Registeren Inloggen

Waarom ligt de piek van het hooikoortsseizoen elk jaar anders?

Met het lenteweer staat de natuur volop in bloei. Maar er zit helaas ook een nadelige kant aan, namelijk de terugkeer van hooikoorts. Weeronline waarschuwt voor hooikoorts door bloeiend gras. Maar de echte piek moet nog komen. Wat kunt u doen om u zo goed mogelijk erop voor te bereiden of het zelfs te vermijden?

Definitie

Wat is hooikoorts precies? Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven definieert deze aandoening op de pagina Allergologie als volgt: “Hooikoorts is een allergische reactie op pollen (stuifmeel) van sommige grassen, planten en bomen. Hooikoortsklachten treden in de lente- en zomermaanden op.”

Hooikoortswaarschuwingen

Het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Dat betekent weer opletten voor de lijders aan dit fenomeen. Sinds kort staat het gras in bloei. Dat is heel vervelend voor mensen met een graspollenallergie. De piek van het graspollenseizoen wordt pas in de tweede helft van mei en juni verwacht. Weeronline, dat hooikoortswaarschuwingen afgeeft, meldt dat het boompollenseizoen na de eerste week van mei voorbij is. En dan zijn er ook nog enkele kruiden die allergische reacties kunnen veroorzaken tot ver in juli. Ons afweersysteem reageert bij hooikoorts extreem op eiwitten. Deze allergenen zitten in het stuifmeel.

Symptomen

Een paar miljoen Nederlanders lijdt jaarlijks aan hooikoortsklachten. De klachten variëren van jeuk, niesbuien of loopneuzen tot een brandend gevoel in neus, ogen en keel. Andere klachten zijn kortademigheid, vermoeidheid of een grieperig gevoel. Bij sommige patiënten is er nog een combinatie met voedselallergieën. Dat heet een kruisallergie. Bepaalde fruitsoorten of noten gaan dan slecht samen met boompollen. Maar verhitting of verwerking van dit voedsel kan dit voorkomen.

Nat voorjaar met veel zon

“Er zitten vooral veel pollen in de lucht bij een nat voorjaar in combinatie met veel zon. Zo’n jaar is het nu. Het gras is daarom dit jaar al vroeg begonnen met groeien,” vertelt Diana Woei, meteoroloog en woordvoerster bij Weeronline. “Wat dat betreft, lijkt dit jaar op het jaar 2018 dat net zo verliep. Hele droge jaren zoals 2019 en 2021 laten veel minder pollen zien. Toen lag de piek van het hooikoortsseizoen ook veel later. Maar dat betekent niet dat de mensen er minder gevoelig voor zijn.” Het weer heeft dus een grote invloed op het jaarlijkse piekmoment.

Dagelijks geeft Weeronline een waarschuwing voor hooikoortspatiënten. Dat doet het ook bij andere aandoeningen zoals migraine. Het weer speelt hierin namelijk een enorme rol. Bij regen is hooikoorts minder erg voor patiënten. “Regenbuien midden in het hooikoortsseizoen halen de pollen gelukkig uit de lucht,” voegt Woei toe. “Maar ook wind vanaf zee is gunstig, want die is schoner dan wind vanaf het vasteland.” Het LUMC in Leiden is een van de instellingen die dagelijks de pollen in de lucht meet.

Diagnose

Wie hooikoorts denkt te hebben krijgt eerst een diagnose op de polikliniek. Er is de mogelijkheid van een bloedonderzoek of een huidpriktest. In het eerste geval laat de uitslag weken op zich wachten. Maar in het tweede geval kan het al binnen een kwartietje bekend zijn. De allergoloog kijkt dan nog wel eerst even of de uitslag wel past bij de klachten die u heeft. Want het kan zomaar wat anders zijn.

Medicijnen of een verkwikkend regenbuitje

De volgende stap is een passende behandeling. Behalve dat er medicijnen zijn als neussprays en tabletten, is het meest voor de hand liggende middel de oorzaak van hooikoorts te vermijden. Dus ramen toe en binnenblijven of een zonnebril dragen. Dat voorkomt in elk geval brandende ogen.

Regenbuien bieden zoals gezegd verder uitkomst. Want hooikoorts gedijt het beste bij droog weer als de wind het stuifmeel vrij rond kan blazen. Maar het weer heeft u zelf niet in de hand. Sommige patiënten kiezen voor een immunotherapie. Maar dat kan wel jaren duren, terwijl u er direct van verlost wilt zijn.

Foto: ANP

Heb ik hooikoorts of COVID-19?

Geef een reactie

Reactie

    Ik heb, tot mijn verdriet en ergernis, al jaren hooikoorts in de meest uitgebreide zin die de wetenschappers kunnen vaststellen.
    Dit jaar (2022) begon bij mij gelijk met HOOIKOORTSKLACHTEN.

    Het jaar 2021 sloot extreem zacht af met temperaturen die lokaal zelfs op konden lopen naar 15 graden.
    Dat was in deze tijd van het jaar niet eerder gemeten.
    Zulke hoge temperaturen bleven niet zonder gevolgen: hazelaars en elzen kwamen rond de jaarwisseling tot bloei komen en veroorzaakten in 2022 direct hooikoortsklachten.