Enorme toename spoofing: wat kunt u ertegen doen?
Spoofing komt steeds meer voor, zo blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Maar wat houdt spoofing precies in? Hoe gaan de oplichters te werk? En het allerbelangrijkste: wat kunt u ertegen doen?
Gebeld door onbekend 06-nummer
Uw telefoon gaat over. Een onbekend 06-nummer. U neemt op en krijgt een bandje te horen waarbij gezegd wordt dat er binnenkort geld van uw rekening wordt afgeschreven. Bent u het hier niet mee eens, druk dan op 1. Wilt u een medewerker spreken, toets dan op 2. Een vreemd gevoel bekruipt u. Wat te doen? Het beste is om direct op te hangen en niet in te gaan op de vragen. U bent ‘slachtoffer’ geworden van spoofing, oftewel telefonische oplichting.
Enorme toename spoofing
Volgens de laatste gegevens van de Fraudehelpdesk is in de maand oktober een enorme toename van het aantal mensen die geconfronteerd worden met telefonische ‘spoofing’. Alleen al in de eerste 2 weken van oktober zijn er meer dan 1.000 meldingen. Vermoedelijk is dit nog maar het tipje van de ijsberg, aangezien lang niet iedereen hier een melding van maakt. “Wij weten niet precies waar deze enorme toename vandaan komt, maar krijgen dus wel heel veel meer meldingen binnen. En de aard van die meldingen varieert nogal”, aldus een woordvoerster van de Fraudehelpdesk.
Hoe werkt spoofing?
Bij spoofing wordt een ander nummer of andere informatie getoond dan die van de beller, zodat het lijkt alsof de oproepen van iemand anders of van een ander bedrijf komen. Hoewel de informatie van de beller lokaal lijkt, worden de telefoontjes vaak gepleegd door telemarketeers en oplichters uit het buitenland. Malafide telemarketeers en oplichters zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om mensen hun oproepen te laten beantwoorden. De meeste telefoons kunnen oproepen screenen en informatie geven over de beller wanneer de telefoon overgaat. Maar een techniek die oplichters steeds vaker gebruiken is het vervalsen of ‘spoofen’ van hun nummerweergave-informatie.
Volgens cybersecurity-specialist Sijmen Ruwhof is het redelijk eenvoudig om met een andere telefoon-identiteit te bellen. “Er zijn speciale programma’s die heel makkelijk Nederlandse 06-nummers kunnen downloaden om mee te bellen. Oplichters maken daar graag gebruik van, omdat veel mensen inmiddels niet zomaar een nummer vanuit het buitenland opnemen. Er is daarvoor al teveel argwaan. Ook een onbekend nummer wordt door veel mensen niet meer automatisch beantwoord. Maar een regulier 06-nummer wordt nog wel als ‘betrouwbaar’ ervaren en dus nemen mensen die eerder op”, aldus Ruwhof.
”Jij hebt mij toch gebeld?”
Niet alleen kunt u gebeld worden door de oplichters, ook kunt u gebeld worden door iemand die zegt gebeld te zijn door uw telefoonnummer. Yvonne Krijbolder uit Rolde overkomt dit een paar keer. “Ik weet niet precies wat het is, maar ik word de laatste tijd regelmatig gebeld door mensen die zeggen dat ze door mij gebeld zijn. En ik weet nergens van.. Wat is dat toch? Ik wil daar vanaf, ik vind het eng.”
Volgens de Fraudehelpdesk zijn er inderdaad veel 06-nummers in omloop die door criminelen gebruikt – of beter gezegd misbruikt – worden. “Ieder telefoonnummer kan gebruikt worden voor spoofing. Wanneer het telefoonnummer gespooft is, wordt er dus niet echt vanaf dat nummer gebeld, maar de ontvanger ziet het nummer wel op zijn of haar telefoon staan.”
Wat kunt u doen tegen spoofing?
Natuurlijk wilt u niet dat uw telefoonnummer wordt misbruikt. Of dat u steeds valse telefoontjes ontvangt. Maar wat kunt u ertegen doen? Volgens de Fraudehelpdesk kunt u spoofing van uw nummer helaas niet voorkomen. Daarom geeft de organisatie op hun website een tip. Heeft u er geruime tijd last van? Dan kunt u op de website wieheeftgebeld.nl. een opmerking plaatsen bij uw eigen telefoonnummer met de melding dat uw nummer misbruikt wordt. Wanneer mensen uw telefoonnummer opzoeken op internet, zullen ze uw waarschuwing zien staan.
Ook kunt u, als laatste maatregel, uw telefoonnummer veranderen en een ander nummer nemen. Dit biedt echter niet de garantie dat het nieuwe nummer niet misbruikt zal worden. Hebben oplichters u geld of gegevens afhandig gemaakt, door middel van spoofing? Doe dan aangifte bij de politie. En verder geldt dat waakzaamheid ten allen tijde geboden is. Wordt u gebeld door een onbekend nummer of een nummer dat u niet vertrouwt? Neem dan niet op, de échte bellers bellen nog wel een keertje terug of laten een bericht achter.
Gebeld door onbekend 06-nummer? Zo komt u te weten wie het is
Foto: MAX