Registeren Inloggen

Zit er corona op mijn smartphone?

Een nieuw Australisch onderzoek komt met een verontrustende conclusie: het coronavirus overleeft veel langer dan tot nu toe gedacht – tot wel 28 dagen – op gladde oppervlakken als smartphones en bankbiljetten. Reden voor paniek? Moet de telefoon nu ook in quarantaine en kunnen we maar beter nooit meer contant betalen?

Maand besmettelijk

Het nieuws van het nationaal wetenschappelijk bureau van Australië verspreidt zich bijna sneller dan het virus. De conclusie dat het coronavirus tot wel een maand besmettelijk kan blijven op onder meer de glazen schermen van smartphones, roestvrij staal en bankbiljetten is dan ook opmerkelijk. Want eerdere studies suggereren dat het virus twee tot drie dagen op glas en bankbiljetten kan overleven. En tot zes dagen op plastic en roestvrij staal.

DNB: geen paniek

Wat betekent dit nou in de praktijk? Kunnen we maar beter helemaal niet meer cash betalen? Geen paniek, zegt de Nederlandse Bank op gezag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, het kennisinstituut als het gaat om het coronavirus. Volgens het RIVM is de kans op besmetting via een oppervlak als dat van een bankbiljet of munt erg klein. De Europese Centrale Bank heeft hier onlangs ook onderzoek naar laten doen door twee gerenommeerde Europese laboratoria. Hieruit blijkt dat het virus 10 tot 100 keer sneller verdwijnt van een bankbiljet dan van harde, gladde oppervlakken zoals een stalen deurknop of plastic verpakking.

Pinnen is beter

Pinnen wordt in deze tijd wel aangeraden. Maar om helemaal niet meer contant te betalen is overdreven. Contant betalen is best veilig. Als je maar hand-tot-hand contact vermijdt bij het afrekenen, stelt De Nederlandse Bank. En na het boodschappen doen je handen wast. Dat is sowieso een goed advies.

Korrel zout

Maar klopt er dan helemaal niets van dit onderzoek? En hoe zit het dan bijvoorbeeld met smartphones, als het glazen scherm het virus een maand lang vasthouden?  Kunnen we die dan maar beter in quarantaine doen? Ook hier wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, zegt een toenemend aantal deskundigen uit onder meer Amerika en Groot-Brittannië. Het Australische onderzoek is gedaan onder laboratorium-omstandigheden die ideaal zijn voor het corona-virus om te overleven. Door een ideale omgeving, luchtvochtigheid en temperatuur te creëren, overleeft het virus veel langer dan het in werkelijkheid doet. En dus moeten de conclusies met een korrel zout nemen, stellen de kritische experts.

Regelmatig schoonmaken

Toch onderstrepen ook deze experts wel dat het coronavirus wel kan overleven op gladde oppervlakken zoals glas, metaal en plastic. Niet zolang als de Australiërs beweren, maar toch. En daarom blijft het advies om die oppervlakken regelmatig schoon te maken en je handen vaak te wassen. Zoals we dat met een griepvirus ook moeten doen. En dus ook de smartphone. Vuistregel is dat je die het beste elke keer als je thuiskomt, schoon kunt maken.  Belangrijkste tip: Sproei schoonmaakmiddelen niet direct op je telefoon en vermijd bleekmiddelen. Gebruik in plaats daarvan desinfecterende doekjes, alcoholdoekjes of licht bevochtigde microvezeldoekjes. Kijk voor meer tips op de site van businessinder.

Bron: BBC, DNB, RIVM.

Geef een reactie