Registeren Inloggen

Verslaafd aan benzo’s? Zo komt u er vanaf

In 2022 gingen ze maar liefst 8,3 miljoen keer over de toonbank van de openbare apotheek: slaap- en kalmeringsmiddelen. Zoals oxazepam en temazapam, ook wel benzo’s genoemd. Deze geneesmiddelen worden vaak door huisartsen voorgeschreven bij slaapproblemen, angst of stress. Maar wist u dat deze medicijnen verslavend werken? Ook kunnen ze bij langdurig gebruik schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Ongelukken en ademhalingsproblemen

Benzodiazepines (ook benzo’s genoemd) is een groep medicijnen dat qua naam vaak eindigt op -pam, zoals lorazepam en oxazepam. De middelen maken u suf en slaperig. Benzo’s zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Het gebruik van deze middelen is namelijk niet zonder gevaar. De meest voorkomende bijwerkingen zijn concentratie- en geheugenproblemen en slappe spieren. Ook minder zin in seks, benauwdheid en sneller geïrriteerd raken door omgeving zijn bijwerkingen die voorkomen. Ouderen hebben een 2 keer zo grote kans op bijwerkingen, zeker als zij ook nog andere aandoeningen hebben of meerdere medicijnen gebruiken.

Leden MAX Opiniepanel gebruiken grif

Meldpunt vroeg het MAX Opiniepanel naar hun gebruik van benzo’s. Een derde van de respondenten geeft aan in de afgelopen twee jaar benzo’s te hebben geslikt of ze nog steeds te gebruiken. Vooral oxazepam en temazepam zijn populair. De grootste reden om ze te slikken is vanwege slaapproblemen. Zo’n 60 procent van de respondenten krijgt makkelijk via de arts een herhaalrecept, terwijl de richtlijn voor huisartsen voorschrijft dat de patient het middel maximaal enkele weken mag innemen. Wie het chronisch langer gebruikt, kan het lichaam beschadigen.

Hogere kans op dementie

Benzo’s zijn op korte termijn effectief, maar bij gebruik van langer dan 2 weken neemt de werking af. Wie langere tijd benzo’s slikt, heeft een grotere kans om te vallen;  het ongevalrisico is verhoogd met 40 tot 80 procent. De gevolgen van sommige op zichzelf relatief onschadelijke bijwerkingen zoals duizeligheid en een verhoogd valrisico zijn bij ouderen vaak ingrijpender. Daarnaast laten diverse studies zien dat er een verhoogde kans is op dementie bij gebruik van benzodiazepinen. Hoe groot dit risico is, ligt aan de hoeveelheid benzo’s die u gebruikt.

Verslavende werking benzo’s

Benzo’s zijn verslavend, omdat u er een goed gevoel van krijgt. Wie stopt, loopt de kans last te krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals grieperigheid, duizeligheid,  angst, onrust en slapeloosheid. Daarom is het lastig om met deze middelen te stoppen. Wilt u stoppen met het gebruik van benzo’s, ga dan naar uw huisarts. Samen met u wordt dan bekeken wat een goede manier is om te stoppen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het medicijngebruik, maar ook naar het oorspronkelijk probleem. Want dat was de reden dat er ooit is begonnen met benzo’s.

Afbouwschema

Er is geen standaard afbouwschema. Maar in het algemeen geldt dat patiënten in periodes afbouwen waarbij elke periode de medicatie met een kwart wordt verminderd. Dit kan door de pillen te breken of op maat te snijden met een pillensnijder. Deze is bij de apotheek verkrijgbaar. Pas als het lichaam is gewend aan een verminderde dosis, kan men beginnen met een nog lichtere dosis. Ook wordt vaak geadviseerd om over te stappen naar diazepam. Dit middel is ook een benzo maar werkt langer. Hierdoor ervaren patiënten minder ontwenningsverschijnselen.  Belangrijk bij het afbouwen is dat u als patiënt steun krijgt van uw omgeving. Het afkicken van benzo’s kan een zwaar traject zijn. Dus bezint eer gij begint met de benzo’s.  En met het gebruik neemt u vaak niet de oorzaak van het oorspronkelijke probleem weg.

Meer informatie

In de uitzending van Meldpunt van vrijdag 31 maart 2023 vertelt Jan Koops hoe hij al 50 jaar verslaafd in aan benzo’s. Hans Kloosterman heeft het 8 maanden gebruikt en is op eigen kracht van de middelen afgekickt.  Wilt u meer informatie over het afbouwen van slaapmiddelen? Kijk dan op de website van Thuisarts.

Met deze medicijnen mag u niet achter het stuur

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] Wie minimaal 3 keer per week slecht in of doorslaapt en daarbij overdag slecht functioneert, heeft last van slapeloosheid. Heeft u slaapproblemen? Op de website van Thuisarts vindt u tips hoe u zonder genees- of zelfzorgmiddelen uw slaapproblemen aan kunt pakken, bijvoorbeeld door het maken van een slaapdagboek. Blijft u problemen houden, ga dan naar uw huisarts. Gebruik niet lukraak middelen die bij de drogist te verkrijgen zijn. De huisarts kan met u op zoek gaan naar de oorzaak van uw slaapprobleem. In sommige gevallen schrijft de huisarts u een slaapmiddel op recept voor. Houd er rekening mee dat deze middelen alleen kortdurend mogen worden gebruikt vanwege de verslavende werking. Voor wie medisch afhankelijk wordt van deze middelen, is het erg lastig om met het gebruik te stoppen. […]