Registeren Inloggen

Oplichters herkennen op datingsites, zo doet u dat

Elk jaar worden honderden mensen slachtoffer van datingfraudeurs. Tot 1 december 2024 ging het volgens de Fraudehelpdesk om maar liefst 457 mensen die bijna 5,5 miljoen euro zijn verloren. Hoe kunt u oplichters op datingsites herkennen en voorkomen dat u slachtoffer wordt?

Het draait om vertrouwen

Oplichters op datingsites winnen het vertrouwen van het potentiële slachtoffer en overladen hem of haar met liefde. Hij of zij lijkt de perfecte partner. Maar wanneer het vertrouwen eenmaal is gewonnen, wordt er om geld gevraagd. Diverse banken waarschuwen voor datingfraude en controleren hier actief op. Maar toch worden nog veel mensen slachtoffer. Zo ook Danny, zijn verhaal leest u hier. Maar hoe gaat de oplichter te werk?

Hoe herkent u een oplichter?

De oplichter bouwt in de loop van weken of maanden een emotionele vertrouwensband met u op. U wordt overspoeld met complimenten en misschien krijgt u zelfs bloemen of cadeaus opgestuurd. U denkt de perfecte partner te hebben gevonden. Maar wanneer uw vertrouwen is gewonnen en u op een roze wolk zit, vraagt hij of zij om geld voor een noodgeval. De verzoeken om geld beginnen met relatief kleine bedragen die vervolgens oplopen. En zo raakt u in een mum van tijd een boel geld kwijt. Vaak wordt ook aangedrongen om de communicatie naar een andere app te verplaatsen, zoals WhatsApp of e-mail. Wanneer u voorstelt om af te spreken, beweert de oplichter niet in staat te zijn u persoonlijk te ontmoeten of te kunnen videobellen. Wil de minnaar wel afspreken? Dan annuleert hij of zij op het laatste moment de plannen voor een ontmoeting.

Hoe voorkomt u datingfraude?

Heeft u een leuk persoon ontmoet? Controleer dan de volgende zaken om te voorkomen dat u in de val van een oplichter trapt.

  • Soms kunt u door de foto herkennen of u te maken heeft met een nepprofiel. Check daarom de foto van het datingprofiel via Google Lens of TinEye. Op deze manier kunt u zien of de profielfoto ook op andere websites gebruikt wordt. Of dat er op andere websites voor deze persoon wordt gewaarschuwd.
  • Blijf in gesprek via de datingwebsite en niet via een ander platform zoals e-mail of Whatsapp.
  • Praat met uw vrienden en familie over met wie u date. Een fraudeur zal u namelijk proberen te isoleren zodat u makkelijker te beïnvloeden bent.
  • Vraagt uw minnaar om geld? Maak nooit geld over aan iemand die u nog nooit heeft ontmoet. Geef daarnaast nooit toegang tot uw persoonlijke gegevens of documenten, zoals een paspoort of rijbewijs.
  • Datingfraudeurs gaan zo slim te werk, dat het nog regelmatig voorkomt dat mensen toch geld willen overmaken. Staat u op het punt om geld over te maken en neemt de bank contact met u op om u te waarschuwen voor oplichters? Sla het advies dan niet meteen in de wind, ga niet automatisch mee in het verhaal van uw minnaar en denk nog eens goed na over de situatie. Het kan u een hoop narigheid schelen.

Toch ingetrapt?

Bent u slachtoffer geworden van datingfraude? Doe dan aangifte bij de politie. Blokkeer het nummer en social media accounts. Neem geen contact meer op en stop met het overmaken van geld. Informeer ook de datingsite zodat deze stappen kan ondernemen. Maakt u zich zorgen en heeft u veel stress van wat u is overkomen? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland. Bel 0900 0101 (gebruikelijke belkosten). Wilt u of meer informatie over datingfraude? Kijk op de website van het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid.

Zo trapt u niet in een nepbelegging via een datingsite

Bron: Voorlichtingscampagne ‘Verliefd op de persoon? Of op het profiel?’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met onder andere de Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland, CCV, Archief, Parool. Foto: Shutterstock

Geef een reactie