De Ierse oplichtingstruc: wat is het en hoe trapt u er niet in?
De zogenaamde Ierse oplichtingstruc komt met name voor in Frankrijk, maar heeft volgens het Algemeen Dagblad (AD) nu ook zijn intrede gedaan in Nederland. Wat houdt de truc in? En hoe trapt u er niet in?
Oplichters spelen goed toneelspel
Er zijn veel oplichtingstrucs in omloop. Zowel online, via mail of chatapps, als fysiek telefonisch en oplichters aan de deur of op straat. Helaas kunnen deze oplichters goed spelen, waardoor het moeilijk in te schatten is of u wordt bedonderd of niet. Zo ook bij de zogenaamde Ierse oplichtingstruc.
De Ierse oplichtingstruc
De Ierse oplichtingstruc is eigenlijk een bekende truc, met een nieuw sausje eroverheen. U wordt aangesproken door een geschrokken persoon. Er lijkt op het eerste gezicht verder niets raars aan diegene. Sterker nog: hij of zij ziet er keurig verzorgd uit en heeft een prima taalgebruik. Maar dan vertelt de persoon dat hij of zij en het gezin zojuist zijn bestolen. U ziet de verschrikte blikken op de gezichten, en hoort dat ze dringend uw hulp (lees: uw geld) nodig hebben om weer thuis te kunnen komen.
Om u te laten geloven dat ze geen kwaad in de zin hebben, krijgt u hun telefoonnummers en identiteitsgegevens. Soms wordt u zelfs borg aangeboden: sieraden of een telefoon die ze nog hebben. Als u hen helpt, beloven ze u terug te betalen wanneer ze weer veilig thuis zijn.
Geld weg
U kunt het waarschijnlijk na het lezen van dit verhaal al raden: uw geld krijgt u niet meer terug. En de mensen in nood ziet u ook nooit meer. De Franse politie waarschuwt al geruime tijd voor deze sluwe truc. Toch zijn er meer dan genoeg slachtoffers. Logisch: want het goede in de mens, wil anderen uit de brand helpen. Maar hoe kunt u dat dan doen, zonder beduveld te worden?
Iemand in nood? Bel de politie
Krijgt u te maken met een persoon die u vraagt om hulp, nadat hij of zij is bestolen? Bel dan zo snel mogelijk de politie. Deze kan de juiste ondersteuning bieden aan de slachtoffers en achter de daders aan gaan. Zij zijn hier immers op getraind. Heeft de hulpbehoevende persoon kwaad in de zin, dan zal deze contact met de politie willen vermijden. Wanneer u dit opmerkt, weet u genoeg en kunt u het beste uw eigen weg vervolgen. Wilt u meer weten over oplichtingstrucs? Hier vindt u al onze informatie en tips om de trucs te herkennen.
Oplichting via Facebook Marketplace en Marktplaats voorkomen: let hierop
(Bron: Archief, AD. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is al een hele oude methode, dat heb ik 30 jaar geleden in Italie al meegemaakt, op een parkeerplaats langs de autostrada/
Goed dat u zo uitgebreid aandacht aan dit fenomeen besteed. Want als zij zelfs borg geven,zou ik er misschien ook intrappen. Dus mijn dank
Nooit zomaar aan vreemden op straat geld geven, dat is een goed advies. Politie bellen ook wel, maar die hebben geen capaciteit en geven ook geen prioriteit aan deze oplichters. Ze hebben simpelweg de mensen er niet voor. Verwacht dus zeker niet dat de politie jou zal helpen als je opgelicht bent of dat jouw zaak opgelost zal gaan worden. En als ze gepakt en veroordeeld worden is het maar zeer de vraag of ze ooit vast komen te zitten. Voor dit soort feiten gaan veroordeelden bijna nooit de cel in. Geef dus op straat nooit geld aan onbekenden, dan wordt je ook niet opgelicht…
Zo is er ook de truck waarbij mensen in een auto geld vragen voor benzine en een dikke gouden ring of ketting als borg of ruilmiddel aanbieden… deze ring/ ketting is natuurlijk hartstikke nep