Registeren Inloggen

Pas op voor bellende oplichters. Hieraan kunt u ze herkennen

In minder dan 1 jaar tijd hebben criminelen via Engelstalige telefoontjes mensen voor 1,7 miljoen euro opgelicht. Dat blijkt uit cijfers die de Fraudehelpdesk heeft gedeeld met de NOS. Hoe herkent u de telefoontjes en wat kunt u ertegen doen?

Ministerie van Justitie

Veel mensen krijgen een belletje van het ‘Ministry of Justice’, oftewel het ministerie van Justitie. Ook de “National Police” of “Dutch Supreme Court” worden genoemd. De Engelssprekende persoon aan de lijn werkt echter niet voor het ministerie of de politie, maar is een crimineel. Deze oplichters laten u bijvoorbeeld geloven dat u betrokken bent bij een drugszaak, omdat uw BSN-nummer zou voorkomen in de zaak.

Geld ‘veilig stellen’

Sommige oplichters bellen urenlang om u te overtuigen dat uw gegevens betrokken zijn bij een criminele zaak of worden misbruikt. Ook vertellen ze dat u moet bewijzen dat u hier niks mee te maken heeft. Dit moet u doen door uw geld ‘veilig te stellen’ op een rekening. Maar in werkelijkheid steelt de oplichter aan de lijn daarna uw geld.

Opnieuw gebeld

Dat u niet herkent dat het oplichters zijn die u bellen, komt door een speciale methode die de criminelen gebruiken. Dit doen ze namelijk via spoofing. Hierbij kunnen ze doen alsof ze vanaf een bepaald nummer bellen, vaak een 06-nummer. Dit krijgt u ook te zien als ze u bellen. Als u probeert terug te bellen, krijgt u de oplichters aan de lijn in plaats van de persoon van wie het nummer daadwerkelijk is. Met spoofing kunnen oplichters ook doen alsof ze bellen vanaf kantoren van Justitie, politie of de Hoge Raad. Banken zijn hier al beter tegen beschermd.

Telefoontje herkennen

Waar kunt u dan wel aan herkennen dat het criminelen zijn aan de lijn? Tanya Wijngaarde, woordvoerder van de Fraudehelpdesk, vertelt aan de NOS dat de criminelen vrijwel altijd dezelfde werkwijze hebben. Zo bellen ze meestal meerdere keren via verschillende telefoonnummers en wordt er wanneer u opneemt eerst een bandje afgespeeld. Daarna krijgt u een persoon aan de lijn. Soms willen de oplichters ook dat u speciale software installeert op uw laptop of telefoon. Op die manier kunnen zij met u meekijken. Sommige criminelen spreken zelfs Nederlands en maken gebruik van datalekken waardoor ze bepaalde informatie over u hebben. Hierdoor kan het lijken alsof u daadwerkelijk iemand van het ministerie of de politie aan de lijn heeft.

Tips

Omdat zulke telefoontjes soms alsnog moeilijk te beoordelen zijn, geeft de Fraudehelpdesk tips. Hiermee kunt u schade voorkomen.

  • Blijf alert bij vreemde telefoontjes of sms’jes. Ziet u een vreemd nummer? Bel dan niet terug.
  • Als er gevraagd wordt om geld over te maken, doe dit dan niet. Hang meteen op als u dit gevraagd wordt.
  • Geef geen belangrijke informatie aan een onbekend persoon.
  • Download geen software. Ook niet als hierom gevraagd wordt.

Melden

Heeft u een raar telefoontje gehad? Maak hier dan melding van bij de Fraudehelpdesk. Dit kunt u doen door de site hier te bezoeken.

Hieraan herkent u een WhatsApp-oplichter

Bron: NOS, Fraudehelpdesk, NPO Radio 2. Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Reactie

    Misschien is het handig lezers te attenderen op het youtube kanaal “veilig internetten” van de overheid. Dit zijn korte filmpjes, in het Nederlands, die zeer begrijpelijk aan aantal veel voorkomende scams en zaken op computergebied uitleggen. Gemaakt voor ouderen! Toegegeven, het kanaal is niet erg aktief maar de filmpjes die er staan zijn zeer bruikbaar en voor veel mensen wellicht verhelderend.