Registeren Inloggen

Gezichten worden misbruikt in nepadvertenties: zo wordt u niet opgelicht

De afgelopen weken krijgt de redactie van Meldpunt meldingen binnen van kijkers die zeggen dat hun foto door criminelen is misbruikt. Ook Ankie Maessen uit het Limburgse Sevenum is gedupeerde. Zonder dat ze het wist, zijn met haar foto verschillende mensen opgelicht. In dit artikel leest u hoe u een nepadvertentie kunt herkennen en wat u moet doen als u toch bent opgelicht.

Nepprofiel op Facebook

Op het moment dat u foto’s uploadt, geeft u het platform, zoals Facebook of LinkedIn, toestemming om de foto’s te gebruiken. Maar dat mag niet door iedereen en voor elk doel. Wie uw foto gebruikt en daar een nepprofiel mee maakt, schendt daarmee het portretrecht en de privacywet. Er wordt dan gefraudeerd met uw identiteit. De volgende stap is nepadvertenties.

Is het een nepadvertentie of is het echt?

Ook bekende Nederlanders worden veelvuldig misbruikt in nepadvertenties. Meestal voor de verkoop van bitcoins of afslankmiddelen. Maar er zijn ook Nederlanders die zich wel lenen voor reclames. Sander Schimmelpenninck bijvoorbeeld maakt reclame voor de online bank Brand New Day. Van reclames op tv mag u er vanuit gaan dat deze zijn gecheckt door bijvoorbeeld STER. Ook kosten deze reclames veel geld. Daarom zullen criminelen hier niet snel gebruik van maken, maar eerder kiezen voor platformen als Facebook en Instagram.

Ook Janny van der Heijden is slachtoffer

Ook het gezicht van MAX-presentatrice Janny van der Heijden werd misbruikt voor nepadvertenties. Haar naam en foto zijn gebruikt om afslankmiddelen te verkopen door onbekende figuren. Overal op sociale media verschenen nep-Janny’s met pillen; in reacties, advertenties en berichten. In de podcast Gestolen Gezicht gaat ze op zoek naar de daders. De podcast is te beluisteren op MAX Vandaag en via de gratis NPO Luister-app.

Waar u op kunt letten als u nepadvertenties vermoedt

Ziet u een persoonlijke advertentie op Facebook Marketplace? Check dan altijd het profiel en de foto. U kunt de foto ook in Google uploaden en zelf kijken waar deze foto nog meer is gebruikt. Daarnaast kiezen criminelen vaak om te adverteren met een oplossing voor veelvoorkomende problemen. Wilt u graag afvallen? Heeft u meer geld nodig? Ziet u deze advertenties staan, wees dan op uw hoede. Het kunnen nepadvertenties zijn. En bedenk altijd: als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Maak melding bij oplichting

Wordt uw foto misbruikt op social media? Meldt dit dan bij het betreffende platform, de Autoriteit Persoonsgegevens en Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Doe ook altijd (online) aangifte bij de politie. Op de website digitale weerbaarheid kunt u checken hoe het met uw kennis over cybercrime staat en krijgt u handvatten zodat u niet wordt opgelicht.

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van Meldpunt op 25 oktober. Wilt u de uitzending (terug)kijken? Dat kan hier.

(Foto: MAX)

Is de dader van identiteitsfraude te achterhalen? Janny van der Heijden zoekt het uit

Geef een reactie

Reactie

    Ik kijk ook altijd op de app OPGELICHT
    Misschien een extra aanvulling op uw programma over gezichtsoplichting van vandaag????