Slechte slaper? Deze tips helpen voor een betere nachtrust
Een op de drie mensen heeft problemen om in slaap te komen. Dat is een probleem want slecht slapen heeft een negatief effect op gezondheid. Dit kunt u doen om de kwaliteit van uw nachtrust te verbeteren.
Nadelige effecten voor de gezondheid
In Nederland wisselen we twee keer per jaar tussen de standaardtijd en zomertijd. Direct na de wisselingen slapen mensen slechter; vooral direct na het instellen van de zomertijd. Dit is eerder al gebleken uit onderzoek van het RIVM.
Ook zijn er gezondheidseffecten te zien. Zo komen er meer hartinfarcten voor na de wisseling naar de zomertijd. Zulke directe effecten treden niet op bij een vaste tijdinstelling voor het hele jaar.
Wat te doen bij slecht slapen
Volgens Thuisarts.nl, een onafhankelijke platform opgezet door artsen met betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid, is het belangrijk om iedere dag in ieder geval zoveel mogelijk rond dezelfde tijd op te staan en rond een vaste tijd naar bed te gaan.
Ook iedere dag sporten en bewegen is belangrijk, overdag of vroeg in de avond. Neem verder ’s avonds geen koffie meer of een andere drank met cafeïne en nicotine en probeer ook maaltijden vlak voor het slapen gaan te mijden
Zorg verder een uur voor het slapengaan voor ontspanning (denk bijvoorbeeld aan een korte wandeling, muziek luisteren een warm bad of ontspanningsoefeningen) en stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone.
Wordt je wakker gehouden door je eigen gedachten? Probeer deze dan niet mee te nemen naar de slaapkamer. Soms helpt het om de piekergedachte op te schrijven voor je gaat slapen en dan jezelf te beloven er morgen pas weer aan te denken. Ontsla jezelf dus even van dat denken, dat is een tip van MIND.
Hulp van apps
Ook slaap-apps kunnen soms helpen om beter in slaap te komen. Zo zijn er apps die je slaapcyclus analyseren, meditatie- en mindfulnessapps en zelfs apps die meten of je snurkt. Zorg van Nu, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deelt daarvoor op de website een paar tips.
Enkele voorbeelden die genoemd worden zijn Sleep Cycle en Sleep Time. Deze apps analyseren hoeveel je beweegt in je slaap waaruit wordt afgeleid in welke slaapfase je zit. Ze bepalen dan het beste moment om je te wekken. Omvana, Headspace en Buddhify bieden geleide meditaties. Daar leer je bijvoorbeeld wat meditatie is, maar ook hoe zelf te ontspannen.