Verpleeghuis massaal uitgesteld uit angst voor isolatie door coronaregels
Voor velen is het een groot dilemma: wel of niet naar het verpleeghuis? Door corona zijn veel ouderen en hun naasten bang voor isolatie door coronaregels. Het merendeel van de familie of mantelzorgers kiest ervoor om de verhuizing uit te stellen. Ook al is verpleeghuiszorg hard nodig en gaat het thuis wonen bijna niet meer. Is dit verstandig of zijn er betere oplossingen voor dit probleem?
Nog even niet naar het verpleeghuis
Mensen die toe zijn aan een verpleeghuis zijn bang daar een coronabesmetting op te lopen. Maar ook sociaal isolement is een grote barrière. Bezoek is in veel gevallen uitgesloten. In de eerste weken moeten nieuwe bewoners zelfs vaak in een verplichte quarantaine. Hierdoor twijfelen mensen of ze een vrijgekomen verpleeghuisplek moeten accepteren. Bovendien gaat iedere zorginstelling anders om met de RIVM-maatregelen. Dit geeft onzekerheid bij de familie.
Quarantaine bittere pil voor nieuwe bewoners
Op dit moment werken de meeste zorginstellingen met een quarantainemaatregel. Nieuwe bewoners moeten eerst één of twee weken alleen op hun kamer blijven. Ze mogen niet in contact komen met andere bewoners. Uiteraard krijgen ze wel zorg. Voor nieuwe bewoners is zulk sociaal isolement erg heftig. Soms zo zeer dat rustgevende medicatie nodig is. Andere verpleeghuizen kiezen daarom voor een andere oplossing. Nieuwe bewoners worden getest op corona. Voor u de stap naar het verpleeghuis maakt, is het verstandig goed te informeren hoe dit geregeld is in het huis waar u of uw geliefde gaat wonen.
Lockdown verpleeghuizen leidt tot spanningen
Familie mag al ruime tijd hun dierbaren in het verpleeghuis niet fysiek ontmoeten. Sommige huizen bedenken oplossingen om elkaar via ramen toch te zien. Echt prettig is dit niet. Met glas ertussen kunnen mensen met dementie in de war raken. De bezoektijd is bovendien kort en het aantal toegestane familieleden is beperkt. Bij grotere families kan dit leiden tot spanningen en ruzies over wie wel of niet naar het bezoekuur kan. Tijdens deze bezoekuurtjes zijn de zorgmedewerkers vaak aanwezig. Dit kan bij de familie en de bewoner het gevoel oproepen dat zij geen privacy hebben. In een voorgaande aflevering van Meldpunt is te zien hoe zwaar de bezoekinperking is voor mensen.
Versoepeling bezoekregeling voor alle zorginstellingen
Op dit moment loopt er een pilot in 26 verpleeghuizen waarin de bezoekregeling wordt versoepelt. Elke bewoner mag bezoek van één persoon. In de afgelopen persconferentie is aangekondigd dat deze versoepeling vanaf 25 mei geldt voor alle zorginstellingen in het land. Voor veel mensen geeft deze maatregel perspectief, maar de situatie is nog verre van ideaal. Voor dementerende ouderen kan het zelfs tot extra verwarring leiden. Bijvoorbeeld wanneer zij hun familielid met mondkapje zien en niet dichtbij mogen komen.
Sneller een plek in het verpleeghuis
De wachtlijsten voor het verpleeghuis waren voor de coronacrisis erg lang, maar inmiddels is de situatie veranderd. Mensen hebben de verhuizing naar de zorginstelling uitgesteld. Hierdoor staan op sommige plekken in het land kamers leeg. De verwachting is dat dit niet lang zo zal blijven. Zodra de coronacrisis enigszins onder controle is en het sentiment kantelt, zullen deze plekken gauw weer gevuld zijn. Door juist nu een aangeboden plek in een verpleeghuis te accepteren, kunt u voorkomen dat u straks op een lange wachtlijst belandt.