de financiën. Bijvoorbeeld het Facebook-account van de overledene stopzetten, maar dat is slechts 1 van de vele voorbeelden. Aan welke praktische zaken moet u verder nog denken bij zo’n verdrietige gebeurtenis? Dat leest u in dit artikel van MAX Vandaag en op deze checklist met 13 punten van Wijzer in Geldzaken.
(Bron: Archief, Herenvest, MAX Vandaag, Werken aan ons pensioen, Noordhollands Dagblad, Wijzer in Geldzaken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Nibud, Pensioenduidelijkheid.nl, ABP, Rabobank, Hypotheker.nl, Pensioenlogica.nl. Foto: Shutterstock)
Pensioenstelsel 2.0: minder zekerheden, maar misschien meer kansen?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoeveel geld een achtergebleven partner krijgt, hangt nu nog van veel verschillende factoren af. “Nu is er nog een ingewikkelde berekening van hoe hoog de uitkering is, waarin het aantal dienstjaren bijvoorbeeld belangrijk is”, vertelt Marlies Hensen, werkzaam bij financieel adviesbureau Herenvest. “Maar in die rekenmethode zit gewoon een fout. En de nieuwe wetgeving herstelt die fout.” In het nieuwe pensioenstelsel moeten de regels rondom het partnerpensioen duidelijker en minder complex worden. Ook moet de regeling aantrekkelijker worden voor degenen met een laag inkomen.
Ik lees in bovenstaande dat er een fout zit in de rekenmethode die jarenlang is gebruikt. Betekent dit dat we misschien al die tijd te weinig nabestaandenpensioen hebben ontvangen. Er wordt namelijk verder niets vermeld wat de consequenties ervan zijn.
Hoe zit het met het nabestaandenpensioen het in het nieuwe stelsel als je inmiddels al met pensioen bent.