Veel slachtoffers van nepwebshops: zo herkent u ze
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de privé-en bankgegevens van tienduizenden Nederlanders zijn gestolen na ‘winkelen’ bij nepwebshops. Hoe kunt u dit voorkomen en deze sites herkennen?
Chinese criminele bende
Het onderzoek van RTL Nieuws toont aan dat er een Chinese criminele bende achter veel nepshops zit. De websites staan bovenaan in Google omdat ze merknamen gebruiken en zien er betrouwbaar uit. Het is dan ook niet gek dat velen denken spullen te bestellen. In werkelijkheid worden echter privé- en bankgegevens buitgemaakt. De schade loopt volgens experts in de miljoenen euro’s. Ondanks het feit dat Google dagelijks miljoenen websites tegenhoudt, komen er iedere dag nog steeds nepwebsites bij.
Creditcard- en privé gegevens gestolen
Wanneer u iets bestelt bij een van deze nepwebshops, dan worden uw gegevens gestolen. Vervolgens worden deze gebruikt om bestellingen te plaatsen of om cryptovaluta te kopen. Soms merkt u pas dat dit het geval is, wanneer het geld al is afgeschreven van uw rekening, meldt RTL Nieuws. Hoewel betalen met een creditcard vaak wordt aangeraden omdat de betalingen dan verzekerd zijn of worden vergoed bij oplichting, lijkt dit nu een keerzijde te hebben. Want wanneer er cryptovaluta wordt gekocht met een creditcard, is dat namelijk niet het geval omdat u voor dit soort betalingen vaak eerst toestemming moet geven in uw bankapp. De nieuwswebsite raadt dan ook aan om goed op te letten welke betalingen u goedkeurt en adviseert de naam van de ontvanger te controleren.
Niet alleen uw betaalgegevens worden verzameld. RTL Nieuws vermeldt dat ook uw persoonlijke gegevens zoals naam, adres en telefoonnummer worden opgeslagen om vervolgens door te verkopen, veelal op het darkweb. Degenen die geld neerleggen kunnen u daarna geniepig benaderen via telefoon of mail om u op te lichten.
Hoe herkent u nepwebshops?
Hoe lastig het ook in eerste instantie lijkt, er is een aantal dingen die kunnen verraden dat u te maken heeft met een nepwebshop. Hieronder enkele tips van de Consumentenbond en de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN):
- Is het een nieuwe webshop, dus 1 die u nog niet kent? Wees dan voorzichtig en ga onderstaand rijtje af.
- U kunt controleren hoe lang de webshop al in de lucht is. Eindigt de website op .nl? Vul hem in op sidn.nl en klik op ‘Toon mij de gegevens’ en controleer de registratiedatum. Andere websites kunt u checken op whois.icann.org. Is de webshop minder dan een maand online, dan kunt u beter verder kijken.
- Controleer de reviews. Zijn er slechte, weinig of zelfs geen reviews? Krab uzelf dan nog eens achter de oren.
- Nepwebshops adverteren regelmatig op sociale media. Klik dus niet zomaar op een advertentie.
- Is het product dat uw aandacht trekt erg goedkoop, en ook veel goedkoper dan elders? Waarschijnlijk is dit dan te mooi om waar te zijn.
- Is het product erg populair, en bijvoorbeeld ook nog overal uitverkocht, maar wel nog op voorraad bij deze online winkel? Wees dan extra alert.
- Als bij een afgeprijsd product nog alle maten beschikbaar zijn, is dat meestal een slecht teken.
- Controleer het webadres. Pas op wanneer er een merk gecombineerd met ‘Nederland’, ‘korting’ of ‘bestellen’ in staat.
- Een keurmerk en KvK-nummer geven niet altijd aan dat een winkel betrouwbaar is. Dit kan namelijk nep zijn of gestolen van een ander bedrijf.
- Neem eens contact op met de webshop via de aangegeven mogelijkheden: chat, telefonisch of per mail. Krijgt u geen gehoor? Laat de webshop links liggen. Mocht de website wel betrouwbaar zijn, dan nog is het geen prettig idee dat u geen contact krijgt met de winkel, mocht er iets niet goed gaan met uw bestelling.
Meer weten over veilig winkelen?
Wilt u meer informatie over hoe u het beste veilig kunt winkelen? In onderstaand artikel geven we nog meer tips waar u op kunt letten, om ervoor te zorgen dat u niet van een koude kermis thuiskomt.
(Bron: RTL Nieuws, ANP, SIDN, Consumentenbond, Archief. Foto: Shutterstock)