Zo voorkomt u hoge zorgkosten in het buitenland
Wie op vakantie naar het buitenland gaat, doet er verstandig aan om voor vertrek de verzekeringspolis te controleren. Want spoedeisende zorgkosten die hoger zijn dan het behandeltarief in Nederland, worden niet altijd vergoed. En dat kan u duizenden euro’s kosten.
Acute blindedarmontsteking kost 12.500 euro
Kerstin Bosman krijgt op vakantie in de Dominicaanse Republiek een acute blindedarmontsteking. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis, maar de arts wil haar alleen opereren als ze de rekening vooraf betaalt. En die is flink: 20.000 dollar, zo’n 17.500 euro. Karin schrikt zich wild, helemaal als de alarmcentrale laat weten dat Karin zelf het hele bedrag voor moet schieten. Ze is onvoldoende verzekerd en de basisverzekering dekt alleen het Nederlandse behandeltarief: zo’n 5.500 euro. De operatie kost haar uiteindelijk zo’n 12.000 euro.
Basis of aanvullend maakt verschil
Je kunt je op twee manieren voor medische kosten in het buitenland verzekeren, vertelt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. “Via je zorgverzekering en via je reisverzekering. Eén van de twee is voldoende.” Standaard ben je voor spoedeisende zorg via je basisverzekering vergoed, maar alleen tegen Nederlandse tarieven. “Kom je op vakantie in een Zwitserse privé kliniek? Of een Amerikaans ziekenhuis? Dan kun je voor torenhoge rekeningen komen te staan. Dus neem het risico niet en betaal liever iets extra’s zodat je weet dat eventuele extra kosten gedekt zijn.”
Wat te doen bij problemen
Heb je medische hulp nodig? Bel dan direct met de alarmcentrale van je zorgverzekering of reisverzekering. “Dan kom je in vaak in contact met ANWB, Eurocross of SOS International. En zij moeten je dan hulp bieden. Maar dat doen ze op basis van de verzekering die je hebt afgesloten.” zegt Jeanine. Ben je onvoldoende verzekerd, dan moet de alarmcentrale je bijstaan en tips geven.
Verzekeraar schiet niet voor
Als je onvoldoende bent verzekerd, schiet de verzekeraar alleen bij hoge uitzondering het te betalen bedrag voor. “Als ze dat niet doen, moet een alarmcentrale je verwijzen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij kunnen een bemiddelende rol spelen richting de autoriteiten van dat land. En ook doorverwijzing naar de bank voor een lening is een optie.”
Binnen Europa? Neem EHIC mee
Gaat u binnen Europa op vakantie dan is het handig om uw Europese zorgpas mee te nemen. Deze wordt EHIC genoemd (European Health Insurance Card). Met deze zorgpas toont u aan dat u een zorgverzekering heeft. Buitenlandse zorgverleners weten dan dat de rekening betaald wordt, u hoeft deze dan niet zelf voor te schieten. De EHIC is geldig in de meeste Europese landen, maar ook in Australië. De EHIC geldt alleen bij medisch noodzakelijke hulp en tijdelijk verblijf in het buitenland. De pas is aan te vragen bij uw zorgverzekeraar.
Wees verstandig
Voorkomen is beter dan genezen. “Het gedoe en de stress er omheen wil je niet hebben. Dus check voor vertrek altijd even je verzekeringspolis en ga verstandig op reis.” aldus Jeanine. Bent u benieuwd naar het hele verhaal van Kerstin Bosman? In de video bij dit artikel kunt u haar verhaal zien en krijgt u uitleg over dit onderwerp van Zorgverzekeraars Nederland.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Toen wij in Griekenland hulp in het ziekenhuis nodig hadden, belde ik de alarmcentrale. ik wilde graag weten bij welk ziekenhuis we terecht konden onder de verzekering. Er werd gevraagd of we al een medisch dossier hadden. Nee, we waren nog niet in een ziekenhuis geweest. Dan konden ze niks voor ons doen. Hoe kan je er dan achter komen in welk ziekenhuis je zorg vergoed wordt?