De nieuwste phishing-truc gaat via flash-sms
Criminelen hebben een nieuwe manier om u phishing-smsjes te versturen. De techniek met betaallinkjes in sms’jes die lijken te komen van uw bank, kent u al. Maar de laatste tijd komt de flash-sms steeds vaker voor. Wat dat is, en hoe u deze sms verwijdert, leggen we uit in dit artikel.
Sms opent automatisch
Bij de redactie van Meldpunt ontvangen we meldingen over een nieuw soort phishing-sms. Het gaat om de zogeheten ‘flash-sms’, ook wel Klasse 0-sms. Dat is een type bericht dat soms in noodsituaties gebruikt wordt. De sms verschijnt direct bij de ontvanger op het telefoonscherm zonder dat de ontvanger erop geklikt heeft.
Sms lijkt heel urgent
Een flash-sms is een soort spoedbericht en heeft een andere vormgeving dan andere sms’jes. Veel mensen weten niet wat een flash-sms is omdat het weinig gebruikt wordt. Bij reguliere sms’jes kunt u kiezen of u het sms’je opent om te lezen. Maar bij een flash-sms wordt het meteen weergegeven op het telefoonscherm. Daardoor kunt u er niet voor kiezen om het bericht niet te lezen. Omdat het bericht een hoge urgentie uitstraalt, hopen criminelen dat u sneller op de link klikt om uw bankgegevens in te vullen. Het bericht is later niet meer terug te vinden in uw berichteninbox.
Nieuwe aanvalstechniek
Dat deze nieuwe sms-fraude opduikt verbaast ethisch hacker Sanne Maasakkers niets: “Aanvallers gebruiken steeds nieuwe aanvalstechnieken. Ze proberen de manier om dit soort valse berichten te verspreiden steeds geloofwaardiger neer te zetten”.
Goedkoper voor criminelen
Het versturen van flash-sms’jes is nog relatief onbekend. Het was voorheen namelijk prijzig om zo’n sms’je te versturen. Dat maakte het ongeschikt voor massale sms-aanvallen. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Criminelen kunnen voor relatief lage bedragen hele bundels kopen om dit soort spoedberichten naar slachtoffers te sturen.
Wat moet ik doen als ik zo’n bericht ontvangen heb?
Klik niet op de link van het bericht, maar probeer het bericht te sluiten. Lukt dat niet? Of vertrouwt u het niet? Dan kunt u uw telefoon uit- en aanzetten. We raden u aan om een printscreen te maken als u de sms ontvangt. Stuur deze mee met een melding bij de Fraude Helpdesk en de desbetreffende bank. Hoe meer meldingen, hoe beter zij de aanval kunnen onderzoeken. In dit artikel leest u meer informatie over phishing via de sms en wat u kunt doen als u zo’n bericht ontvangen heeft.
Zijn alle flash-sms’jes fraude?
Nee, net als een reguliere sms, kunt u ook normale flash-sms ontvangen. Al komt dit niet vaak voor. Uw bank zal u in ieder geval nooit een sms’je versturen met een link er in. Een flash-sms wordt ook wel gebruikt in noodsituaties of kan soms een melding bevatten van uw voicemailservice.
Lees ook: Zo zien de sms’jes eruit waar u niet op moet klikken
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
lijkt me handig om de telefoon uit te zetten en dan weer aan te zetten, in de toelichting staat nl telefoon aan- en uitzetten
Dat lijkt ons ook handig 😉 Het is aangepast!
Is me ook al opgevallen