Steeds meer oplichting door ‘wijkagenten’: voorkom dat u slachtoffer wordt
De politie is wel de laatste instantie bij wie u achterdochtig zou moeten zijn. Helaas wordt er door oplichters veel misbruik gemaakt van ons vertrouwen. Zij doen zich namelijk voor als rechercheur of wijkagent, om uw kostbaarheden in handen te krijgen. Hoe gaan ze precies te werk en hoe voorkomt u dat u erin trapt?
Oplichting door ‘wijkagenten’
Al in 2023 waarschuwen Meldpunt en de politie voor deze truc. Toch lukt het oplichters om slachtoffers te overtuigen. In een paar maanden tijd zijn er meerdere mensen naar buiten gekomen met hun verhaal. Zij zijn slachtoffer geworden van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als de politie. Ze zeggen rechercheur of wijkagent te zijn. Helaas is niets minder waar.
Hoe gaan de oplichters te werk?
De oplichters maken misbruik van uw vertrouwen. Zo bellen ze u eerst op, vaak op uw vaste lijn, en vertellen ze dat ze van de politie zijn. Vervolgens vertellen ze dat er bij u in de buurt al meerdere keren is ingebroken en er daarbij sieraden en andere kostbaarheden zijn gestolen. Daarom doen ze nu een buurtonderzoek en bellen ze ook u op. Vaak stellen ze zich voor als een bekende wijkagent. In andere gevallen wordt deze naam genoemd en krijgt u te horen dat de desbetreffende wijkagent op de hoogte is of zelfs naast hen zit. Ze kunnen u proberen te overtuigen dat de identiteit klopt, door u te vragen de namen van het dienstdoende personeel te checken op de website van de politie. Op deze manier proberen ze vertrouwen bij u te winnen.
Omdat ze u zogenaamd willen behoeden voor diefstal, is er een ‘collega’ in burger naar u onderweg. Aan die ‘agent’ kunt u uw eigen bezittingen meegeven, zodat deze veilig voor u worden bewaard op het politiebureau. Het lijkt geloofwaardig, zeker wanneer er daadwerkelijk iemand bij u langs komt en u formulieren laat invullen, maar het is foute boel.
Vooral ouderen slachtoffer
De oplichters maken vooral buit bij oudere slachtoffers. Criminelen selecteren hun slachtoffers door simpelweg uit te zoeken waar meerdere ouderen dicht bij elkaar wonen. En een blik te werpen in het telefoonboek waar de vaste lijnen in staan. Uiteraard weten ze niet of mensen veel, dure, sieraden in huis hebben. Maar deze vraag stellen ze doodgewoon aan de telefoon.
Trap er niet in!
Al tientallen mensen zijn slachtoffer geworden van deze oplichtingstruc en zijn dierbare sieraden kwijt. Erfstukken, trouwringen en andere kostbaarheden zijn weg. Om te voorkomen dat u hetzelfde overkomt, staan hieronder enkele tips:
- Belt iemand u met een soortgelijk verhaal? Onthoud dan dat de politie u nooit zal bellen om te vragen naar uw sieraden of andere persoonlijke zaken zoals bankpasjes.
- Staat er toch iemand aan de deur? Stel specifieke vragen. Denk aan een identiteitsbewijs, dienstnummer en vraag voor welk bureau hij of zij voor werkt.
- Vertrouwt u het niet? Doe de deur dicht en bel 112. Leg de situatie kort uit. De politie weet dat deze truc rondgaat en kan naar u toekomen. In het beste geval kunnen zij de oplichter direct aanhouden.
(Bron: Politie, RTL Nieuws, AD, NH Nieuws, Archief. Foto: Shutterstock)