De kenmerken en trucs van een dating-oplichter ontmaskerd
Er zijn op datingsites steeds meer oplichters actief die dates verleiden om hun spaargeld in nepbeleggingen te steken. Eenmaal een bedrag overgemaakt gaat het van kwaad tot erger. De centen ziet u nooit meer terug. Leugenonderzoeker Sophie van der Zee legt uit hoe u deze fraudeurs kunt herkennen, en legt de geniepige trucs van oplichters uit.
Danny trapte er in
De 47-jarige Danny, een gescheiden vader van twee kinderen, kan zijn geluk niet op. Hij heeft de vrouw van zijn dromen gevonden. Danny wordt verliefd op de mooie Koreaanse Zhang die hij leert kennen via de datingapp Tinder. Als snel laat hij zich verleiden om te beleggen in bitcoins. De belegging loopt uit op een drama en Danny verliest al zijn spaargeld. “Zhang” blijkt een oplichter te zijn. Hoe herken je deze fraudeurs? Leugenonderzoeker en forensisch psycholoog dr. Sophie van der Zee geeft antwoord.
Dubbel bedrogen
“Online oplichters worden helaas steeds slimmer. Datingfraude kennen we al langer net als online fraude met beleggingen. De combinatie van beiden is vrij nieuw, het is dubbel bedrog. Het is doel is altijd hetzelfde: ze willen je geld aftroggelen. Achter beleggingsfraude zitten vaak bedrijven. Als je op de advertentie klikt en je profiel invult kom je terecht op de suckerlist. Een lijst van makkelijke slachtoffers. In opdracht van het AFM (Autoriteit Financiële Markten) doe ik hier onderzoek naar. AFM wil weten welke beïnvloedingstechnieken deze bedrijven gebruiken.”
Verliefd worden op een foto
“Danny wordt niet alleen verliefd op een foto of een leuk filmpje. Hij wordt verleid door boeven die het heel handig aanpakken met slimme verleidingstactieken. Het slachtoffer wil graag een relatie, anders staat hij niet op een datingsite. Ze proberen contact te maken en stoppen veel tijd in mensen die toehappen. Dat zie je ook in het geval van Danny, hij heeft maanden gechat met Zhang.
Perfecte partner
“De oplichter is altijd heel aardig. Hij geeft complimenten, zegt lieve dingen en luistert heel geïnteresseerd. Hij speelt de perfecte partner. Uit onderzoek is gebleken dat we mensen die aardig zijn eerder geloven. Hoe mooier iemand is, hoe aardiger we iemand vinden. Zhang is een goed voorbeeld, zij is mooie jonge vrouw.
Autoriteit
“Mensen met autoriteit worden eerder serieus genomen en geloofd. Denk aan experts, dokters maar ook een CEO van een bedrijf. Autoriteit krijg je door je functie, gewonnen prijzen of een keurmerk. Zhang krijgt autoriteit door te zeggen dat ze een cosmeticabedrijf heeft met 200 man personeel. Ze praat over haar miljoenen salaris en heeft een Porsche. Ze neemt haar personeel mee uit eten omdat ze onlangs 80.000 euro heeft verdiend aan haar beleggingen. Op deze manier wil ze Danny laten weten dat ze succesvol is en dat ze goede keuzes maakt.
Mijn toekomstige man
“Zhang heeft het in de chat met Danny vaak over hun gezamenlijke toekomst. Danny is haar toekomstige man. Ze komt met haar ouders naar Nederland om kennis te maken met hem. Naast haar huis in Korea wil ze in Nederland ook graag een huis kopen. We zijn hier gevoelig voor. Het is fijn om te horen dat iemand zijn leven met je wil delen. Dat gaat verder dan complimentjes geven. Dat gaat over een gezamenlijke toekomst.
Investeren
“In hun chatsessies schrijft Zhang aan Danny over haar successen met beleggen. Het duurt niet lang of ze vraagt of Danny samen met haar wil investeren. Danny is verliefd, hij is haar toekomstige man, zij is rijk en succesvol, daar wil hij wel aan meedoen.
Honderd euro
“Toch is Danny voorzichtig. Hij heeft geen verstand van beleggen. Hij investeert 100 euro. Dit lijkt een klein bedrag, maar het is een grote stap. De eerste betaling is de belangrijkste transactie. Zhang weet dat als iemand eenmaal een keer betaalt de stap naar een tweede betaling makkelijker is. Hij moet haar wel geloven, anders is hij alles kwijt, het geld maar ook de vrouw van zijn dromen. Dat maakt dat mensen maar door blijven gaan met geld geven.
Iets geven
“De daders geven het slachtoffer altijd iets. Dat doen ze om vertrouwen te winnen. Als Danny zijn geld kwijt is na de eerste investering biedt Zhang aan om zijn geld terug te betalen. Ze heeft medelijden met hem. Zhang doet dit door opnieuw geld in te leggen voor Danny. Mensen willen niet in de schuld staan bij iemand. Je bent steeds meer bereid iets terug te doen als iemand jou iets geeft. Doordat Zhang zogenaamd geld geeft aan Danny is hij geneigd haar iets terug te geven. Zhang wil maar een ding. Dat Danny blijft investeren en weer in haar val trapt.
Emotioneel
“Geld verliezen omdat je belazerd wordt, is vreselijk. In dit geval is er echter dubbel leed. Je bent vreselijk verliefd en keihard bedrogen. Emotioneel gaan deze mensen kapot. Het is niet altijd goed te begrijpen. Waarom word je zo verliefd op iemand die je nog nooit hebt gezien? Ik zou zeggen waarom niet? In deze tijd met moderne communicatie kan online daten heel spannend zijn. We schrijven romantische dingen, sturen elkaar leuke foto’s en spannende filmpjes. Zo gaan mensen erin geloven, ze willen er ook in geloven.
Alarmbellen
“Wanneer moeten de alarmbellen afgaan? Vraag uzelf af: is de relatie reëel? Wat moet een 47-jarige man met een modaal inkomen met een jonge, rijke, bloedmooie Chinese vrouw? Het klinkt hard maar als het te goed is om waar te zijn, is het vaak niet waar. Tinder is daarbij een vleesfabriek, natuurlijk zijn er ook succesverhalen maar bij Tinder weet je ook dat er een hoop boeven op zitten.
Elkaars taal niet spreken
“Opvallend is het cultuurverschil. Hij spreekt geen Chinees, zij geen Nederlands. Het moet allemaal via Google translate vertaald worden. Dat is niet nauwkeurig. Uit mijn onderzoeken naar liegen blijkt dat het achterhalen van een leugen extra moeilijk is omdat je elkaars taal niet spreekt.
Niet willen facetimen
“De alarmbellen moeten heel hard gaan rinkelen als iemand niet wil Facetimen. Of daar steeds een smoes voor verzint. Er is geen excuus om niet te Facetimen. Foto’s en filmpjes zijn door de daders vaak van Facebook of Instagram geplukt. Ze hebben ze van tevoren verzameld. Door te facetimen moeten ze hun ware gezicht laten zien.
Elkaar niet zien
“Verliefde mensen willen elkaar zo snel mogelijk zien. Hoe langer dit duurt, hoe meer je op je hoede moet zijn. Corona is nu een mooi excuus, we moeten thuisblijven en zo weinig mogelijk mensen zien. Corona kan zomaar een nieuw speelveld worden voor fraudeurs.
Combinatie van factoren
“Je spreekt allebei een andere taal, je kunt iemand niet zien, Facetimen lukt niet en er wordt ook nog om geld gevraagd. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat je maar een ding moet doen. Meteen afhaken en het contact verbreken.
Wat kunt u zelf doen om datingfraude te voorkomen? Lees het in dit artikel.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] heeft ontmoet en wees eerlijk. Uw vrienden en familie kunnen kritisch met u meedenken. Wilt u meer weten over datingfraude en wat u hiertegen kunt doen? In dit artikel vindt u informatie over andere oplichtingstrucs op […]