Vijftien maanden wachten op een nieuwe heup
Tienduizenden patiënten zitten te wachten op een standaard operatie, sommigen al sinds maart. Dit is veel langer dan de afgesproken maximaal aanvaardbare wachttijd van 7 weken. Meldpunt inventariseert het probleem bij 74 ziekenhuizen, de meerderheid haalt de norm niet. Patiënt Melis wacht al sinds mei. Hij verdooft zijn pijn met drank en oxycodon.
Oplopende wachttijden
Meldpunt inventariseert bij 74 ziekenhuizen de oplopende wachttijden voor standaard ingrepen in ziekenhuizen. Dat zijn een nieuwe heup of knie, een staaroperatie, en een aneurysma operatie, een operatie aan de aorta. De gemiddelde wachttijd is de afgelopen maanden opgelopen naar vier weken voor een aneurysma operatie, en twaalf weken voor een nieuwe heup. Patiënten wachten gemiddeld negen weken op een staaroperatie en twaalf weken op een nieuwe knie. Door corona is een stuwmeer aan niet uitgevoerde behandelingen ontstaan, die nog lang niet is ingehaald.
Staar of nieuwe heup
Het is vooral lang wachten op een nieuwe heup of knie in het UMC Utrecht. Maar liefst vijftien maanden. Wie staar heeft in Rotterdam moet bij het Ikazia ziekenhuis 28 weken wachten. Op een aneurysma operatie in Helmond zit je ruim twaalf weken te wachten. En een dotterbehandeling in het St. Antonius in Utrecht en Nieuwegein kan pas na 5 weken.
Voldoen niet aan de norm
De meerderheid van de ziekenhuizen voldoet hiermee niet aan de norm voor de maximale wachttijd voor een ingreep. Bij maar liefst 63 procent kan een patiënt niet binnen de gestelde 7 weken terecht. Deze norm is door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk overeengekomen. Ook is de wachttijd bij veel ziekenhuizen onbekend. Voor een dotterbehandeling weet 53 procent van de ziekenhuizen niet hoe lang patiënten moeten wachten, voor een aneurysma operatie is dat 47 procent, en voor een nieuwe knie 27 procent.
Wachten, wachten, wachten
Een nieuwe knie is precies wat Evert van Melis (72) nodig heeft. Daarnaast krijgt hij een nieuwe neurostimulator, een apparaat dat in de rug wordt geplaatst om zenuwpijn te bestrijden. Maar hij wacht al sinds mei op een telefoontje van het ziekenhuis over wanneer hij geholpen kan worden. Buiten wandelen of boodschappen doen, gaat moeilijk door de pijn. Hij slaapt slecht en begint te drinken om aan de pijn en de dagelijkse sleur te ontsnappen. Ook slikt hij de hoogste dosis oxycodon om die pijn te bestrijden. Een datum voor een operatie heeft hij nog steeds niet. Hij is moedeloos.
Tienduizenden patiënten
Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, zegt tegen Meldpunt dat er momenteel tienduizenden mensen zoals meneer van Melis zitten te wachten op een behandeling. Ook komt het voor dat mensen worden opgeroepen voor een operatie, de hele dag nuchter in een ziekenhuisbed zitten te wachten en dan onverrichter zake weer naar huis moeten. Omdat er toch geen operatiekamer of ic-bed beschikbaar is.
Dagkoersen
Ziekenhuizen door het hele land laten weten dat wachttijden op dit moment dagkoersen zijn. Ze fluctueren enorm, en er wordt hard gewerkt om patiënten zo snel mogelijk in te plannen en zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden. Voor patiënten die aan hun nieren, longen of hart moeten worden geholpen of een kankerbehandeling nodig hebben, reserveren ziekenhuizen beschikbaarheid. Dus die patiënten moeten zich vooral melden bij de huisarts of het ziekenhuis om behandeld te worden.
Dokter in quarantaine
Een extra probleem tijdens de tweede coronagolf is het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel. Op sommige afdelingen is dat 25 procent. Verpleegkundigen en artsen hebben of zelf corona of moeten in quarantaine vanwege een gezinslid dat besmet is. Dat maakt dat behandelingen worden uitgesteld, en de wachttijden oplopen. Â
Door op laag pitje
De ziekenhuizen in Brabant geven aan dat het aantal operaties is afgeschaald tot 40 procent. Maar zorg die binnen zes weken geleverd moet worden om gezondheidsschade dan wel verlies van levensjaren te voorkomen gaat altijd door tijdens de tweede coronagolf.