Waarom zijn er meer cyberaanvallen in de zomer en wat kunt u ertegen doen?
In de zomer zouden er meer cyberaanvallen plaatsvinden. Maar waarom is dat dan eigenlijk? En hoe kunt u uzelf hiertegen wapenen?
Steeds meer cybercriminaliteit
Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. We leven immers in een steeds meer digitale samenleving. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn er in 2023 maar liefst 2,3 miljoen mensen slachtoffer geworden van enige vorm van online criminaliteit. En dat zijn slechts de geregistreerde slachtoffers, door middel van aangiftes. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk dus nog hoger. En de kans dat dit de komende jaren oploopt is aanwezig, want cybercriminelen gaan ook steeds professioneler te werk.
Phishing en DDos-aanvallen
Zo lijkt phishing, mede door de komst van AI (kunstmatige intelligentie), steeds echter. Maar het OM schrijft dat ook DDoS-aanvallen steeds meer plaatsvinden. Op die manier worden organisaties en bedrijven platgelegd, of wordt er ransomware geplaatst waardoor bedrijven niet meer bij hun gegevens kunnen en dit soms zelfs wordt doorverkocht. Bijvoorbeeld wanneer hier geen grote som geld voor wordt betaald door de bedrijven.
Meer cyberaanvallen in de zomer
De kans dat dit gebeurt is groter in de zomer. Dan vinden namelijk meer cyberaanvallen plaats dan in de rest van het jaar. In de maanden juni, juli en augustus is het dus extra oppassen geblazen. Cyberexpert Dave Maasland vertelt aan EenVandaag dat er vooral bij bedrijven wordt geprobeerd in te breken in de systemen. Een verklaring zou volgens hem kunnen zijn dat in de zomermaanden vaak een lagere bezetting is bij bedrijven. Hierdoor staat de beveiliging op een lager pitje dan gewoonlijk. Ook particulieren zijn minder op hun hoede wanneer ze op vakantie zijn. En daar spelen criminelen dus sluw op in.
Wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt?
Cyberaanvallen tegenhouden is lastig, maar alert zijn en de kans verkleinen dat u slachtoffer wordt is zeker mogelijk. Hieronder geven we enkele tips, zodat u weet waar u op moet letten:
- Zorg voor goede, unieke, wachtwoorden. Gebruik hoe dan ook niet voor diverse accounts hetzelfde wachtwoord.
- Maak, waar mogelijk, gebruik van tweestapsverificatie. Hierdoor wordt het voor criminelen lastiger om uw accounts binnen te dringen.
- Zorg ervoor dat uw digitale apparaten, en de apps die hierop staan, up to date zijn. Voert u geen updates uit, dan kan het zo zijn dat de beveiliging achterloopt.
- Let op met wat u deelt op sociale media. Deze informatie kunnen criminelen misbruiken en aan de hand hiervan kunnen ze soms zelfs wachtwoorden achterhalen.
- Klik nooit zomaar linkjes, maar controleer deze van tevoren. Hoe u erachter komt of een webadres beveiligd is, leggen we u hier uit.
- Krijgt u een sms, mail, belletje of Whatsapp-bericht van een bekende die om hulp vraagt? Neem dan, voordat u enige actie onderneemt, eerst zelf contact op met die persoon middels de contactgegevens die bij u bekend zijn.
- Maak gebruik van een virusscanner.
Voorkom identiteitsfraude: zo makkelijk komen oplichters aan uw gegevens
(Bron: Openbaar Ministerie, Eenvandaag, Politie, Margriet, Archief. Foto: Shutterstock)