Registeren Inloggen

Actief op Marktplaats? Let op deze nieuwe oplichtingstruc met nep website

Bent u actief op Marktplaats? Let dan goed op, want er is een nieuwe oplichtingstruc met een nep website in omloop. Zo krijgen criminelen op sluwe wijze uw bankgegevens in handen. Deze truc wordt toegepast op zowel kopers als verkopers. Maar hoe gaat die in zijn werk? En hoe herkent u deze?

Tweedehands is een tweede kans

Door op Marktplaats zaken te doen, kunt u nog wat verdienen aan spullen die u niet meer wilt hebben. Of u schaft juist iets aan voor een mooie prijs. Op die manier koopt u ook nog eens duurzamer. Een goed plan, zo lijkt het. Maar er zijn helaas ook oplichters actief op het platform, waardoor u als gevolg van een oplichtingstruc met lege handen, en misschien zelfs een lege portemonnee, kunt achterblijven.

De oplichtingstruc

De truc werkt als volgt. Is er iemand geïnteresseerd in wat u te koop aanbiedt, of bent u juist degene die een bod plaatst, dan vraagt de tegenpartij om het gesprek op Whatsapp voort te zetten. Op zich is dat niet vreemd, maar wees wel op uw hoede als u dit wordt gevraagd. Daarna stuurt de persoon u een link naar deze website: koper-bescherming.com/marktplaats/platform. De website ziet er geloofwaardig uit, en lijkt van Marktplaats afkomstig, maar dit is niet het geval.

Oplichtingstruc met bankgegevens

Klikt u wel op de site, dan wordt u gevraagd om te betalen met iDeal en om uw bankgegevens in te vullen ter verificatie. De website wekt de indruk u en de andere persoon juist te willen beschermen tegen oplichting. Maar niets is minder waar. Klikt u op Kies uw bank, dan wordt u doorverwezen naar een neppe pagina. De oplichters zouden van maar liefst 11 banken een neppe pagina hebben aangemaakt. Het gaat om deze banken: ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS Bank, ASN Bank, Triodos, Van Lanschot, bunq en Knab.

Kiest u uw bank en drukt u op bevestigen, dan komt u op de neppe aangemaakte pagina van uw bank. Hier moet u dan inloggen. Voor de oplichters is het daarna kinderspel: ze hebben uw gegevens.

Voorkom oplichting

Trap dus zeker niet in deze oplichtingstruc. Onthoud ook goed dat u als koper uw betrouwbaarheid niet hoeft te bewijzen met uw gegevens. Vraagt een verkoper op een online handelsplaats dus naar uw persoonlijke gegevens? Geef die dan niet. Wees ook voorzichtig als iemand u vraagt 1 cent over te maken ter bevestiging. Bent u toch slachtoffer geworden van oplichting via Marktplaats, door deze Marktplaats-truc of op een andere manier? Meld dit dan bij de politie. Dit kunt u doen via het Meldpunt Internetoplichting. Marktplaats ontvangt dan een deel van de aangifte en nemen waar mogelijk maatregelen.

Marktplaats waarschuwt voor gevaarlijke linkjes

(Bron: Marktplaats, Politie, Kassa. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Veel “trucs” van internet oplichters zijn gebaseerd op een methode waarbij misbruik wordt gemaakt van hele gewone menselijke eigenschappen. Als je als gebruiker niet bewust bent van dergelijke praktijken dan is de kans dat je erin trapt groot. Johan Cruijff zei eens “Je ziet het pas als je het doorhebt” en dat is heel toepasselijk voor deze vorm van oplichting. Daarom stimuleer ik de deelnemers aan mijn presentaties over cybercriminaliteit en fraude altijd om over deze vormen van oplichting het gesprek aan te gaan met hun ouders of andere leden van de familie. Het is van belang dat er goede afspraken worden gemaakt over wat je moet doen als je bijvoorbeeld wordt benaderd door “een meneer van de bank” met onverwachte, vreemde verhalen dat er iets mis zou zijn met je bankpasje of bankrekening. Ook bij het kopen/verkopen van spullen via internet komt het voor dat mensen worden opgelicht door middel van een nep-tikkie. Maak mensen bewust van dergelijke gevaren. De kans dat je er intrapt is dan echt veel kleiner.

    Ook wij waren, als een van de eersten, slachtoffer van deze nieuwe ‘Marktplaats’-truc.
    Via Whatsapp werden wij benaderd door ene Laura, compleet met foto van een moeder met drie kleine kinderen, die ons autostoeltje wel wilde kopen.
    Wij vonden het wel vreemd dat zij om informatie vroeg die ook in onze advertentie stond, compleet met foto’s, en ook inclusief de vraagprijs van slechts 15 euro.
    En we vonden het helemaal vreemd dat zij een ‘aanbetaling’ wilde doen om het stoeltje door ons op ‘gereserveerd’ te laten zetten.
    Ondanks ons antwoord dat dat niet nodig was voor zo’n klein bedrag, en dat we het stoeltje inmiddels op ‘gereserveerd’ hadden gezet, drong ze aan om te betalen.
    “Want dat zijn wij zo gewend. En jullie kunnen via jullie eigen bank zien dat wij betaald hebben op het Marktplaats Koperbeschermings Platform.”
    Wij klikken nooit op links die wij niet vertrouwen, maar toch trapten wij hier in…
    De volgende dag bleek er meer dan 300 euro afgeschreven te zijn van onze rekening.
    Maar ook bleek de Rabobank fraude-afdeling supersnel gereageerd te hebben, door onze beide rekeningen te blokkeren tot een maximaal bedrag van 400.000 euro.
    Het duurde (inclusief het weekend) vijf dagen voordat we nieuwe pasjes konden activeren, maar tot die tijd konden wij niet tanken of boodschappen doen zonder werkende pasjes. Want ook de creditcards waren door de bank geblokkeerd.
    Gelukkig hadden wij contant (spaar)geld achter de hand, dus dit is onze tip: zorg ervoor dat je voldoende contanten achter de hand hebt; gewoon voor het geval dát!…

    […] banken, of zelfs een heel geloofwaardige beveiligde pagina om te betalen van Marktplaats namaken. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit. Voordat u ergens op klikt, kunt u daarom het beste het volgende […]

    […] over de geraffineerde oplichtingstruc om mensen geld afhandig te maken middels een neppe website. Zo maakten oplichters de website van Marktplaats na voor een pagina om zogenaamd betalingen te verif… De kleuren, het lettertype en het taalgebruik komen volledig overeen. Op het eerste oog lijkt het […]

    […] na betaling van de koper. Let wel goed op: er zijn ook oplichters actief op verkoopplatformen. Zo is er op Marktplaats een oplichtingstruc in omloop met een nep website. Hierbij wordt u gevraagd 1 cent over te maken om te bewijzen dat u betrouwbaar bent. Echter […]