Pas op voor valse webshops tijdens de feestdagen
Fred Ootes, teamleider Cybercrime, weet dat er in de maanden oktober, november en december weer veel valse webshops de lucht in komen. Deze webshops doen zich voor als een elektronicabedrijf of een warenhuis. Criminelen passen vaak het adres van een site iets aan. Hierdoor lijkt het alsof u in een echte webshop iets bestelt. Maar dat is niet het geval.
Hoe werkt de oplichting?
Om u te lokken naar een valse website plaatsen criminelen advertenties. Ze doen prachtige aanbiedingen voor bijvoorbeeld een telefoon of een spelcomputer. Vaak staat er een tekst bij zoals: vandaag beslissen of alleen vandaag geldig. Dit om de druk op te voeren. Ootes geeft als voorbeeld: “Snel beslissen, want dit aanbod geldt alleen voor u vandaag.” Oplichters hopen dat u op de advertentie klikt, waardoor u bij de nepwebwinkel komt. Daar koopt u iets. Maar zodra u het geld overmaakt bent u het kwijt. En wat u bestelt wordt nooit geleverd.
Rond de feestdagen
De sites verschijnen rond oktober, november en december, de periode rond de feestdagen. Mensen kopen dan cadeautjes voor elkaar met Kerst of met Sinterklaas. Of ze kopen spullen van het geld dat ze krijgen als 13e maand. Oplichters maken daar gebruik van.
Het gebeurt ook bij kinderen
Ootes ziet ook dat kinderen worden opgelicht. Ze hebben bijvoorbeeld een krantenwijk voor een extra zakcentje. Aan het eind van het jaar kunnen ze eindelijk een spelcomputer kopen. Door een nepwebwinkel zijn ze vervolgens al hun spaargeld kwijt. “Dat is heel triest”, vindt Ootes.
Hoe ziet u dat een website nep is?
De politie ziet vaak dat in de url eerst de echte naam van het bedrijf staat. Daarachter komt een plat streepje gevolgd door bijvoorbeeld “kerst”of “kerstmis” .com. Meestal gebruiken websites van Nederlandse webshops .nl. Aan dit soort kleine aanpassingen herkent u een valse website.
Let ook op bij echte webshops
Ook echte webshops proberen klanten te misleiden. Dat doen ze door teksten als: “nog slechts 2 producten beschikbaar”, of “meer dan 100 mensen hebben dit artikel bekeken”. Dit is lang niet altijd waar, en dan is er sprake van misleiding. Welke vormen van misleiding zijn er nog meer, en mag dat wel? Lees het in dit artikel.
Het gebruiken van valse webshops is een vorm van phishing. Lees hier hoe u ook andere soorten van phishing op tijd herkent.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] wat zijn de betalingsmogelijkheden? En kunt u contact opnemen met het bedrijf, en zo ja, hoe? In dit artikel gaan we verder in op hoe u neppe webshops kunt […]