Zijn slaap-oordoppen slecht voor je oren? Oorarts geeft advies
Wie last heeft van omgevingsgeluid kan oordoppen gebruiken, bij het werken of slapen. Maar zijn oordoppen wel goed voor je oren, ook als je ze vaker gebruikt? En wat moet je doen als oordopjes niet lekker zitten of zelfs pijn doen? Meldpunt vraagt alles over geluiddempende oordoppen aan oorarts Dennis Kox.
Zijn oordopjes gezond?
Geluiddempende oordopjes zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn er van bijenwas, kneedbaar of vast siliconen, schuim, of plastic. Is het ene oordopje beter voor je oor dan het andere? En kunnen oordopjes überhaupt kwaad als je ze veel gebruikt? KNO-arts Dennis Kox van de Vijf Meren Kliniek in Haarlem geeft antwoord op onze vragen.
“Stilte-oordopjes kunnen geen kwaad voor je oren”, begint Kox. “Behalve als je allergisch bent, kunnen ze je gehoorgang niet beschadigen. Ook als je ze jarenlang gebruikt, heeft dat geen negatief effect op je gehoororgaan.” Wat Kox vaker ziet is dat er iets fout gaat met het oor omdat iemand geen oordopjes gebruikt. “Ik heb vaak patiënten die bij een popconcert of bij vuurwerk hebben gestaan en daarna minder goed horen. Terwijl ik nog nooit iemand in de kliniek heb gehad die een oordopje door z’n trommelvlies had zitten. Wat ik wel tegen ben gekomen is dat een kneedbaar oordopje in het oor vast was blijven zitten. Dat moest ik er met een operatie uitpielen.” Maar ook dat is verder niet schadelijk. “Alles wat je in je oor kunt doen, kun je er ook weer uithalen.”
Zijn vieze oordopjes slecht voor je oor?
Op de verpakking van oordopjes staat meestal hoe vaak je een oordopje opnieuw kunt gebruiken. Wat kan er gebeuren als je je niet aan die voorschriften houdt? Volgens Dennis Kox gebeurt er dan weinig. “In theorie kunnen er bacteriën groeien in oordopjes. Maar er zitten ook bacteriën in je oor. Oorsmeer is niet antibacterieel maar zorgt er wel voor dat vuildeeltjes worden opgevangen. De binnenkant van je oren is bedekt met huid. Een vies oordopje in je oor doen is dus net zo erg als een vieze oordop in je hand houden.”
Hoe vaak moet je oordopjes vervangen?
“Het is wel belangrijk om oordopjes regelmatig te vervangen. Maar dat heeft vooral te maken met de werking ervan. Als een schuimoordopje hard wordt door het vuil kunnen ze minder goed geluid dempen. Oordopjes van was kunnen na een aantal keren gebruik makkelijker afbreken, waardoor een deel vast komt te zitten in je oor. Dan moet je weer naar de huisarts om je oren uit te laten spuiten. Kijk op de verpakking om te weten hoe vaak je een oordopje kunt gebruiken.”
Hoe moet je oordopjes bewaren?
Tussen het gebruiken door, kun je de oordopjes op een normale manier bewaren, zegt Kox. “Voor gehoorapparaten heb je speciale droogkastjes, maar die zijn eigenlijk niet nodig. Bewaren in de droge lucht is prima. Bijvoorbeeld op je nachtkastje.”
Oordopje zit niet lekker of doet pijn
Een oordopje zou in principe geen pijn moeten doen. Als dat wel zo is, dan zijn de oordopjes waarschijnlijk te groot of zitten ze te strak. Ga dan op zoek naar een andere maat oordopjes, of oordopjes van zachter materiaal. Het kan ook zijn dat je nog even aan de dopjes moet wennen. Pijnlijke oren door oordopjes kunnen overigens geen kwaad. Maar als het steeds meer pijn gaat doen en je oren dik en rood worden dan is er wel iets aan de hand. Let ook op dat het soort oordopje past bij waar je het voor gebruikt. Geluiddempende oordopjes voor tijdens concerten hebben filters die zorgen dat de muziek nog steeds mooi klinkt. Voor motorrijden zijn er oordopjes met filters die daar bij passen. En oordopjes voor tijdens het slapen moeten niet te ver uitsteken. Kun je zelf geen geluiddempende oordopjes vinden die lekker zitten en goed werken? Ga dan eens langs bij een audicien. Die kan je adviseren of oordopjes op maat maken.
Stop geen andere voorwerpen in je oor
“Er is een ding wat je absoluut niet moet doen als het gaat om oordopjes. Mocht er een stukje in je oor zijn blijven steken, ga dan niet met allerlei voorwerpen in je oor pielen om het eruit te halen. “De gehoorgang is heel dun en kwetsbaar”, legt Kox uit. “Ga je hier met apparaatjes in knoeien, dan kun je dit beschadigen. Daardoor heb je kans op oorontsteking of een gaatje in je trommelvlies. Ga bij een verstopping altijd even naar de huisarts om te vragen of die het (stuk van een) oordopje eruit wil halen.”