Registeren Inloggen

Zonnebrandcrème: maak deze veelgemaakte fouten niet en wat moet u juist wel doen?

Met het voorjaar in aantocht laat ook de zon zich steeds meer zien. En dat betekent dat wij vaker buiten te vinden zijn en de zonnebrandcrème weer uit de kast gehaald kan worden. Zorg er wel voor dat u een aantal veelgemaakte fouten voorkomt. Wat u juist wel en niet moet doen met zonnebrandcrème, leggen wij uit.

Zonnebrandcrème in de lente?

Wellicht denkt u dat het overbodig is om zonnebrandcrème te smeren in het voorjaar. Het is immers niet zo warm als in de zomer. Toch is het belangrijk dat u zich al eerder in het jaar beschermt tegen de zon. Uw huid is minder zon gewend en ook in de lente kan de zonkracht hoog zijn en dus huidschade veroorzaken. De zonkracht geeft aan hoeveel uv-straling de aarde bereikt en hoe snel u in de zon verbrandt. Volgens het KWF moet u zichzelf vanaf zonkracht 3 zeker beschermen tegen de zon en vanaf zonkracht 5 kunt u de zon het beste zoveel mogelijk mijden, omdat dan het risico op huidschade hoog is. Maar wat kunt u het beste smeren en hoe vaak?

Veelgemaakte fout

Een veelgemaakte fout is dat men verwacht dat een dagcrème met SPF voldoende bescherming biedt voor de gehele dag. Dit is niet het geval. Om uw huid optimaal te beschermen kunt u zich het beste meerdere keren per dag insmeren met zonnebrandcrème. Over het algemeen wordt aangeraden dit iedere 2 uur te doen, maar dit kan ook afhankelijk zijn van de zonkracht en de SPF-factor in uw zonnebrandcrème. Het SPF-gehalte in een dagcrème of make-up is vaak vrij laag, rond de 15 of 25 SPF en bovendien smeert u hier onvoldoende van op uw huid om deze bescherming volledig te behalen. Smeer u dus in met een echte zonnebrandcrème, ook in uw gezicht.

Smeer niet te dun

Wees niet zuinig met de zonnebrandcrème en smeer u goed in. Wanneer u plekjes vergeet of een te dunne laag smeert, loopt u het risico alsnog huidschade op te lopen en te verbranden. En dat wilt u uiteraard voorkomen.

Kies minimaal factor 30

Als u in de winkel twijfelt tussen een factor 30 en factor 50, zult u wellicht denken dat factor 50 veel beter beschermd. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat dit een verschil is van zo’n 1 procent. Factor 30 filtert namelijk bijna 97 procent van de UV-straling, tegenover 98 procent bij factor 50. Het belangrijkste is dat u uzelf altijd met minimaal factor 30 insmeert. Mocht u nu denken: maar dan krijg ik niet mijn gewenste bruine kleur, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Volgens het KWF kunt u namelijk ook bruin worden wanneer u uzelf insmeert met factor 50.

Waterproof zonnebrandcrème moet u ook vaker smeren

Sommigen denken dat 1 keer waterproof zonnebrandcrème smeren wel voldoende bescherming biedt voor de gehele dag. Dit is niet waar. Een waterproof zonnebrandcrème blijft wel beter zitten wanneer u (veel) zweet of zwemt, maar ook bij deze zonnebrandcrème is het belangrijk dat u zichzelf meerdere keren insmeert.

Kies de juiste zonnebrandcrème

Tot slot is het belangrijk dat u de juiste zonnebrandcrème smeert. Kies er een die tegen zowel UV-A- als UV-B licht beschermt. Anders bestaat alsnog het risico om huidschade op te lopen. Verder is het vooral verstandig om een crème of lotion te kiezen die u lekker vindt ruiken en fijn vindt smeren, zodat u deze ook vaak zult gebruiken. Zonnebrand verschilt enorm in prijs. Voor welke variant moet u gaan? Welke u het beste kunt kiezen, leest u op MAX Vandaag.

Is zonnebrandcrème veilig?

Niet iedereen is ervan overtuigd dat zonnebrandcrème veilig is voor de huid. Wilt u weten wat er precies in zonnebrandcrème zit? In dit artikel gaan we daar dieper in op de veiligheid en leggen we uit hoe u erachter komt wat er in uw tube zit.

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bron: KWF, Waarzitwatin.nl, Trouw, Vogue UK, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie