Registeren Inloggen

Explosieve stijging Whatsapp-fraude: zo herkent én voorkomt u het

Er wordt lustig op los gefraudeerd via Whatsapp. Dat blijkt uit een analyse van nieuwswebsite NU.nl. De site vraagt cijfers over deze vorm van oplichting op bij de Fraude Helpdesk en ziet dat er in 2019 door criminelen ruim 1 miljoen euro aan is verdiend. In 2018 is dat ‘slechts’ 200.000 euro. Hoewel Whatsapp-oplichting soms zeer lastig te herkennen is, zijn er wel een aantal tips ervoor kunnen zorgen dat u niet het volgende slachtoffer wordt.

Oplichting in allerlei vormen en maten

Internetoplichting is er in allerlei soorten en maten. Zo kunnen criminelen bijna niet van echt te onderscheiden nep e-mails sturen waarin zij zich voordoen als een bank, lichten zij mensen op via Marktplaats of doen zij zich online voor als de pastoor die via e-mail vraag om giften voor de kerk. Op oplichting via berichtenapp WhatsApp is een inmiddels veelvoorkomende manier, zoals ook blijkt uit de cijfers van de Fraude Helpdesk.

WhatsApp-fraude via bericht

Net als bij andere vormen van internetoplichting, kent ook WhatsApp-fraude vele verschijningsvormen. De bekendste methode is waarschijnlijk die waarbij het slachtoffer zogenaamd via een onbekend telefoonnummer een bericht krijgt van een ‘bekende’. De internetcrimineel claimt dat hij of zij een nieuw nummer heeft en in geldnood zit. Omdat de meeste mensen geneigd zijn een bekende te helpen, is een betaling vaak de volgende stap. Soms gaat het om duizenden euro’s.

Zo voorkomt u het

Overkomt u dit? Ga dan nooit zomaar over tot een betaling. Vraag eerst of iemand telefonisch contact met u kan opnemen. Waarschijnlijk wordt dit verzoek geweigerd en zegt de ander dat alleen communicatie via WhatsApp mogelijk is. Vraag in zo’n geval of iemand een gesproken bericht wil sturen, iets wat zeer eenvoudig is om via WhatsApp te doen. Waarschijnlijk wil deze persoon dit ook niet, waardoor u weet dat er iets niet pluis is. Bel vervolgens diegene voor wie de crimineel zich uitgeeft. Als hij of zij niets weet van de conversatie, is het verstandig om al het contact via WhatsApp te staken en geen geld over te maken. U kunt dan het best de politie inschakelen.

‘Kapen’ van het account

Er is nog een manier van WhatsApp-fraude die gebruikt wordt door criminelen. Hierbij ‘kapen’ zij als het ware een WhatsApp-account. Dat gaat als volgt: als iemand WhatsApp voor het eerst wil gaan gebruiken op zijn of haar telefoon, stuurt het bedrijf een verificatiecode door naar het opgegeven nummer. Deze code kan via sms verstuurd worden, maar mensen kunnen er ook voor kiezen om deze naar hun voicemail te laten sturen. In dat laatste geval kunnen kwaadwillenden er vrij eenvoudig bij. Voicemailboxen zijn immers makkelijk te kraken. Dat komt omdat voicemailboxen meestal bereikbaar zijn via een algemeen nummer van de provider, waarna het eigen telefoonnummer ingetoetst moet worden en de toegangscode. Als iemand ‘0000’ of ‘1234’ als code heeft, hoeft de internetcrimineel alleen maar het telefoonnummer te kennen om de voicemail af te kunnen luisteren. Vervolgens kunnen zij makkelijk bij de WhatsApp-verificatiecode invoeren en het account overnemen. Ook kan het voorkomen dat criminelen u benaderen met de mededeling dat zij per ongeluk de verificatiecode naar uw telefoon hebben laten sturen. Zij vragen u vervolgens de code door te sturen. Wie dit doet, loopt ook de kans dat zijn of haar account gekaapt wordt.

Tweestapsverificatie

Wees dus altijd zeer alert als u opeens een WhatsApp-verificatiecode ontvangt terwijl u deze niet zelf heeft aangevraagd. Als u snel bent, kunt u uw account makkelijk weer terug krijgen door WhatsApp van uw telefoon te verwijderen en weer snel te installeren, zodat u een nieuwe verificatiecode krijgt. Bovendien kunt u daarna snel de zogenoemde tweestapsverificatie instellen. Dit is een code die u kunt instellen en die u eens in de 7 dagen moet intoetsen. Als u een goede code instelt zullen criminelen deze niet kunnen kraken en kunnen zij niet meer bij uw account. Tweestapsverificatie instellen doet u zo:

  • Open Whatsapp
  • Ga naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar account.
  • In dit menu vindt u het kopje ‘verificatie in 2 stappen’. Kies voor ‘inschakelen’.

Als u een reservekopie heeft gemaakt van uw WhatsApp-gesprekken kunt u deze weer inzien nadat u de app heeft verwijderd en geherinstalleerd.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting

Wilt u nog meer tips over hoe u internetoplichting kunt voorkomen? Lees dan dit artikel. Wilt u meer weten of andere vormen van oplichting? Lees dan dit artikel over oplichting door bijvoorbeeld een pastoor of een parkeerautomaat.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie