Registeren Inloggen

Wat is skimming en hoe kunt u dit voorkomen?

Wanneer u betaalt met uw pinpas, bent u waarschijnlijk niet bezig met het risico dat er iets met de gegevens van uw pas kunnen gebeuren. Dat heet betaalpasfraude (of pinpasfraude) en een vorm daarvan is skimmen. Dat laatst komt gelukkig nauwelijks meer voor in Nederland, maar het is wel van belang dat u nog steeds alert bent op betaalpasfraude. Wat het precies inhoudt en hoe u er geen slachtoffer van wordt, leggen we in dit artikel uit.

Pinpasfraude

Skimming is een vorm van pinpasfraude en komt gelukkig vrijwel niet meer voor in Nederland door aanpassingen in de betaalpassen. De technologie staat immers niet stil. Wel worden er regelmatig nieuwe varianten van pinpasfraude bedacht om aan uw gegevens en geld te komen. Zo proberen criminelen bijvoorbeeld een nieuwe betaalpas op uw naam aan te vragen en deze te onderscheppen of ze proberen u juist te verleiden om uw bankpas op te sturen. Toch is het raadzaam om alert te blijven op skimming, zeker buiten Europa.

Wat is skimming?

Bij skimmen of skimming worden namelijk uw betaalgegevens gekopieerd zonder dat u dat weet. Dit proberen oplichters met behulp van elektrische apparaatjes die de magneetstrip op uw betaalpas uitlezen en kopiƫren. In Europa zijn er gelukkig goed beveiligde betaalchips in betaalpassen en zijn magneetstrips standaard geblokkeerd. Als u Europa verlaat, kunt u de blokkering van de magneetstrip tijdelijk uitzetten via de app van uw bank of via internetbankieren, anders kunt u waarschijnlijk niet betalen. Met alleen een in Europa gekloonde Nederlandse magneetstrip kan een fraudeur dus vrijwel niets. Daarom proberen oplichters zoveel mogelijk informatie te verzamelen over uw betaalgegevens om vervolgens uw betaalpas te stelen. Hieronder leest u hoe ze dat kunnen doen:

  • Door middel van een camera. Deze kan bijvoorbeeld geplaatst zijn in de lichtbak of in een folderbakje.
  • Met een toetsenlogger: over de toetsen van de automaat zit een neptoetsenbord met een chip. Deze registreert wat u intoetst.
  • Met een invoermondje, oftewel een opzetstuk, op de uitgiftegleuf of een kaartlezer kan het geld of de betaalpas opgevangen worden.
  • Afkijken: door simpelweg de pincode af te kijken wanneer u deze invoert. Dit wordt ook wel shouldering genoemd. Vervolgens kunnen de criminelen proberen uw bankpas te stelen.

Hoe kunt u pinpasfraude voorkomen?

Wellicht denkt u nu dat het haast onmogelijk is om pinpasfraude te voorkomen. Maar gelukkig kunt u toch een aantal dingen doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt:

  • Komt uw pas een paar keer terug? Dan kan dit een slecht teken zijn, dat er is geknoeid met de automaat. Breek de transactie af en neem contact op met de bank.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van een automaat binnen een winkel of Geldmaat-winkels. Automaten die binnen staan, bieden meer sociale controle.
  • Houd uw pincode geheim en gebruik de code nergens anders voor.
  • Laat geen bonnetjes, visitekaartjes en natuurlijk ook niet uw pinpas rondslingeren. Berg deze goed op in een portemonnee en afgesloten deel van uw tas of jas.
  • Let erop dat wanneer u pint, u met uw hand de pincode afschermt zodat niemand met u kan meekijken. Laat u ook niet afleiden.
  • Controleer regelmatig uw afschrijvingen om te zien of er onbekende bedragen tussen staan. Staan deze ertussen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank.
  • Stel veilige dag- of paslimieten in, voor pinbetalingen, geldopnames en overboekingen. Zo kunt u eventuele schade beperken.
  • Bedenk dat uw bank u nooit zal vragen om uw betaalpas op te sturen. Ook niet om deze af te geven aan iemand die bij u langskomt.

Toch slachtoffer van skimming of een andere vorm van pinpasfraude? Dit kunt u doen

Bent u slachtoffer van skimming of een andere vorm van pinpasfraude? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de bank om uw betaalpas te blokkeren en doe aangifte bij de politie. Het is van belang dat u, zodra u doorheeft dat de automaat is gemanipuleerd, dit doorgeeft aan de politie en de bank zodat zij anderen klanten kunnen waarschuwen. Vervolgens verzamelt de bank alle gegevens, ook van eventueel andere gedupeerden. Daarna zal de bank hoogstwaarschijnlijk aangifte doen en de schade eventueel vergoeden.

Pinnen? Pas op voor meekijkers

(Bron: Rijksoverheid, IBAN.nl, Politie, Opgelicht?!, Consumentenbond, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Uitstekend en nuttig artikel!