Registeren Inloggen

Een sms’je van de ‘Belastingdienst’? Kijk uit voor smishing: zo gaan de oplichters te werk

Naast phishing is er ook ‘smishing’: sms-phishing, oftewel oplichting via sms. En oplichters gaan steeds geraffineerder te werk. Maar hoe weet u of u hiermee te maken heeft? En wat moet u dan doen?

Utrechters opgepakt na versturen 150.000 sms’jes ‘namens Belastingdienst’

Op 15 oktober is te lezen in het AD dat 2 jonge Utrechters zijn opgepakt na het versturen van maar liefst 150.000 sms’jes waarin ze zich voordoen als de Belastingdienst. Met deze vorm van oplichting, smishing genoemd, ‘verdienen’ de oplichters al gauw duizenden euro’s per dag. Dat de buit groot is, is niet gek. De berichten lijken namelijk erg geloofwaardig. Maar nu duidelijk is dat de Belastingdienst daadwerkelijk contact zal opnemen met mensen, omdat zij vermoedelijk te veel belasting over hun vermogen hebben betaald of nog aangifte kunnen doen, is het nog belangrijker om alert te zijn. Maar waar moet u dan op letten?

Zo werkt smishing

Oplichters maken gebruik van tools om in één keer een heleboel sms’jes te sturen. Hierin doen ze zich bijvoorbeeld voor als de Belastingdienst, een bank of pakketbezorgers. Het sms-bericht zit tekstueel vaak goed in elkaar (wat door de komst van ChatGPT erg gemakkelijk is), om uw vertrouwen te winnen en u te verleiden op een link te klikken. Om ervoor te zorgen dat u dit doet, worden onder andere smoezen gebruikt dat u betalingsachterstand zou hebben, uw geld moet veiligstellen of juist geld terugkrijgt. Omdat de oplichters zoveel sms’jes op hetzelfde moment versturen, is de kans dat er tenminste 1 iemand in de val trapt (en zij ‘buit’ maken) groot.

Wat moet u doen als u ook zo’n sms krijgt?

Krijgt u een sms-bericht van de Belastingdienst, bank of bezorgdienst? Klik dan nergens op. Wees altijd kritisch en onderneem niet meteen actie. De bank en Belastingdienst zullen u niet op deze manier benaderen. Zo stelt de Belastingdienst mensen per brief of telefonisch op de hoogte, wat de terugbetalingen en het doen van aangifte betreft. Bent u niet bekend met het bedrijf waar het bericht zogenaamd afkomstig van is? Negeer het bericht dan. Twijfelt u? Neem dan altijd eerst zelf contact op met de instanties om verhaal te halen.

Toch op een smishing link geklikt?

Bent u het slachtoffer geworden van smishing? Bel dan zo snel mogelijk zelf uw bank, doe aangifte bij de politie en meld het bij de Fraudehelpdesk.

Meer weten?

Wilt u meer weten over (online) oplichting? Meldpunt besteedt er regelmatig aandacht aan, ook op onze website. Zo kunt u via deze link bijvoorbeeld lezen hoe u phishing kunt herkennen. En hier leest u hoe u moet handelen na een hulptelefoontje van iemand uit uw omgeving, om te voorkomen dat u wordt opgelicht.

Vrees voor vloedgolf aan phishingmails door ChatGPT: waar moet u op letten?

(Bron: AD, Fraudehelpdesk, VPNgids, Opgelicht?!, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie