St. Antonius Ziekenhuis stort ton na gemiste borstkanker-diagnose
Kankerpatiënte Sylvia uit Breukelen krijgt 100.000 euro van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein na een gemiste borstkanker-diagnose. Maar dit mag volgens het ziekenhuis niet gezien worden als schadevergoeding. En schadevergoeding was de inzet van een kort geding dat op 16 november diende tussen Sylvia en het St. Antonius Ziekenhuis. In oktober 2022 vertelt ze haar verhaal in Meldpunt.
Gemiste borstkanker-diagnose
Het ziekenhuis, waar Sylvia in 2015 naartoe gaat na het voelen van een knobbeltje in haar borst, wordt verweten de kanker over het hoofd te hebben gezien. Ze stellen haar gerust: geen kanker. Maar het ziekenhuis doet geen aanvullend onderzoek om alsnog tot een diagnose te komen. In 2018 wordt na een regulier bevolkingsonderzoek wel borstkanker geconstateerd, inmiddels uitgezaaide borstkanker. Sylvia en haar partner Marcel proberen via een kort geding een voorschot af te dwingen van het St. Antonius Ziekenhuis op een ingediende eis om schadevergoeding. Dit doen ze omdat Sylvia inmiddels terminaal ziek is door uitzaaiingen in haar lichaam.
Kort geding
De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat zij niet kan vaststellen of het ziekenhuis aansprakelijk is. Het inmiddels jarenlang slepende conflict moet tot een einde komen, aldus de familie. Marcel zegt: “Het enige dat het ziekenhuis deed tijdens het kort geding was schieten op het expertise-rapport. Terwijl we na heel veel gedoe een expert hadden waar we beiden achterstonden. En nu wordt het expertiserapport, dat concludeert dat er hoe dan ook een diagnose gesteld had moeten worden, door het St. Antonius betwist. Heel frustrerend, want nu moeten we een bodemprocedure starten. En die duurt jaren. Die tijd heeft Sylvia niet.”
Ineens 100.000 euro nog vóór kort geding
Maar de rechtbank oordeelt dat er met onvoldoende zekerheid gesteld kan worden dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. Naast een bodemprocedure hebben Sylvia en haar man ook 2 tuchtzaken lopen tegen de betrokken artsen. Tot verbazing van de familie ontvangen zij de vrijdag voorafgaand aan de dinsdag van het kort geding ineens 100.000 euro van het St. Antonius Ziekenhuis.
Geen afkoopsom
Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt hierover dat het niets te maken heeft met of zij een medische misser hebben begaan: “Het mag niet gezien worden als een afkoopsom. Aan de betaling zijn geen voorwaarden verbonden.” Maar dat klopt niet volgens Marcel en Sylvia. “Het ziekenhuis gaf aan dat men hoopte dat de familie alsnog af zou zien van het kort geding. Daarnaast wil men dit bedrag in mindering brengen op een mogelijk toekomstige schadevergoeding. Dat lijkt ons raar, want coulancevergoeding is wat anders dan schadevergoeding,” aldus Marcel tegen MAX Meldpunt.
Geen voorwaarden aan betaling
Reactie St. Antonius Ziekenhuis op wel of geen voorwaarden aan coulancevergoeding: “Het St. Antonius Ziekenhuis heeft geen voorwaarden verbonden aan de coulancebetaling aan mevrouw Van der Veen. We hebben haar wel in overweging gegeven af te zien van het kort geding, direct gevolgd door de boodschap dat die beslissing uiteraard geheel aan haar is. Het bedrag is ook de week voor dat de zaak diende reeds aan haar overgemaakt. Wij zijn van mening dat dit bedrag wel in mindering komt van een eventueel ooit door de rechter toe te kennen schadevergoeding. Dit was echter geen voorwaarde. De betaling heeft bovendien plaatsgevonden zonder dat patiënte daarmee akkoord ging.”
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een smerig spelletje van het ziekenhuis t.o.v. een doodzieke vrouw.
Zomaar 100.000 euro storten en manipulerend opmerken ‘af te zien van het kort geding, direct gevolgd door de boodschap dat die beslissing uiteraard geheel aan haar is’.