Vergeet zorgnota niet te declareren bij aanvullende zorgverzekering
Een op de 10 Nederlanders met een aanvullende zorgverzekering vergeet soms medische kosten te declareren. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om tandartsrekeningen. Vorig jaar lieten ze gemiddeld 330 euro liggen. Dat meldt Pricewise, dat geregeld zorgverzekeraars met elkaar vergelijkt. Meldpunt legt de kwestie voor aan Bas Kuik, woordvoerder bij Nationale Nederlanden en OHRA.
Basiszorg wordt rechtstreeks vergoed
Kuik zegt dat de zorgverzekeraars niet ingediende rekeningen niet kunnen zien. Dat klinkt logisch. Hij maakt onderscheid tussen basiszorg en aanvullende zorg waarvoor je je extra verzekert. “Basiszorg door huisarts of ziekenhuis wordt altijd rechtstreeks vergoed,” legt hij uit. “Het is de zorgverlener die de kosten declareert bij de zorgverzekeraar. De verzekerde krijgt de rekening nooit thuis. Hij ziet de kosten alleen in een overzicht van zijn zorgverzekeraar.”
Aanvullende zorg komt vaak met een factuur
“Bij de aanvullende verzekering ligt het anders,” legt Kuik uit. “Dan kan de rekening van de tandarts voor een behandeling direct bij de verzekerde terechtkomen. In de aanvullende verzekering is afgesproken tot welk bedrag je maximaal verzekerd bent. Dat kan bijvoorbeeld 250 euro zijn. Daar kun je meestal wel twee behandelingen mee betalen. Als de verzekerde die rekening dan niet declareert bij ons, dan kunnen we dat niet weten.” Het is zeker geen onwil van de verzekeraar, wil hij maar zeggen.
De rekening wordt niet automatisch betaald
Even een voorbeeld van wat vaak gebeurt. Een patiënt gaat naar de tandarts voor een behandeling. De tandarts heeft contracten met diverse zorgverzekeraars. Maar de aanvullende verzekering voor die behandeling valt niet onder een van die contracten. Daarom is de betaling niet automatisch.
De verzekerde denkt dat hij het zelf moet betalen
Vandaar dat de tandarts of een tussenpersoon die rekening naar de patiënt zelf stuurt. Er zijn mensen die niet weten dat ze die factuur bij hun zorgverzekeraar kunnen declareren. Of ze vergeten het gewoon. Maar als je het bedrag voorschiet en daarna de rekening doorstuurt, komt het goed. Dan betaalt de zorgverzekeraar het vooraf afgesproken bedrag terug. Mogelijk gaat er iets van je eigen risico af.
Declareren met een foto in de app
Kuik geeft de simpelste oplossing. “Maak een foto van de rekening en stuur die via de app van Nationale Nederlanden of OHRA op. Dat is een handeling van hooguit een paar minuten. En dan krijg je tot het afgesproken bedrag vergoed.” Je kunt medische kosten vaak tot wel 3 jaar na je bezoek aan een zorgverlener declareren. Ook kan dat als je niet meer bij de zorgverzekeraar zit die je toen had.
Verantwoordelijkheid om te declareren ligt bij de consument
Laura Heesbeen, woordvoerster bij de Nederlandse Zorg autoriteit, vertelt dat de NZa alleen toezicht houdt op de uitvoering van de basisverzekeringen. “We hebben ook geen signalen ontvangen over een incorrecte uitvoering van de aanvullende zorgverzekeringen. Het is de de verantwoordelijkheid van de consument zelf om alert te zijn op wat hij of zij kan declareren.”
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is allemaal zo ingewikkeld geworden zodat de gewone burger er vaak niets van begrijpt ! met alle nadelige gevolgen vandien !
Terug naar een fatsoenlijke en menswaardige ziektekostenregeling , o.a. zoals het vroeger was ! geen gedoe , en geen geld verloren aan alle ingewikkelde procedures !!