Registeren Inloggen

Zorgpremie omhoog: dit betekent het voor u

Zoals verwacht gaan de zorgpremies in januari 2023 flink omhoog. Op Prinsjesdag werd al bekend gemaakt dat premies maandelijks met ongeveer 11 euro omhoog gaan. Maar dit was een richtlijn waar de zorgverzekeraars van af mochten wijken. In praktijk blijkt dit nu ook het geval te zijn: premies van de populairste basisverzekeringen stijgen tussen de 3,75 en 9,30 euro.

Prinsjesdag

Op de derde dinsdag van september ging men nog uit van een gemiddelde basispremie van 137 euro per maand. De prijsstijging zou maximaal 11 euro bedragen. In praktijk verschillen de premiebedragen per verzekeraar. Vaak zijn ze hoger, een heel enkele keer wat lager, maar dat laatste heel zelden. Overigens is het eigen risico wel zoals aangekondigd 385 euro gebleven.

Waarom gaan de zorgpremies omhoog?

De premies gaan omhoog door een aantal met elkaar samenhangende redenen:

  • De toenemende vergrijzing
  • Een grotere vraag
  • Inflatie: hogere prijzen voor behandelingen en medicijnen
  • Hogere salarissen in de zorg
  • Gestegen energieprijzen

Vergelijkingsmateriaal zorgpremies

Hoeveel stijgt de premie bij een geselecteerd aantal populaire basisverzekeringen?

  • VGZ
    Stijging: 9,30 euro per maand (+7 procent)
    Maandbedrag: 141,95 euro
  • Menzis
    Stijging: 8 euro per maand met (+6 procent)
    Maandbedrag: 141,25 euro.
  • Zilveren Kruis
    Stijging: 7,50 euro per maand met (+5,7 procent)
    Maandbedrag: 138,95 euro.
  • CZ (zorg-op-maatpolis)
    Stijging: 3,75 euro per maand (+2,8 procent)
    Maandbedrag: 138,25 euro
    Er is ook de goedkopere CZ – Zorgbewustpolis (131,90 euro per maand)
  • DSW
    Stijging: 9,75 euro per maand (+7,6 procent)
    Maandbedrag: 137,50 euro

De goedkoopste basisverzekering is de ZEKUR – Gewoon ZEKUR Polis. Die kost 122,95 euro per maand. Op vergelijkingssites Independer en Zorgkiezer staan lange lijsten van zorgverzekeraars en maandbedragen. Zo kunt u zelf vergelijken.

Had nog hoger gekund, maar zorgtoeslag omhoog

Naar verluidt, had het allemaal nog hoger kunnen uitpakken. Maar de meeste zorgverzekeraars hebben eigen vermogen aangesproken, om de grootste verhogingen te kunnen dempen. Om de stijgende zorgpremies te compenseren, verhoogt het kabinet de maximale zorgtoeslag naar 154 euro voor de lage en middeninkomens. Toch zegt, volgens BNR, 43 procent van de Nederlanders te vrezen dat ze de zorgverzekering niet langer meer kunnen betalen. En 40 procent van de Nederlanders kijkt of ze eventueel kunnen overstappen naar een andere, goedkopere zorgverzekeraar.

Collectiviteitskorting wordt geschrapt in 2023

Naast de verhogingen verdwijnt vanaf 2023 de zogenaamde collectiviteitskorting op alle basiszorgverzekeringen. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) heeft dit in september 2022 al bekendgemaakt. Wat hield deze korting exact in? In feite kreeg iedereen eerst een hogere premie, maar bepaalde groepen verzekerden kregen dan later geld terug. Denk in dit geval aan jonge mensen die vanzelfsprekend minder vaak naar de dokter gingen. Maar mensen met chronische aandoeningen die meer zorg nodig hadden, betaalden het volledige bedrag. Volgens van Ark kwam de korting neer op “een sigaar uit eigen doos. Bijkomend voordeel van de afschaffing is dat dit naar verwachting leidt tot een overzichtelijker polisaanbod.”

(Bron: ANP, Rijksoverheid, NRC, BNR, Zorgkiezer, Independer. Foto: ANP)

De belangrijkste plannen van Prinsjesdag op een rijtje gezet

Geef een reactie