Pinnen? Pas op voor meekijkers
Voorkomen dat uw rekening geplunderd wordt als u een kleine boodschap doet? Let dan goed op tijdens het pinnen. Landelijk zijn er criminelen actief die via ‘shouldering’ uit zijn op uw geld.
Shouldering bij pinnen
Deze criminelen kijken tijdens het pinnen maar wat graag over uw schouder mee om te zien welke pincode u intoetst. Ze staan vlak achter u bij de kassa of geldautomaat. Maar met alleen uw pincode kan de crimineel niks. Ze kijken daarom ook waar u uw pinpas vervolgens opbergt en of deze makkelijk te stelen is bij het weglopen. Zo niet, dan proberen ze later met een babbeltruc uw pinpas te bemachtigen. Deze fraudeurs gaan zeer geraffineerd te werk.
Forse bedragen buitgemaakt
Ieder jaar worden duizenden mensen het slachtoffer. Zodra deze fraudeurs uw pinpas met pincode in handen hebben, kunnen ze binnen een paar tellen uw rekening leegtrekken. De schadebedragen kunnen flink oplopen, zeker als u er pas later achter komt dat uw pinpas gerold is.
Rechtbank legt daders flinke straffen op
Recent veroordeelde de rechtbank Limburg 3 mensen wegens shouldering. Zij zetten hun dochters in om pincodes af te kijken van oudere mensen om ze vervolgens hun pinpas te ontfutselen en er duizenden euro’s mee op te nemen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze 65 slachtoffers. De zaak kwam aan het licht doordat de Rabobank bij diverse fraudegevallen met gestolen pinpassen overeenkomsten zag. De daders en hun dochters keken in verschillende winkels mee tijdens het pinnen, zo was te zien op bewakingsbeelden van de winkels waar het slachtoffer geweest was. De dochters werden vervolgens ook ingezet om het geld op te nemen. Zo verschenen de hoofddaders zelf niet op de bewakingscamera’s van de geldautomaten. Het Openbaar Ministerie besloot de kinderen niet te vervolgens, omdat ze gezien worden als slachtoffers van criminele uitbuiting van hun ouders. Zij zijn uiteindelijk niet vervolgd. De 3 hoofddaders, de ouders dus, kregen celstraffen van 48, 34 en 24 maanden opgelegd. Daarnaast moeten ze ruim 39.000 euro terugbetalen.
Voorkomen dat u slachtoffer wordt?
Om te voorkomen dat er tijdens het pinnen meegekeken wordt, is het belangrijk goed op te letten. Lees hieronder hoe u dit soort fraudeurs te slim af kunt zijn.
- Betaal zoveel mogelijk contactloos. Vaak hoeft u dan niet uw pincode in te tikken en die kan dan ook niet worden afgekeken. U hoeft dan ook niet uw betaalpas los te laten.
- Zorg ervoor dat anderen niet mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst.
- Gebruik uw vrije hand of portemonnee om uw pincode af te schermen.
- Staat iemand te dicht achter u, vraag dan om meer privacy.
- Laat u niet afleiden. Een crimineel heeft maar kort de tijd nodig om uw betaalpas te rollen of om te wisselen.
- Bewaar uw betaalpas op een veilige plaats en berg hem eerst goed op voordat u iets anders doet.
- Geef uw pincode nooit aan een ander, ook niet aan iemand die beweert van uw bank of van de politie te zijn.
- Geef uw betaalpas nooit af en stuur hem nooit per post op. Uw bank kan in noodgevallen uw betaalpas op afstand blokkeren.
- Is uw betaalpas gestolen of kwijt? Meld dit onmiddellijk bij uw bank.
- Zijn er onveilige omstandigheden bij een betaalautomaat, bij de betreffende winkelier of bij de klantenservice van de winkelketen? Meld dit meteen.
- Ook bij onveilige omstandigheden bij een geldautomaat of bij de exploitant van de geldautomaat (bij Geldmaat, SNS, GWK Travelex, Euronet, YourCash of In2Retail) doet u er goed aan om melding te maken. Vaak staat daarvoor een telefoonnummer op de geldautomaat.
(Bron: Rechtspraak, Veilig Bankieren. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik zag een kop dat de rechtbank flinke straffen oplegd had.
Maar die vind ik niet terug in het artikel.
48 maanden zou het minste moeten zijn, want 24 maanden is natuurlijk niks. Hoeven ze niet volledig uit te zitten.
En die kinderen kregen al helemaal niks. Juist die krengen moet je goed straffen om te zorgen dat ze het wel uit hun hoofd laten om weer het criminele pad op te gaan.
Maar ja zelfs ‘Max’ vindt fopstrafjes een flinke straf. Triest.
Ik zou graag drie punten willen toevoegen aan de (nuttige) tips die in het artikel worden genoemd om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.
1. Gebruik geen pincodes die “makkelijk” af te kijken zijn door iemand die stiekem meekijkt. Hiermee bedoel ik pincodes zoals bijvoorbeeld 1111 of 0000 of 1234. Als je dat wel doet maak je het erg makkelijk voor de oplichters.
2, Gebruik voor ELK pasje een andere pincode. Er zijn veel mensen die voor elk pasje dezelfde pincode gebruiken. Als een oplichter je portemonnee te pakken krijgt (waarin de meeste mensen meerdere pasjes bewaren) dan zullen ze al die pasjes uitproberen met diezelfde pincode. Dit geldt trouwens ook voor het gebruik van wachtwoorden. Gebruik altijd UNIEKE pincodes en wachtwoorden.
3. Neem alleen het pasje mee wat je echt nodig hebt om bijvoorbeeld boodschappen te doen of geld te pinnen. Laat de andere pasjes thuis op een veilige plaats.
Met vriendelijke groet, rob Koch