QR-code bij parkeerautomaat? Politie waarschuwt: pas op voor oplichting
Meldpunt waarschuwde er al eerder voor: QR-code fraude bij parkeerautomaten. Toen was het fenomeen echter nog niet in Nederland gesignaleerd. De politie laat weten dat dat nu wel het geval is.
QR-code bij parkeerautomaat
Al in december 2023 meldt deze website dat er in Amerika en in Engeland gevallen zijn geconstateerd van fraude met QR-codes bij parkeerautomaten. Bij deze vorm van oplichting plakken criminelen een sticker met een QR-code op het parkeerautomaat. Als er al een legitieme code hangt, plakken ze soms een sticker met een neppe code daaroverheen. Wanneer u deze code scant, komt uw geld zo in handen van de oplichters. En daarbij kunnen ze ook uw creditcardgegevens stelen.
Nu ook in Nederland
De politie deelt op Instagram dat deze oplichtingstruc nu ook in Nederland opduikt. In het bericht schrijven ze: ”Een oplettende melder nam vandaag contact op, nadat hij een verdachte QR-code had aangetroffen op een parkeerautomaat in de Servaes Noutsstraat. De melder vertrouwt het niet en schakelt de politie in. De sticker blijkt op meerdere parkeerautomaten te zijn geplakt. Je komt na het scannen van de QR-code op een site terecht van ‘Easypark’ waar om je creditcardgegevens wordt gevraagd. Dit blijkt niet de site van Easypark te zijn, maar een oplichtingssite. Trap er niet in!”
Toch QR-code gescand en betaalgegevens achtergelaten?
Heeft u per ongeluk toch de QR-code gescand, of uw betaalgegevens achtergelaten? Meldt dit dan zo snel mogelijk bij uw bank en de politie. Dit laatste kunt u doen door te bellen naar 0900 8844. De politie vraagt u daarbij het proces-verbaalnummer 2024118685 te vermelden. Ziet u valse QR-codes bij parkeerautomaten? Geef ook dan de politie een seintje.
Zo wordt u geen slachtoffer
Onderscheid maken tussen echte en valse QR-codes kan erg lastig zijn. De Britten hebben echter enkele tips die u kunnen helpen te voorkomen dat u slachtoffer wordt van de trucs:
- Inspecteer de QR-code: bekijk de code zorgvuldig om te zien of deze is geplakt over een echte code. Let op mogelijke afwijkingen, zoals ander papier of pel gewoon de sticker eraf.
- Wees alert op slechte grafische kwaliteit of spelfouten: nep QR-codes kunt u vaak herkennen aan de slechte grafische kwaliteit en spelfouten.
- Check de Website: als de QR-code leidt naar een site die om persoonlijke informatie vraagt, wees dan op uw hoede. Legitieme betalingssites vragen zelden om persoonlijke gegevens via een QR-code.
- Controleer de URL: Alleen klikken op links naar websites die beginnen met ‘https’ vermindert het risico op bedrog. Dit geeft aan dat de verbinding veiliger is.
- Bij twijfel moet u direct stoppen: als u het niet vertrouwt, sluit dan de met de QR-code geopende webpagina. Tik dan zelf de naam in van de website in uw browser. Dan komt u in de juiste omgeving terecht.
QR-code fraude bij parkeergeld betalen: dit kunt u doen als deze nieuwe oplichtingsvorm overwaait
(Bron: Politie, AT5, Opgelicht?!, Archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hallo,
Ik ben 70 jaar en ik vertrouw geen enkele QR code. Ik heb zelfs geen smartphone omdat ik nooit gebruik maakt van dit toestel. Ik ben reeds dikwijls opgebeld door criminelen en vertrouw weinig mensen die ik niet ken !