Voorkom ruzie met broer of zus om de mantelzorg
De overheid doet een steeds groter beroep op de mantelzorger. Er wordt vanuit gegaan dat familieleden dit wel willen en ook kunnen. Maar familiebanden kunnen zwaar onder druk komen te staan door mantelzorg. In dit artikel leest u hoe u ruzie kunt voorkomen.
Waarom moet ik altijd op komen draven voor mantelzorg?
Mantelzorg voor een familielid is vaker een splijtzwam, blijkt uit onderzoek onder het MAX Opiniepanel. Van de panelleden die met een familielid hebben gemantelzorgd, zegt 12% dat zij hierdoor ruzie met broer of zus hebben gekregen. De meeste ruzies gaan over de verdeling van de taken en over het behandelplan van de hulpbehoevende ouder. Maar ook over de manier van communiceren ontstaan vaak strubbelingen.
Mijn zus was vroeger al de lieveling
Maar gaat het daadwerkelijk om de verdeling van de taken of ligt er iets heel anders ten grondslag aan de irritatie? Volgens systeemtherapeut Steven Pont worden familiepatronen duidelijk als het systeem onder druk komt te staan. “Je wordt ineens baas over je ouders. En als de druk toeneemt, worden rekeningen vereffend. Er is altijd een geschiedenis.” Volgens Pont gaat het kind in de mantelzorger spreken. En als die vroeger tekort is gedaan, wordt dat nu zichtbaar.
Wees geïnteresseerd in de ander
“Niets is wat het lijkt,” zegt de systeemtherapeut. “Misschien zegt je zus wel: naar mij is nooit omgekeken. Dan is het ineens niet meer gek dat zij maar 1 keer in de 6 weken een pan nasi brengt. Wees dus geïnteresseerd in het verhaal van de ander. De waarheid van een ander is net zo waar als jouw waarheid.”
Mediation kan helpen bij ruzie om mantelzorg
Wie er met broer of zus niet uitkomt, kan zich wenden tot een mediator. Pont: “De mediator gaat op zoek naar de redelijkheid. En begeleidt familie mensen richting oplossingen die ze zelf verzinnen. Zolang je bereid bent niet te krijgen wat je wil, heeft mediation zin.”
MAX Seniorencoach biedt luisterend oor
Mieke Schouten, de MAX seniorencoach, helpt MAX-leden die vastlopen, bijvoorbeeld vanwege de mantelzorg. Ze gaat met u in gesprek en kijkt naar oplossingen. De MAX Seniorencoach is elke werkdag tussen 10.00 en 14.00 uur te bereiken op 035-6770710 en via het mailadres seniorencoach@omroepmax.nl. Liever per post? Stuur dan een brief naar Omroep MAX (Postbus 518, 1200 AM te Hilversum) t.a.v. MAX Seniorencoach.
Voor wie vragen heeft over de invulling van de rol van mantelzorger, is er MantelzorgNL, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste.
(Foto: Shutterstock)